De feestdagen laten niet meer lang op zich wachten. Ben je benieuwd wat je een vegan cadeau kan doen in december, of gewoon het hele jaar door bij een verjaardag of festiviteit? Lees dan snel verder voor tips en inspiratie voor de leukste vegan cadeaus.

1. Zero-waste tip: Abonnement op een tijdschriftenapp of luisterboeken

Houdt degene voor wie je een cadeau zoekt van lezen? Dan zal hij/zij/die heel blij zijn met een cadeaukaart van bijvoorbeeld Tijdschift.nl, waarmee je wel 75 tijdschriften digitaal kunt lezen. Dat betekent altijd leesvoer! Ook kun je een abonnement op luisterboeken cadeau doen, bijvoorbeeld met een giftcard van Storytel.

2. Maak een spa-mandje

Stel zelf een mandje samen met allerlei beauty-producten, bijvoorbeeld een bodybar, een fijne, geurende douchegel, bodylotion of olie, een bruisbal, haarproducten en allerlei vegan skin-care producten, make-up, kwasten, nagellak en/of parfum. Lees dit artikel voor een lijst met vegan merken! Vul je mandje eventueel aan met fijne, duurzame badhanddoeken. Met zo’n mandje vertel je iemand om rustmomenten te creëren en iedereen zal er blij mee zijn!

3. Maak zelf iets lekkers

Liefde gaat door de maag! Niets is zo leuk als een ander verrassen met een zelfgebakken taart, cake of koekjes. Kijk bij onze recepten voor lekkere inspiratie. Pak het leuk in met een strikje eromheen en laat deze persoon proeven hoeveel liefde je erin hebt gestopt. Neem ook een kijkje op deze vegan blogs voor meer inspiratie: Lisagoesvegan, The Vegan Effect en De Groene Meisjes.

4. Laat iets lekkers bezorgen

Ben je zelf niet zo’n held(in) in de keuken? Geen probleem! Talloze webshops maken tegenwoordig de lekkerste vegan zoetigheden, die je aan jouw geliefde kan geven of kan laten bezorgen. Wat dacht je van de fantastische koeken van Zuivere Koek of van de taartjes van Piece of Joy? Bij beide kun je zelf je box samenstellen.

5. Vegan kookboeken

Houdt degene voor wie je een cadeau zoekt van koken en/of bakken? Geef dan een vegan kookboek cadeau! Er zijn tegenwoordig zulke prachtige vegan kookboeken, waar je alleen maar bij wilt wegdromen. Onze favorieten zijn Vegan Soul Food van Jason Tjon Affo, Deliciously Ella Snel en Makkelijk en Asian Green van Ching He Huang. Andere fijne kookboeken zijn Vegan East en Vegan Comfort van Milou van der Will en Vegan voor iedereen van Merel Wildschut. Die laatste is heel laagdrempelig en staat vol met recepten die echt iedereen kan maken. Iemand met kinderen doe je een plezier met FAMily.Eat.Plant van Lisette Kreischer en Maartje Borst, een heerlijk vegan kookboek vol met familierecepten die iedereen lekker vindt. Is de persoon meer een bakgek? Ga dan voor het boek Taart ende Koeck van Maartje Borst, volgens ons hét lekkerste vegan bakboek dat er is!

6. Boeken over duurzaamheid

Houdt degene van lezen? Dan zijn er prachtige boeken over duurzaamheid en groen leven die veel inspiratie bieden. Heel mooie boeken over duurzaam reizen mét compleet uitgestippelde reizen en de mooiste reisfoto’s zijn Duurzaam Reizen van Professional Wild Child en 80 Duurzame Reizen van Lonely Planet. Is degene voor wie je een cadeau zoekt een mommy (to be)? Ga dan voor het boek De groene mama van Kari van der Heide, over groen ouderschap. Fashionista’s maak je blij met een boek over duurzame mode, zoals A Sustainable Wardrobe van Stephanie van den Sigtenhorst. Voor geïnteresseerden in zoveel mogelijk afvalvrij leven ga je voor Het Zero Waste Project van Jessie en Nicky Kroon of voor hun versie met DIY-projecten Doe het zero. Andere aanraders op het gebied van groen leven zijn Simpel leven van Julia Watkins (ook boordevol DIY-projecten), Weg ermee en Als gezond verstand koning was van Dennis Storm en De verborgen impact en Het happy 2050 scenario van Babette Porcelijn. Voor beginners met vegan en duurzamer leven is Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven van Marije van der Made een aanrader.

7 Cadeaupakket

Heb je geen tijd, zin of inspiratie om zelf een cadeau te zoeken? Ga dan voor een vegan cadeaupakket van vegancadeaupakketen.nl Jennie van Jenniefromtheblog begon afgelopen jaar zelf deze webshop in vegan cadeaus. Laat het gekozen cadeau rechtstreeks bezorgen aan wie je het wil geven, met een mooi handgeschreven kaartje erbij. Ook kun je tijdens het afrekenen alvast een bezorgdatum tot een maand vooruit kiezen. Zo vergeet je geen verjaardagen of andere belangrijke dagen. Kies uit onder andere een vegan borrelpakket, een luxe doosje vegan chocoladetruffels, een kaarshoudertje in een set met 3 vegan theelichtjes erbij, een badkamerpakketje, vegan wijn met nougat, een tuinpakketje en nog veel meer.

8. Neem degene mee uiteten

Soms betekent een gebaar meer dan een fysiek cadeau om uit te pakken. Neem degene aan wie je een cadeau wil geven bijvoorbeeld mee uiteten bij een vegan restaurant of lunchroom of bij een tentje met veel vegan opties. Kijk bij onze vegan hotspots voor inspiratie. Andere populaire én lekkere vegan eetgelegenheden zijn Vegan Junk Food Bar in Amsterdam en Rotterdam, Yerba in Amsterdam (fine dining), Koffie ende Koeck in Amsterdam (vegan lunch, taart en gebak), Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam, Focus Foodbar in Tilburg (heerlijk plantaardig lunchen of dineren), Konijnenvoer in Arnhem of strandtent Pele Surf Shack in Hoek van Holland.

9. DIY-pakket om zelf aan de slag te gaan

Vindt degene aan wie je een cadeau wilt geven het leuk om creatief bezig te zijn? Geef dan een DIY-pakket! Bijvoorbeeld een kweeksetje met zaadjes, een pakket om zelf een droogbloemenkrans te maken of een pakket om zelf lippenbalsem te maken, zoals deze van Natural Heroes!

10. Notitieboekje

Een mooi notitieboekje is nooit weg. Heel leuk én duurzaam zijn bijvoorbeeld uitwisbare notitieboekjes. De bladzijden zijn waterafstotend en aantekeningen die je maakt met de bijhorende pen kun je gewoon uitwissen met een vochtig doekje, zelfs als ze er al maandenlang instaan. Hiermee kun je jaarlijks ruim drie bomen, 550 liter water en 180 kg aan CO2-uitstoot besparen. Zo kun je zoveel schrijven als je wilt en toch verantwoord omgaan met papier.

11. Kaarsen

Altijd leuk om cadeau te doen voor in huis zijn kaarsen. Kaarsen zijn doorgaans niet vegan, omdat ze worden gemaakt met bijenwas of dierlijk slachtafval. Gelukkig zijn er merken met hele mooie vegan kaarsen, zoals de intentiekaarsen van Daphne Rose, de kaarsen van Candle Salon en de sojakaarsen van Brandt.

12. Planten

Houdt degene voor wie je een cadeau zoekt van planten? Geef dan een kamerplant in een mooie pot cadeau! Voor iemand die druk is, kun je het beste gaan voor onderhoudvriendelijke planten, zoals Sansevieria, Lepelplant of Zamioculcas. Heeft iemand groene vingers? Geef dan een kweeksetje cadeau, bijvoorbeeld met kiemgroente. Zo kan iemand ook nog een lekker eten van wat die heeft geoogst. Is iemand meer een bloemenmens dan een plantenmens? Bloemen in huis halen – die dus eigenlijk al dood zijn – is helaas niet heel duurzaam. Kies daarom voor een fairtrade boeket of geef droogbloemen.

13. Yogamat

Natuurlijk houden echt niet alle vegans van yoga, maar sommige wel en wat is er dan leuker om cadeau te doen dan een mooie, duurzame yogamat?

14. Warme sjaal

Is degene voor wie een cadeau zoekt een koukleum? Geef dan een fijne, dikke sjaal cadeau, bijvoorbeeld een duurzame variant. Zoek naar winkels of webshops met eerlijk geproduceerde producten, zoals vegan sjaals van bamboe, die zo groot zijn dat je ze als omslagdoek kunt gebruiken. Heerlijk!

15. Duurzaam serviesgoed

Is degene voor wie je een cadeau zoekt een echte keukenprins(es) of gaat deze persoon verhuizen? Denk dan eens aan mooi, duurzaam en handgemaakt serviesgoed. Het servies van The Table is fair trade, handgemaakt en plasticvrij en het bedrijf werkt klimaatpositief. Dat betekent dat de oprichters 100% van hun CO2-uitstoot compenseren via de Climate Neutral Group en dat ze 1% van hun omzet investeren in efficiënte ovens voor mensen die op hout koken.

Vond je dit artikel over vegan cadeaus interessant om te lezen? Lees dan ook: 7x inspiratie voor een vegan cadeau.