Is honing vegan? Nee, want het is dierlijk product en wordt dus niet gegeten door vegans. Maar wat is er mis met honing? Het wordt toch op een natuurlijke manier door bijen gemaakt? En er zit toch niet zoveel leed achter als bij de vlees- en zuivelindustrie? Wij leggen uit waarom honing niet vegan is.

Honingbijen maken honing met de nectar van bloemen. Voor 1 gram honing moet een bij gemiddeld 200 keer heen en weer vliegen van de bijenkorf naar de bloem. In de maag van bijen zorgen enzymen ervoor dat de nectar wordt omgezet in suiker. Bij de bijenkorf braakt de bij deze suiker uit in het bekje van een andere bij, die de honing kauwt, verteert en vervolgens in de bijenkorf spuit. Om de honing droger te krijgen, wappert een bij vervolgens heel snel met zijn vleugeltjes.

Honing vegan? Misstanden in de honingindustrie

Dit proces laat wel zien dat bijen superslim zijn. Elke bij produceert ongeveer één theelepeltje honing. Moet je nagaan hoeveel bijen er nodig zijn voor een hele pot! Bijen leven in de zomermaanden van nectar en stuifmeel, maar in de winter zijn er geen bloemen en hebben ze honing nodig. In het voorjaar en de zomer werken ze daarom extra hard om het hele jaar genoeg honing te hebben. Voor onze honingconsumptie wordt de honing echter bij ze weggenomen. Daarvoor in de plaats krijgen ze suikerwater. Dit suikerwater is net zo zoet als honing, maar bevat veel minder voedingsstoffen. Bijen raken hierdoor verzwakt en lopen een grotere kans op schimmelinfecties, mijten en virussen. Daardoor halen sommige bijen niet eens het voorjaar. Samen met het gebruik van landbouwgiffen en een afname van de biodiversiteit wordt dit gezien als reden voor de wereldwijde afname van de bijenpopulatie.

De bijenkoningin en honing

Ook de bijenkoningin krijgt veel te verduren. Zo wordt ze voor het fokken kunstmatig geïnsemineerd met zaad dat wordt verkregen door in het achterwerk van een andere bij te knijpen. Dit zaad wordt met een klein pipet ingebracht bij de koningin. Vaak gaat dit niet meteen goed en zijn er wel 10 tot 20 pogingen nodig om het zaad te verkrijgen. Na de inseminatie wordt de bijenkoningin vaak gekenmerkt, zodat de imker haar kan herkennen in de kast. En om te voorkomen dat ze wegvliegt, wordt een stuk van haar vleugels afgeknipt. Dat is heel stressvol voor de bijen en soms raken ze zelf buiten westen.

Het belang van bijen

Bijen zijn heel belangrijk en dat is niet alleen voor onze honingproductie. Ze spelen een grote rol in de samenleving! Bijen zijn namelijk nodig voor de bestuiving van 75% van onze gewassen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat we appels, kersen en mango kunnen eten, maar ook courgette, paprika en avocado. Bijen hun honing afnemen is dus nadelig voor de bijen zelf, maar ook voor onze voedselvoorziening. Hierbij moeten we wel een kanttekening maken. Niet alle imkers zijn hetzelfde. Bij biologische honing is de kans een stuk groter dat imkers hun bijen geen suikerwater hebben gegeven en dat ze op een natuurlijke manier kunnen overwinteren met hun eigen honing. Biologische honing kun je herkennen aan keurmerken.

Alternatieven voor honing

Helaas wordt veel honing uit de supermarkt alsnog verkregen hoe hierboven staat beschreven. In de voedselindustrie draait het vaak om massaproductie en wordt maar één ding echt belangrijk gevonden: winst. Dieren, of het nu gaat om varkens, kalfjes of insecten, zijn hier de dupe van en worden slecht behandeld. Gelukkig is honing een van de makkelijkste producten om te vervangen. Wat dacht je bijvoorbeeld van maple syrup, agavesiroop, appelstroop en dadelstroop? En er bestaat zelfs een vegan variant van honing die wordt gemaakt van paardenbloemen.

Vond je dit artikel over waarom honing niet vegan is interessant om te lezen? Lees dan ook: Hoe amandelmelk bijdraagt aan massale sterfte van bijen.