Als vegan zijn er een aantal vragen die je vast wel vaker krijgt. Soms omdat mensen willen zeuren, soms uit oprechte interesse. Hieronder delen we een aantal veelgehoorde vragen over veganisme die wij vaak krijgen én geven we onze antwoorden.

1. Krijg je wel genoeg voedingsstoffen binnen?

Misschien wel de meest gehoorde vraag gaat over het binnenkrijgen van voedingsstoffen. Hoewel iemand het misschien goed bedoelt en bezorgd is om je gezondheid, is het ergens wel gek dat vegans deze vraag continu krijgen, maar mensen die heel veel fastfood eten niet. Eigenlijk is het een vraag die je aan iedereen zou kunnen stellen, want hoeveel niet-vegans houden bij hoeveel voedingsstoffen ze binnenkrijgen? Waarschijnlijk komt deze vraag voort uit het hardnekkige misverstand dat vegans niet genoeg eiwitten binnenkrijgen. Gelukkig zijn peulvruchten (linzen en kikkererwten), quinoa, soja (tofu, tempeh, edamame-boontjes), havermout, noten, zaden en groenten als broccoli en spinazie rijk aan eiwitten! Meer dan genoeg om uit te kiezen dus! Daarbij komt ook nog eens dat plantaardige eiwitten gezonder zijn dan te veel dierlijke eiwitten. Daarover lees je hier meer.

2. Kun je nog wel uiteten met of eten bij vrienden en familie?

Ja! Natuurlijk heeft de een meer geluk met een ruimdenkende omgeving dan de ander, maar je kunt zeker nog lekker uiteten! In veel restaurants vind je tegenwoordig vegan opties op de kaart en er komen alleen maar meer bij! Ook kun je van tevoren altijd naar het restaurant bellen om te vragen of de chef iets voor je kan bereiden. Dat is meestal geen enkel probleem. Veganisme wordt steeds bekender en steeds meer mensen weten wat het inhoudt. Als je bij anderen gaat eten, kun je van tevoren aangeven wat je liever niet meer eet. Ook kun je de persoon in kwestie helpen door die te laten kijken naar onze recepten, een lekker vegan kookboek mee te nemen of wat handige vegan producten uit de supermarkt te noemen. Een lekkere vegan pasta met saus en groenten is zo gemaakt. Als iemand hier niet voor open staat, kun je natuurlijk altijd zelf wat meenemen! Hallo, leftovers uit je diepvries!

3. Al die soja in vleesvervangers zorgt toch voor ontbossing in de Amazone?

Dit is een hardnekkig misverstand. Alle soja die uit de Amazone wordt gehaald leidt inderdaad tot ontbossing, bodemuitputting en watervervuiling door kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar 90% van die soja is bestemd voor veevoer. Je kunt dus wel stellen dat vleeseters indirect véél meer soja binnenkrijgen dan vegans. Nederland is na China de grootste importeur van soja. Soja heeft een hoog eiwitgehalte en is daarom onmisbaar voor veel boeren die hun dieren snel willen laten groeien om zoveel mogelijk te produceren tegen een zo laag mogelijke prijs. Als die boeren duurzame soja zouden gebruiken als veevoer, zou de prijs van vlees dus vanzelf ook omgaan gaan. Helaas voor sommige vleeseters gaat het soja-argument dus niet op als ze veganisme in een slecht daglicht willen plaatsen.

4. Hoezo eet je vegan burgers en worstjes? Hoezo eet je iets wat lijkt op vlees als je vegan wil zijn?

Deze vraag vinden we altijd heel bijzonder. Alsof we geen burgers en worstjes eten omdat deze de vorm van burgers en worstjes hebben, in plaats van om wat erin zit. Vegans eten geen vleesburgers (worstjes, kipstukjes, wat dan ook) om alles wat erachter zit. Dat kunnen gezondheidsoverwegingen zijn, dierenleed en/of de impact ervan op het klimaat. Wat maakt het dan uit dat een vegan burger lijkt op een vleesburger? Alsof de vleesindustrie een monopolie heeft op het produceren van ronde, eetbare schijven. (Sommigen willen een soortgelijk monopolie overigens wel afdwingen).

5. Als vegan eet je zeker alleen maar salades?

Think twice! Sterker nog, wij zelf houden bijvoorbeeld helemaal niet van salades als maaltijd (behalve op warme zomerdagen). Aan de recepten in ons magazine en op deze website zie je dat je álles kan veganizen. Van lasagne en nasi tot crème brûlée, kruidenboter en zelfs een omelet. Echt alles kan vegan. Ook bestaan er heel veel mooie vegan kookboeken, vol met de lekkerste recepten en zijn er vegan supermarktproducten waarvan je misschien niet zou denken dat ze vegan zijn, denk aan oreokoekjes, speculoos (zowel de koekjes als de pasta), de robuuste koeken van Lu en nog veel meer! Het idee dat veganisme hand in hand gaat met enkel salades en falafel klopt dus niet. Een vegan eetpatroon gaat nooit om beperkingen. Er gaat juist een hele wereld voor je open.

6. Dan mag je zeker ook geen kaas/taart/melkchocolade meer?

Er is een verschil tussen willen en mogen. Je mág alles eten, maar je wíl niet alles eten, bijvoorbeeld uit ethische overwegingen. Daarin zit een groot verschil.

7. Kun je als vegan nog wel je leren schoenen dragen?

Hierin maakt iedere vegan een eigen afweging en dat is oké. Veel vegans besluiten vanaf een bepaald moment geen dierlijke producten meer te consumeren. Dingen die ze al hebben, gooien ze dan niet weg (zonde!), maar blijven ze dragen en juist goed verzorgen, zodat het product lang meegaat en wordt gewaardeerd. Andere vegans voelen zich er helemaal niet meer prettig bij om het te dragen en geven het bijvoorbeeld weg. Beide opties zijn helemaal oké!

8. Is vega(n) eten niet superduur?

Dat ligt eraan. Als je voor elke dag de duurste vleesvervangers koopt, waarschijnlijk wel. De basis van vegan voeding is echter hartstikke goedkoop, denk aan groenten en fruit, peulvruchten en rijst. Een vleesvervanger hoef je echt niet elke dag te eten. Sterker nog, de meeste vegan recepten bevatten echt geen dure veganburgers. Kijk maar eens!

9. Is veganisme niet gewoon een hype?

Wij denken van niet. Het is eerder een langzame ontwikkeling, waarvan steeds meer mensen kennis nemen. Wij geloven niet dat alle vegans straks opeens weer vleeseters zijn. Sterker nog, steeds meer mensen leren de plantaardige keuken kennen en besluiten misschien om vaker een dagje vega(n) te eten. De afgelopen jaren zien we dat er alleen maar meer vegan restaurants en winkels bijkomen en duurzame initiatieven poppen als paddenstoelen uit de grond!

10. Kun je wel 100% vegan eten?

Ja en nee. Waarschijnlijk bedoelt iemand met deze vraag of je als vegan nooit iets mist. Ons antwoord daarop is: nee. Een vegan eetpatroon is superveelzijdig en we genieten volop van de lekkerste maaltijden, borrelhapjes en zoetigheden. Nog veel meer dan toen we geen vegan waren. Misschien bedoelt iemand met deze vraag echter of groenten uit de (biologische) landbouw wel echt vegan zijn. Dan is het antwoord nee. Biologische en biodynamische boeren maken geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar juist van dierlijke mest. Dat is goed voor de biodiversiteit en bodemkwaliteit. Als je ver nadenkt, eet je dan dus niet écht vegan, maar plantaardig. Helemaal vegan eet je als je je eigen groenten en fruit verbouwt met je eigen compost. Vaak wordt dat echter niet met deze vraag bedoeld.

Vond je dit artikel over veelgehoorde vragen over veganisme interessant om te lezen? Lees dan ook: Vooroordelen over vegans: waarheid of mythe?