Rond de feestdagen loop je als vegan misschien tegen uitdagingen aan. Hoe ga je om met vervelende opmerkingen tijdens het diner? En wat eet je als je familie graag een gerecht met veel vlees of room voor je neerzet? Wij geven tips en oplossingen voor veelvoorkomende situaties. Zo vier je vegan feestdagen!

Vegan feestdagen: 5 tips om het gezellig te houden

1 Maak van tevoren duidelijk wat je wel en niet eet

Voor sommigen is het echt nog wel lastig wat een vegan eetpatroon nu precies inhoudt. Voorkom dat er straks per ongeluk honing, pesto of boter in jouw gerecht zit door bij twijfel de personen in te lichten wat je wel en niet eet. Geef ze eventueel handige tips voor alternatieve producten of stel voor deze zelf mee te nemen.

2 Help met het eten

Help degene die kookt met de bereiding, neem zelf iets mee of stel voor om bijvoorbeeld een van de gangen of snacks te bereiden. Dit is je kans om te laten proeven dat plantaardig eten net zo lekker of nog lekkerder kan zijn dan dierlijk eten. Maak bijvoorbeeld een heerlijk dessert, bijgerecht of een snack voor bij de koffie. Zorg ervoor dat jouw creatie hetzelfde smaakt als de niet-veganvariant en je zult iedereen blij verrassen!

3 Beantwoord vragen rustig

Hoogstwaarschijnlijk krijg je aan tafel vragen over veganisme. Zorg ervoor dat je deze rustig beantwoord, netjes uit de weg gaat en niet in de verdediging schiet. Niemand heeft nu zin in een verhitte discussie aan tafel. Geef kort en bondig antwoord op vragen als ‘Wat is er mis met honing?’, ‘Is wijn vegan?’ en ‘Al die soja in vleesvervangers zorgt toch voor ontbossing in de Amazone?’ Check van tevoren ons artikel met 10x veelgehoorde vragen over veganisme (mét antwoorden). Blijft iemand je uithoren of wil iemand gewoon zeuren? Stel dan voor het later er op een later moment over te hebben, bijvoorbeeld na het eten.

4 Geef complimenten

Vertelt iemand trots dat die niet meer elke dag vlees eet (zelfs terwijl er op dat moment een stuk vlees op diens bord ligt), geef dan een compliment. Iedereen vindt het leuk om waardering te krijgen. Zo wordt iemand gestimuleerd vaker te kiezen voor een vega(n) alternatief.

5 Geniet van het samenzijn

Ga moeilijke discussies zoveel mogelijk uit de weg. Dit is niet het moment om een ongevraagd monoloog te geven over waar het stuk vlees op iemands bord vandaan komt. Wil iemand meer weten over veganisme en blijft het aan tafel hierover gaan, stel dan voor dit onderwerp op een later moment uitvoerig te bespreken en vertel dat je graag wilt helpen. Dit is vooral het moment om te genieten van het samenzijn, van de liefde en van elkaar. Bovendien mag jij op dit moment ook gewoon even rustig genieten en ontspannen zonder allerlei cijfers en feiten paraat te moeten hebben.

Vegan feestdagen: vegan recepten

Wij verzamelden een aantal feestelijke recepten voor bij de brunch of het diner.

Brunch:

Fluffy vanille pancakes

Vegan speculaas chiapudding

Turkse rode linzensoep

Romige bloemkoolsoep met kikkererwten

Hongaarse paddenstoelensoep

Vegan ‘visburgers’ met coleslaw

Hoofgerechten:

Moussaka

Vegan portobello-pie met tijmjus

Glutenvrije quiche met tomaat en vegan gehakt

Geroosterde aardappelen met romige waterkerssaus en dragon-amandelcrunch

Gevulde pompoen

Vegan meatloaf

Bijgerechten:

Home made zuurkool

Stoofpeertjes in cranberrysap

Chunky appelmoes met kaneel

Maïssalade

Aubergine in pittige tomatensaus

Vegan kruidenboter

Franse ratatouille

Gevulde courgetterolletjes met vegan gehakt

Dessert:

Gezonde chocolade lavacake

Vegan lavacake met witte chocolade en citroen

Vegan oreo cheesecake

Vegan tiramisu

Vegan crème brûlée

Notentaartje met gekaramelliseerde wortel en salie

Vegan trifle

Vegan monchoutaartjes

Vegan chocolademousse

Voor bij de koffie:

Kaneelcake met crumble

Citroen-rozemarijncake

Brownie koekjes

Speculoos truffels

Chocolate heaven

Vegan blauwe bessencake met amandelschaafsel

Gingerbread tulband

Vond je dit artikel over vegan feestdagen interessant om te lezen? Lees dan ook: Vegan cadeaus: 15x vegan en duurzame cadeautips.