Natuurlijk bepaal je op Instagram helemaal zelf wie je wel en niet volgt en kun je berichten en verhalen altijd ‘uitzetten’. Zo creëer je zelf online een fijne plek waarop je – hopelijk – alleen maar inspirerende dingen voorbij ziet komen. Toch geeft het geen voldoening om lang naar een scherm te staren. Heb je behoefte aan een digital detox? Wij geven een aantal tips en voordelen van meer in het échte leven komen.

Een digitale detox kun je inrichten zoals jij het wilt. Heel fijn is bijvoorbeeld en detox waarbij je even afstand doet van alle schermen, zoals je telefoon (behalve voor noodgevallen), laptop (behalve voor werk), televisie, noem maar op. Ideaal is het dan om een weekend of week weg te boeken naar een vakantiehuis of AirBnB midden in de natuur, waar je heerlijk kunt wandelen, lezen en bakken. Maar wees gerust, ook in je gewone dagelijks leven kun je een digitale detox houden en die zo inrichten hoe je wilt. Neem bijvoorbeeld een maand afstand van Instagram. Hoe je dat doet?

Tips voor een digital detox

Bepaal allereerst de tijd voor je digital detox. Dat kan variëren van een dag, een weekend, een maand of langer. Daarin kun je de app(s) waarvan je even afstand wilt nemen, verwijderen. Dat kan Instagram zijn, maar ook een nieuwsapp. Wat ook kan helpen (en wat we zelf vaak doen gedurende de dag) is je wifi uitzetten, maar het geluid aan. Op die manier hoor je het wanneer iemand je belt (waarschijnlijk voor iets belangrijks) en kun je offline muziek luisteren, maar krijg je verder geen berichten binnen. Heerlijk rustig! Ook kun je je telefoon op vliegtuigmodus zetten en pushberichten en meldingen uitzetten. Als je even wil checken hoe laat het is, zie je dan niet gelijk allerlei berichten.

Misschien vind je het bovendien fijn om voor langere tijd (ook na je detox) een digital detox (tijd)zone in te stellen in je huis. Neem je telefoon bijvoorbeeld niet meer naar je slaapkamer, maar zet een analoge wekker. En laat je telefoon ’s morgens voor een bepaalde tijd en ’s avonds na een bepaalde tijd links liggen, zodat je aanwezig bent.

Voordelen van een digital detox

1. Je leert wat echt belangrijk is

Soms besteed je (onbewust) heel veel tijd op sociale media en dat is zonde, want het levert je niets op. Bovendien geven sociale media, zoals je vast wel weet, een vertekend beeld van iemands leven. Iemand deelt tenslotte niet hoe die eruit ziet op een slechte dag, maar wel jaloersmakende maaltijden, de mooiste outfits en foto’s. Het belangrijkste is dat je hiervan bewust bent. Tijdens een digital detox leer je weer even wat er echt toe doet. Misschien pak je de eerste dagen of week nog onbewust je telefoon op om op Instagram te kijken, maar daarna wen je aan het offline zijn en besef je hoe fijn en rustig dat is.

2. Je hebt meer tijd over voor andere dingen

Heb je ooit weleens naar je schermtijd gekeken? Misschien schrok je heel erg, want vaak besteed je veel meer tijd op je telefoon dat je zelf denkt. Gemiddeld besteden we 2 uur per dag op sociale media. Al die tijd kun je nu aan andere dingen besteden, zoals dat ene boek lezen waar je normaal gesproken niet aan toe komt. Een veelgebruikt argument om niet te lezen of dat ene gerecht niet te koken, is: ‘Daar heb ik geen tijd voor.’ Kijk maar eens hoeveel tijd je overhoudt door niet meer doelloos op je telefoon te scrollen.

3. Je kunt heerlijk ontspannen en staat niet continue ‘aan’

Iedereen die een digitale detox heeft gehouden, zal je vertellen dat dit het helemaal waard is. Hoewel het in het begin misschien een beetje onwennig voelt, valt er uiteindelijk veel druk van je af door gewoon in het moment te leven. Delen dat je gaat picknicken met een vriendin, maakt de gebeurtenis heus niet meer valide. Daarin kun je een balans zoeken die voor jou goed voelt. En wil je graag iets delen met je familie of vrienden? Stuur ze dan een persoonlijk berichtje. Daarvan krijg je ook nog eens veel leuker contact dan alleen vluchtig via sociale media.

Vond je dit artikel over een digital detox interessant om te lezen? Lees dan ook: Wat de pandemie ons leerde over slow living.