Homemade zuurkool

Voor 1 kg zuurkool I Bereiding: 25 minuten + 1-2 weken fermentatie

Typisch winters is natuurlijk zuurkool. Alleen al de geur doet ons denken aan warme winteravonden bij de open haard. Wist je dat je zuurkool gewoon helemaal zelf kunt maken? Volg ons recept en serveer in een ovenschotel als stevige avondmaaltijd of op een broodje met vegan worst als lunch na een winterwandeling. Genieten maar!

Deel Print

Ingrediënten

1 kg biologische witte kool, fijngesneden *

20 g zout (2 procent van gewicht van de kool)

2 tl jeneverbessen

4 kruidnagels

1 tl kurkuma (optioneel)

 

verder nodig:

een gesteriliseerde glazen pot met schroefdeksel of weckpot van ongeveer 1,5 liter

 

*het is belangrijk voor het fermentatieproces dat de kool biologisch en dus onbespoten is

Bereiding

1. Spoel de witte kool in een vergiet. Laat goed uitlekken.

2. Meng de kool in een ruime kom met het zout en masseer (met schone handen) zo’n 5 minuten. Laat 10 minuten staan. Kneed nog eens 5 minuten, tot er flink vocht uit de kool loopt. Voeg de jeneverbessen, de kruidnagels en eventueel de kurkuma toe als je van een kleurtje houdt, meng goed door.

3. Doe de kool in een gesteriliseerde pot van 1,5 liter, druk goed aan, totdat de kool helemaal onder het eigen vocht staat. Om ervoor te zorgen dat de kool ook tijdens het fermentatieproces onder het vocht blijft, kun je er een stukje vershoudfolie over leggen met daarop een klein bakje of glaasje. Een andere optie is een plastic zakje vullen met water (goed dichtknopen met evt een extra zakje erover) en dat vervolgens op de kool laten rusten.

4. Draai het deksel losjes dicht. Laat fermenteren bij kamertemperatuur. Open het deksel eventueel om de dag helemaal om de gassen vrij te laten (anders heb je straks misschien een zuurkoolexplosie). Proef bij het ontgassen gelijk even of de kool al lekker is. Check ook of de kool nog steeds onder water staat.

5. Na een dag of 5 al goed, maar op z’n lekkerst na1 tot 2 weken. Bewaar vanaf gebruik in de koelkast.

Serveer zuurkool op een broodje met vegan worst na een lange winterwandeling.