Eerder schreven we al een vegan summer guide, maar midden in de winter zit je als vegan misschien ook wel met vragen. Over duurzame winterkleding bijvoorbeeld, de beste skin-care voor je droge huid, fijne vegan kaarsen en bestemmingen voor een sustainable getaway. Wij delen een heleboel tips met je, van fijne warmhouders tot winterse activiteiten en troostrijke recepten. Zo kom je de winter wel door!

Warmhouders

Of het nu gaat om winterjassen, mutsen, sjaals of sfeervolle kaarsen in huis. Als vegan ben je deze winter wellicht op zoek nog mooie en duurzame warmhouders.

 • Misschien ben je dit jaar op zoek naar een nieuwe winterjas. Het zal je niet verbazen dat sommige warme winterjassen zijn gemaakt van wol of gevuld met dons. En daar zit je als vegan echt niet op te wachten. Eerder schreven we al een artikelen over wat er mis is met wol en andere niet-vegan kleding. Check daarom altijd goed de labels om zeker te weten dat een jas niet uit dierlijke producten bestaat. Warme vegan winterjassen vind je bijvoorbeeld via Shop like you give a damn, bij het Italiaanse merk Save the Duck, Kings of Indigo, de lijn met microguard superloft van Jack Wolfskin (een vegan alternatief voor dons), Ragwear, Hoodlamb (met een buitenkant van strak geweven hennep en een binnenkant van gerecyclede PET-flessen), Jan ’n June (met een buitenkant van biologisch katoen en een binnenkant van gerecyled polyester), Langerchen, Vaute, Wully outerwear en Frank & Oak.
 • Op zoek naar een warme sjaal? Dan wordt je blij van de Wuwen sjaals van MoreThanHip. Dit bedrijf laat hun producten eerlijk produceren, zoveel mogelijk met gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen. Ze maken bijvoorbeeld vegan sjaals van bamboe, ook wel ‘vegan cashmere’ genoemd. De stof is zacht, antistatisch, antibacterieel en hypoallergeen, waardoor het luchtjes weert. De sjaals isoleren goed en zijn groot genoeg om twee keer om je nek te slaan of te gebruiken als omslagdoek. Andere mooie vegan sjaals vind je bij Urban Medly of via Shop like you give a damn.
 • Terwijl het buiten nog donker is, de temperatuur ver onder het vriespunt ligt, de wind om het huis raast en de regen tegen de ramen tikt, draai je je het liefst nog eens lekker om in je warme bed. Ook ’s avonds is niets fijner dan na een warme douche alvast lekker in bed kruipen met een goed boek of een serie. Dat doe je het liefst met een fijn en warm dekbed. Helaas zijn sommige warme dekbedden gemaakt van dons of wol. Let er bij het kopen van een nieuw dekbed daarom op dat dit is gemaakt van bijvoorbeeld 100% biologisch katoen, plantaardig tencel of kapok. Duurzaam beddengoed, inclusief duurzame dekbedovertrekken vind je bij Yumeko. Ook vind je hier badhanddoeken, badjassen, plaids en meer.
 • Kaarsen zorgen misschien niet altijd letterlijk voor veel warmte, maar ze geven wel een warm gevoel en veel sfeer in huis. Helaas zijn kaarsen doorgaans niet vegan, omdat ze worden gemaakt met bijenwas of dierlijk slachtafval. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel mooie vegan alternatieven beschikbaar, gemaakt van bijvoorbeeld koolzaad- of candelillawas, zoals de intententiekaarsen van Daphne Rose, de kaarsen van Candle Salon, de sojakaarsen van Brandt en de sojakaarsen van Chouette.

Skin care voor de droge huid

Zodra je huid wordt blootgesteld aan kou, wind, regen en sneeuw droogt deze sneller uit dan normaal. Door de lage luchtvochtigheid vermindert de talgproductie, die er normaal gesproken voor zorgt dat de huid vocht vasthoudt en soepel blijft. In de winter hebben we daarom extra verzorgingsproducten nodig. Hier een paar fijne tips.

 • In de winter kun je wel een voedende handcrème gebruiken, die je huid heel zacht, soepel en gehydrateerd laat aanvoelen. Ga voor een vegan handcrème, bijvoorbeeld die van Lavido, Weleda of een van de vegan handcrèmes van The Body Shop.
 • Gezichtcrème en voedend serum: je gezicht kun je nauwelijks bedekken tegen de snijdende kou. Het kan daarom wel wat extra verzorging gebruiken in de winter. Ga voor een voedende, vochtinbrengende crème en voor een hydraterend serum. Fijne vegan merken zijn onder andere Naïf, The Ordinary, Weleda, Witlof Skincare, Lavido en Comme Ca Skincare.
 • Smeer jezelf, zeker in de winter, na iedere douchebeurt in met bodylotion of-olie. Of ga voor een dikke body butter om je huid zacht en soepel te houden. Heel fijn zijn die van The Body Shop, Self en Weleda. Fijn ter hydratatie is ook pure shea butter, een romige boter die hydrateert, beschermt en de celvernieuwing van je huid stimuleert. De variant van Natural Heroes is 100% biologisch, bevat slechts één ingrediënt, shea butter, en wordt duurzaam geproduceerd.
 • Wij merken het gelijk zodra het buiten kouder wordt: we krijgen last van droge lippen. Heel budgetproof én vegan zijn de producten van Hema BAE. Hierbij vind je ook verschillende lippenbalsems. Andere vegan lippenbalsems shop je bijvoorbeeld via Shop Like You Give A Damn en Holland & Barrett.

Extra tip: hoewel het heel verleidelijk is om in de winter een lange, warme douche te nemen, komt dit je huid niet ten goede. Douche daarom zo kort mogelijk en zeker niet te heet. Dat is bovendien duurzamer, want je bespaart een hoop water en energie om het water extra op te warmen!

Sustainable getaway

Wil je er even tussenuit, maar heb je geen idee waarnaartoe? Dan zijn er genoeg bestemmingen in binnen- en buitenland waarvoor je het vliegtuig niet hoeft te pakken. Wij delen een paar suggesties.

 • Maak een stedentrip met de trein. Europa kent veel geweldige steden die zich in de winter perfect lenen voor een gezellige en knusse (mini-)vakantie. In een paar uur ben je met de trein al midden in Parijs, Berlijn of Londen en in een halve dag zelfs in Milaan of Wenen. (Her)ontdek hoe leuk het is om een stedentrip te maken, breng een bezoek aan musea en eventueel voorstellingen en warm daarna op in een vegan restaurant of café. Met name Berlijn kent héél veel vegan hotspots en het absoluut waard om te bezoeken als je er nog niet eerder bent geweest.
 • Blijf je liever in eigen land? Geniet dan van Zuid-Limburgse gezelligheid. Eerlijk is eerlijk, in de winter verlangen we allemaal naar wat extra warmte. Die vind je in het bourgondische Zuid-Limburg. Vakwerkhuisjes, hellingen, kapelletjes, kleine dorpjes en authentieke steden geven een nostalgisch gevoel. Wandel langs een van de vele kastelen en breng een bezoek aan de stad Valkenburg. Na een lange winterwandeling warm je op met vegan goulash, een echt streekgerecht, bij restaurant Het Slimme Schaap, aan de rand van een bosgebied in Elsloo. Anders dan de naam van dit restaurant doet vermoeden zijn heel veel gerechten op de kaart vegan. We love it!
 • Een heel bijzonder Waddeneiland is Schiermonnikoog. Het dynamische, ongerepte landschap hier is continu in verandering en de inwoners vormen een hechte, sterke gemeenschap, waarin iedereen goed voor elkaar zorgt. Het autoluwe eiland was het eerste Nationaal Park van Nederland en dat is niet voor niets. Hier maak je urenlange wandelingen, kun je in de winter dikwijls schaatsen in de duinvallei en maak je eventueel onder begeleiding een winterse wadlooptocht. Overnacht in een van de vele appartementen, hotels of B&B’s die het eiland rijk is. De vakantie is ideaal om te combineren met een digital detox!

Winterse maaltijden voor je vegan winter

Op zoek naar hartverwamend comfortfood om de koude winter mee door te komen? Wij stelden twee wintermenu’s voor je samen, van ontbijt tot snacks. Kies uit een snelle variant, op drukke dagen, en een langzame variant, als je het heerlijk vind om iets meer tijd door te brengen in de keuken.

Menu 1, alle gerechten hebben een bereidingstijd van minder dan 15 minuten:

Ontbijt: Appeltaartgranola uit de koekenpan

Lunch: Tempeh-ketjap taco’s

Diner: Sticky sesam-gembertofu, eventueel met spicy gebakken rijst

Drankje: Bietensmoothie

Snack: Salad in a jar

Menu 2, alle gerechten hebben een bereidingstijd van meer dan 15 minuten:

Ontbijt: Fluffy vanille pancakes

Lunch: Elly Pear’s vegan brood met tuinbonen-erwtenpuree, eventueel met zelfgemaakt brood en granola

Diner: Hachee vegan style, eventueel met home made zalvige aardappelpuree en stoofpeertjes in cranberrysap

Drankje: Speculoos latte

Snack: Hummus bowl