Midden in de zomer zijn er misschien een aantal vragen waar je als vegan mee zit. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar nieuwe zwemkleding, maar weet niet welk merk duurzaam én betaalbaar is. Of je hebt zin om op een vrije dag iets leuks én milieuvriendelijks te ondernemen. Wij delen een heleboel tips met je, van de beste vakantieplekken dichtbij tot zonnebrandcrèmes en een zomermenu. Enjoy your vegan summer!

Zwemkleding

Veel zwemkleding wordt niet duurzaam geproduceerd, is van slechte kwaliteit en gaat doorgaans maar één of twee zomers mee. En toch willen velen elk jaar weer een nieuwe bikini, zwembroek en/of badpak. Hieronder een aantal merken met sustainable swinwear, een mix en combinatie van tijdloos en trendy:

 • JUA June maakt bikini’s en badpakken van 100% gerecycled garen, afkomstig van plastic flessen en afval uit de Middellandse Zee. Het Britse merk produceert lokaal in Engeland en gebruikt alleen gerecyclede verpakkingen en milieuvriendelijke materialen voor labels en inpakpapier. Vanaf £ 69. juajune.com
 • JUNGL Amsterdam maakt duurzame badkleding van de stof ECONYL®, dat is gemaakt van visnetten en ander nylon afval. De bikini’s en badpakken bevatten geen strakke naden, vallen soepel en sluiten mooi aan. Elk item is vernoemd naar een zeedier dat met uitsterven wordt bedreigd. Ook maakt het merk handige duurzame swimwear accessoires, zoals scrunchies en sarongen. De zwemkleding wordt milieuvriendelijk en onder goede werkomstandigheden geproduceerd in Portugal en vervolgens enkel met de vrachtwagen (en dus niet met het vliegtuig) vervoerd. Het zit in gerecylede verpakkingen en wordt door eigenaren Anouschka en Natascha met de fiets naar de verzendservice gebracht. Vanaf €29,00. junglamsterdam.com
 • Organic Basics is een ondergoedmerk dat tegenwoordig ook zwemkleding maakt van afvalplastic uit industrieën en fabrieken, oceaanplastic en visnetten. Alle zwemkleding van dit merk is van heel goede kwaliteit en bij elk item staat vermeld hoeveel CO2-uitstoot, water en afval je ermee bespaart. Vanaf €40,00. organicbasics.com

Zonnebrandcrème

In de zomer is het heel belangrijk jezelf te beschermen met zonnebrandcrème. Helaas zijn veel zonnebrandcrèmes niet oceaanvriendelijk en tasten ze koraalrif aan. In dit artikel lees je hoe dat werkt, wat je ertegen kunt doen en hoe je kiest voor een duurzame zonnebrandcrème. Hieronder delen we een paar favoriete merken:

 • NAÏF heeft natuurlijke én vegan zonnebrandcrème voor je lichaam en voor je gezicht. Deze laat geen witte waas achter en bevat geen nanodeeltjes. De zonnebrandcrème bevat natuurlijke oliën als olijfolie, kokosolie en zonnebloemolie, en candelillawas in plaats van bijenwas. De verpakking is plasticvrij en gemaakt van suikerriet. De zonnebrandcrème is waterbestendig, bevat geen microplastics, minerale oliën of siliconen en is geschikt voor ieder huidtype, ook voor de gevoelige huid. De natuurlijke zonnebrand voor het lichaam SPF30 kost €21,95. naifcare.com
 • De Sunblock van LUSH in vaste vorm is een vegan zonnebrandcrème, gemaakt van fairtrade en biologische cacaoboter, kalamijnpoeder, biologische sesamolie, roos absolue en blauwe kamille-olie. nl.lush.com
 • Loveli heeft een natuurlijke en superzachte zonnebrandcrème met SPF30 die geen witte waas achterlaat. De zonnebrandcrème bevat oliën als arganolie, avocado-olie en macadamia-olie, maar is niet vettig en daardoor ook geschikt voor je gezicht. De crème is koraalvriendelijk en waterproof. €9,99. shop.loveli.care

Net zo belangrijk als zonnebrandcrème gebruiken, is je na het zonnen insmeren met after sun. Een paar vegan en duurzame varianten waaruit je kunt kiezen zijn die van Naïf, Weleda en Loveli.

Duurzaam reizen

We houden van reizen! Het is een enorme verrijking om andere (eet)culturen te leren kennen, landschappen te bewonderen en mensen over de hele wereld te ontmoeten. Helaas is reizen niet duurzaam. Daarom lees je in dit artikel alles over hoe je zo duurzaam mogelijk op reis gaat, van bestemming, vervoer en accommodatie tot zuinig omgaan met water en de lokale economie steunen. Omdat ver reizen dit jaar nog niet echt mogelijk is, geven we hier een aantal opties voor een vakantie dichtbij.

 • Het Zwarte Woud in Duitsland ligt op nog geen dag rijden van ons verwijderd en is een prachtig natuurgebied voor een avontuurlijke outdoor-vakantie. Je kunt er urenlang hiken, met uitzichten alsof je in Zuid-Amerika bent. De bergen kennen pieken van 1500 meter, dichte naaldbossen en ouderwetste vakwerkhuisjes. Hier adem je de frisse berglucht in en kom je even helemaal tot rust. Dichtbij liggen gezellige steden en dorpjes voor een ijsje en een drankje.
 • Nederland kent prachtige natuurgebieden waar je lekker door de bossen struint, over de heidevelden wandelt (of fietst) en helemaal tot rust komt in een boshuisje. Het grootste en bekendste natuurgebied van Nederland is de Veluwe. Daar kun je bijvoorbeeld verblijven in de Nordhus Cabin, een helemaal duurzaam en circulair ingericht vakantiehuisje in slow living-stijl. Midden op een rustig bospark op de Noord-Veluwe, maar dichtbij Hanzesteden als Hattem en Zwolle, is dit de ultieme bestemming voor een staycation.
 • Bij zomervakantie denk je misschien aan de zee en ook die kun je gewoon in Nederland vinden. Nederland heeft namelijk maar liefst 450 kilometer aan kust met prachtige stranden. Verblijf bijvoorbeeld in Duinhotel Tien Torens in Zoutelande (Zeeland). Het zand en de beplanting over het hele hotel houden de kamers heerlijk koel in de zomer. Het hotel wekt op een duurzame manier energie op. Zonnepanelen leveren elektriciteit en zorgen voor warm tapwater, een optimale temperatuur door vloerverwarming en –verkoeling en stroom voor alle huishoudelijke apparatuur. Alle lodges hebben bovendien een groot buitenterras.
 • Maak een stedentrip in Nederland, België of Duitsland. Bezoek steden die je nog nooit hebt bezocht of ga juist voor beleving in een van de grote steden. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld lekker vegan eten, ben je met de trein snel bij het strand in Zandvoort, breng je een bezoek aan een van de vele musea die de stad rijk is en verblijf je in een van de ecohotels, zoals hotel QO. Dit is gebouwd met zoveel mogelijk gerecyclede en lokale materialen. Op het dak bevindt zich een kas waarin eigen groenten en fruit groeien en het water van douches en wastafels wordt hergebruikt om de wc’s door te spoelen. Een ander duurzaam hotel is het energieneutrale Jakarta Hotel met een subtropische tuin in het centrale atrium, in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Liever niet naar Amsterdam? Ook Antwerpen is echt een must visit en heeft vele vegan hotspots.
 • De Waddeneilanden zijn zo dichtbij, maar een echte must-visit tijdens de zomervakantie. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen, lekker eten en zonnen aan het strand. Hier kom je helemaal tot rust. Bezoek een van de vegan hotspots en laat je verrassen door wat dit prachtige gebied te bieden heeft. De Waddenzee staat bovendien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ben je op zoek naar rust en ruimte? Breng dan een bezoek aan de autoluwe eilanden Vlieland en Schiermonnikoog. Ga voor een wandelvakantie naar Terschelling, met de hele familie naar Ameland of naar het grootste eiland Texel met gezellige dorpjes.

Activiteiten

Misschien wil je op vakantie of op een vrije dag lekker iets ondernemen. Hieronder vind je een aantal duurzame activiteiten:

 • Een dagje strand is altijd een goed idee. Zoek een rustige plek en ga lekker picknicken, met zelfgemaakte hapjes en drankjes. Ook kun je lange strandwandelingen maken, om vervolgens neer te strijken bij een fijne strandtent, zoals Pele Surf Shack. Deze strandtent in Hoek van Holland is de eerste 100% vegan strandtent in Nederland. Geniet hier van huisgemaakte limonades, summerrolls, friet met vegan bitterballen en nog veel meer. Dump tijdens je stranddag geen afval en neem zelf een goede waterfles mee, zodat je geen plastic flesje hoeft te kopen. Ook kun je natuurlijk zelf snacks en fruit meenemen voor tussendoor.
 • Bezoek een museum waar je altijd al naartoe hebt gewild. Zeker na het afgelopen anderhalf jaar kunnen culturele centra als musea wel een steuntje in de rug gebruiken. Deze zomer is er bij het Rijksmuseum bijvoorbeeld een tentoonstelling te zien over de slavernij. Ook andere culturele dingen kun je ondernemen, zoals een avondje theater, een bezoekje aan de bioscoop of het filmhuis of misschien zelfs een concert. Neem een kijkje op de website van een kunstinstelling bij jou in de buurt.
 • Op zoek naar een natuurlijke omgeving? Bezoek een van de botanische tuinen of pluktuinen die Nederland rijk is, zoals pluktuin Do It Yourselves in Winterswijk.
 • Organiseer een brunch of diner met vrienden. Nodig iedereen uit, dek de tuintafel of de tafel op je balkon mooi en bereid eventueel meerdere gangen, een grote pot thee of limonade. Ga helemaal los, zet een lekker muziekje op en speel na het eten spelletjes. Zo simpel kan het zijn.
 • Ben je sportief? Ga dan eens mountainbiken in het bos. In verschillende natuurgebieden in Nederland vind je een afwisseling in het landschap en kun je lekker losgaan. Ook kun je natuurlijk gewoon met de fiets erop uittrekken.

No go activiteiten

En dan zijn er ook nog een aantal activiteiten die je beter achterwege kunt laten, zoals jetskiën, golfen, safari’s en alle gemotoriseerde activiteiten. Deze zijn heel belastend voor het milieu. Ook een kampvuur maken, lekker zomers en knus, is niet heel duurzaam. Als je dit doet, kies dan voor hout met een FSC- of PEFC-keurmerk uit verantwoord beheerde bossen en stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt namelijk niet zo goed, waardoor er extra veel rook en fijnstof vrijkomt.

Zomerse maaltijden voor je vegan summer

Ben je op zoek naar wat inspiratie voor zomerse maaltijden? Wij stelden twee zomermenu’s voor je samen, van ontbijt tot avondsnacks. Kies uit een snelle en een langzame variant, afhankelijk van hoe lang je in de keuken wilt staan.

Menu 1, alle gerechten hebben een bereidingstijd van minder dan 10 minuten:

Ontbijt: Overnight oats met tropisch fruit

Lunch: Regenboogclubsandwich

Diner: Vegan ‘visburgers’ met coleslaw

Verfrissing: Waterijsjes

Avondsnack: Vegan bounty’s

 

Menu 2, alle gerechten hebben een bereidingstijd van meer dan 10 minuten:

Ontbijt: Vegan omelet met groenten

Lunch: Gezonde lunchwraps

Diner: Romige venkelstoof met petehbonen en geroosterde witte bonen

Verfrissing: Vlierbloesem-ijsthee

Avondsnack: Vegan nacho’s uit de oven

Houd VGAN Lifestyle Magazine 05 2021 in de gaten voor recepten van de lekkerste en makkelijkste waterijsjes, zomerse pasta’s en nog veel meer!

Vond je deze vegan summer guide interessant om te lezen? Lees dan ook: 10x tips voor duurzamer reizen.