Sticky sesam-gembertofu

Voor 2 personen I Bereidingstijd: 15 minuten + 15 minuten tofu persen

Tofu kun je op veel verschillende manieren marineren. Heel lekker is bijvoorbeeld dit recept met sesam en verse gemberwortel. Die laatste wordt van oudsher al gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Serveer met de spicy gebakken rijst en geniet van een simpele, supersmaakvolle maaltijd.

Deel Print

Ingrediënten

300 g tofu, geperst *

4 el maizena
olie, om in te bakken

1 ½ tl geraspte verse gemberwortel

2 knoflooktenen, in dunne plakjes gesneden

3 el sesamolie

3 el ahornsiroop

2 tl sojasaus

1 el sriracha

rijst, voor erbij

1 tl sesamzaadjes, geroosterd, ter garnering

1 lente-ui, in dunne ringen gesneden

 

*Wikkel de tofu in een schone theedoek en laat er minstens 15 minuten (liever langer) iets zwaars, zoals een pan, op rusten, zodat het meeste vocht eruit loopt.

Bereiding

  1. Snijd de tofu in platte rechthoekige stukjes. Dit doe je door het blok eerst over de dikte te halveren, vervolgens elke helft in drie lange, gelijke stroken te snijden en die stroken weer te halveren.
  2. Doe de maïzena met een flinke snuf zout in een diep bord. Mix door. Wentel de tofu aan beide kanten door de maïzena.
  3. Verhit ruim olie in een koekenpan. Bak de tofu in ongeveer 4 minuten rondom lichtbruin en knapperig. Voeg de gember en knoflook toe en bak 2 minuten mee.
  4. Maak een sausje van de sesamolie, ahornsiroop, sojasaus en sriracha en mix door met een garde. Schenk in de pan. Hussel goed om, zorg ervoor dat de tofu goed met de saus is bedekt. Bak nog 1 minuut en haal dan uit de pan.
  5. Serveer met rijst, garneer met sesamzaadjes en lente-ui.