Je hebt vast weleens gehoord van vegan wijn of natuurwijn, maar hoe komt het dat niet alle wijn gewoon vegan is? En kun je als vegan nog genieten van een wijntje? Wij leggen het uit.

Wijn komt vanzelfsprekend van druiven, dus van nature is het een plantaardig product. Helaas gebeurt er van alles in het proces van druif tot fles in de supermarkt, wat ervoor zorgt dat veel wijn helemaal niet vegan is. Na het gisten wordt wijn namelijk troebel, waardoor het moet worden geklaard. Dat gebeurt vaak met vislijm (gedroogde onderdelen van vissen), gelatine (van bot en kraakbeen van zoogdieren), ei en varkensvet. Ook albumine (van dierlijke eiwitten) en caseïne (van melkeiwitten) worden vaak gebruikt als klaringsmiddelen. Dat gebeurt ook bij biologische wijnen. Fabrikanten zijn niet verplicht om dit op het etiket te vermelden, wat de zoektocht naar vegan wijn lastig kan maken.

Vegan wijn

Vegan wijn bestaat gelukkig wel. Wijn kan namelijk net zo goed worden geklaard met bentoniet, een klei-achtig materiaal. Als dit het geval is, is wijn vegan. Om het helemaal zeker te weten, kun je in de supermarkt of bij de slijterij sowieso letten op een vegan logo op het etiket. En je kunt het voor de zekerheid altijd navragen aan de wijnhandelaar en in een restaurant. Vegan wijn die ook biologisch is, is niet alleen een goede optie voor het welzijn van de dieren, maar ook voor de aarde. Bij biologische wijn worden namelijk weinig tot geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat leidt tot minder milieuschade. En ook mooi meegenomen: hoe lichter het flessenglas, hoe minder de CO2-uitstoot. Een voorbeeld van een vegan wijnmerk is, anders dan de naam doet vermoeden, Wild Pig Wines.

En hoe zit het verder met alcohol?

Nu zal je misschien denken: hoe zit het dan met andere alcoholische dranken? Helaas zijn die ook niet altijd vegan. Bier is oorspronkelijk plantaardig, want het bestaat uit water, mout, hop en gist. Bier wordt net als wijn troebel bij het gisten en wordt daardoor vaak geklaard met dierlijke hulpstoffen, zoals vislijm, gelatine, albumine, caseïne en chitosan (van de schaal van garnalen). Ook deze ingrediënten hoeven fabrikanten niet per se op het etiket te vermelden. Het kan dus lastig zijn om te achterhalen welke biermerken vegan zijn. De volgende merken zijn in ieder geval vegan: Amstel, Heineken, Jupiler, Brouwerij ’t IJ, Hertog Jan, Grolsch, brand, Corona, Desperados en Becks.

Een sterker drankje

Naast bier en wijn zijn er natuurlijk nog sterke drank en cocktails. Bijna alle sterke drank is vegan, want deze hoeft niet te worden geklaard. Als vegan kun je dus genieten van gin, wodka, tequila, whiskey en rum. Bij sterke drank staat altijd precies op het etiket wat erin zit. Niet alle likeuren zijn vegan, want er zitten soms room, honing en ei in. Amaretto, Licor 43 en Sambuca zijn wél vegan. Wat betreft cocktails kun je als vegan gaan voor Mojito, Espresso Martini, Daiquiri en Margarita. Andere cocktails, zoals Piña Colado, Pisco Sour en White Russian bevatten dierlijke ingrediënten en zijn dus niet vegan.

Zo zie je dat alcoholische dranken niet vanzelfsprekend vegan zijn, maar dat je als vegan zeker genoeg opties hebt. En belangrijk: geniet met mate.

Vond je dit artikel over vegan wijn interessant om te lezen? Lees dan ook: 7x niet-vegan producten waarvan je het niet verwacht.