Zalvige aardappelpuree

Voor 4 personen I Bereidingstijd: 45 minuten

Een echt basisrecept voor de winter is natuurlijk aardappelpuree. Serveer oer-Hollands met seizoensgroenten en eventueel je favoriete vleesopvolger. Licht uit, kaarsjes aan. Zo simpel kan het zijn.

Deel Print

Ingrediënten

1 ½ kg kruimige aardappels

3 el plantaardige margarine, op kamertemperatuur

200 ml plantaardige kookroom (bijvoorbeeld sojaroom)

3 el olijfolie

1 tl rasp van een biologische citroen

verder nodig:

pureestamper

draadzeef

 

*kook je voor 2 personen? Dan kun je een half recept maken, of je bewaart de helft voor morgen: lekker in een ovenschotel met zuurkool en vegetarische spekjes!

Bereiding

  1. Schil de aardappels, spoel ze schoon in een vergiet en snijd ze in kwarten. Kook de aardappels in zo’n 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de grootte) in gezouten water gaar. Check met een vork of ze gaar zijn. Giet af, voeg de margarine toe en prak een beetje door met een pureestamper. Hevel over in een schaal.
  2. Verwarm de plantaardige room zachtjes in een steelpannetje.
  3. Zet een ruime zeef op de pan waarin je de aardappels hebt gekookt en schep een deel van de aardappel erop. Druk de aardappel met een spatel of pannenlikker door de zeef. Herhaal tot alle aardappel door de zeef is gedrukt.
  4. Breng op smaak met peper en zout en schenk nu beetje bij beetje de warme room door de aardappel. Spatel voorzichtig door (niet als een gek roeren, maar luchtig spatelen in één beweging) tot je een mooie, gladde puree hebt. Zet eventueel op heel laag vuur, om te voorkomen dat de puree te veel afkoelt, maar waak ervoor dat-ie niet aankoekt.
  5. Breng tot slot op smaak met de olijfolie en citroenrasp.