We houden van reizen! Het is een enorme verrijking om andere (eet)culturen te leren kennen, landschappen te bewonderen en mensen over de hele wereld te ontmoeten. Helaas is reizen niet duurzaam. Nu is volledig duurzaam leven sowieso ondoenlijk, tenzij je altijd thuis blijft en niets consumeert – maar dat is ook geen leuk leven. Daarom geven we een aantal tips voor duurzamer reizen, zodra dat weer mogelijk is. Droom alvast weg bij je volgende bestemming!

1. Bestemming

Voor een zo duurzaam mogelijke reis is de bestemming een belangrijke factor. Even ertussenuit kan ook heel dichtbij. Daarvoor hoef je echt niet gelijk naar een tropisch eiland. Het afgelopen jaar hebben we wel gezien hoeveel moois er eigenlijk dichtbij te beleven is. De Nederlandse Waddeneilanden lenen zich in de zomer bijvoorbeeld heel goed voor een weekje zon, zee, strand en lange wandelingen in de natuur. Ook kun je stedentrips maken in Nederland, België en/of Duitsland. Bezoek een stad waar je nog nooit bent geweest en laat je verrassen door de lokale restaurants, winkeltjes en bezienswaardigheden. Een weekendje Antwerpen bijvoorbeeld. Ben je dol op de natuur? Dan zijn er dichtbij prachtige en ondergewaardeerde natuurgebieden, zoals de Sächsische Schweiz en het Zwarte Woud in Duitsland, waar je geweldig kunt hiken. Ook Zuid- en Oost-Europa hebben – iets verder weg – de mooiste steden en natuurgebieden. Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar Montenegro en Bosnië zijn perfect voor outdooractiviteiten. Ga je echt liever naar de andere kant van de wereld? Kies er dan eventueel voor om eens in de drie jaar een grote reis te maken en blijf dan een langer dan een week op je bestemming, zodat je er alles uithaalt. In de andere jaren kun je heel veel leuke weken weg hebben naar Londen, Berlijn, Zuid-Frankrijk, Toscaanse dorpjes, Oostenrijk… you name it.

2. Vervoer

Voor een reis naar Parijs of Berlijn hoef je écht niet het vliegtuig te pakken. Deze bestemmingen zijn heel goed met de trein of bus bereikbaar. Ook in Londen kom je tegenwoordig gewoon met de trein en er rijdt een nachttrein naar Oostenrijk. We hopen dat er een beter en sneller treinnetwerk in Europa komt, zodat alle hoofdsteden snel met elkaar worden verbonden. Hoe leuk zou het zijn om even een weekendje met de trein naar Denemarken te reizen? De trein is namelijk de meest milieuvriendelijke optie en comfortabel. Helaas zijn treintickets vaak relatief duur, waardoor veel mensen nog liever voor het vliegtuig kiezen. Andere opties dan reizen met de trein zijn –afhankelijk van de bestemming- de (elektrische) auto en de bus. De vuistregel is: hoe meer mensen in de auto, hoe groener het is. Reizen met de bus is vaak heel goedkoop. En je kunt natuurlijk reizen met de (veer)boot, bijvoorbeeld naar Engeland. De minst duurzame vervoersmiddelen zijn het vliegtuig en cruiseship. Natuurlijk moet je wel het vliegtuig pakken als je naar Japan of de Verenigde Staten wilt reizen (en je niet weken onderweg wilt zijn). Je kunt besluiten het aantal vliegreizen dat je maakt te beperken en je kunt de CO2-uitstoot van je vliegreis compenseren.

3. Accommodatie

Als je je bestemming en vervoersmiddel hebt gekozen, is het de vraag waar je verblijft. Daarin heb je veel keuze. Heel leuk is verblijven in een comfortabele AirBnB (bijvoorbeeld in een Fries bos of in een schattig Spaans straatje in Barcelona). Het leuke hieraan is dat je makkelijk in contact komt met de locals – een echte reiservaring! Ook kun je verblijven in een Bed & Breakfast of zelfs in een authentieke nomadentent op Texel! De mogelijkheden zijn eindeloos. Houd je van luxe? Neem dan een kijkje bij zogenaamde eco-hotels die duurzaamheid voorop hebben staan. Eco-hotels herken je aan het Green Key-teken. De groenste hotels hebben een gouden Green Key en draaien bijvoorbeeld op groene stroom, gaan zuinig om met water en/of verbouwen eten in een eigen moestuin. En ben je graag buiten? Dan vind je het misschien wel heel leuk om te kamperen op een natuurkampeerterrein. In Nederland heb je een aantal van deze terreinen waar met respect met de natuur wordt omgegaan en waar het vaak heerlijk rustig is.

4. Eten

Eet je thuis vegetarisch of veganistisch? Dan is het logisch om dit op reis ook (zoveel mogelijk) te doen. De app HappyCow laat zien welke restaurants in binnen- en buitenland volledig vega(n) zijn, welke vega(n) opties op de kaart hebben staan en bij welke de chef een heerlijk vega(n) gerecht voor je maakt op aanvraag. Verder kun je proberen zoveel mogelijk lokaal te eten. Dat is natuurlijk ook het allerlekkerst. Ooit lekkerdere pasta gegeten dan die verse in Italië? Nee, wij ook niet.

5. Activiteiten

Alles wat je doet op reis kan grote impact hebben op het gebied. Duiken, (jet)skiën, safari’s, motorbiken en quad rijden zijn bijvoorbeeld niet milieuvriendelijk. Wat je wel kunt doen om de leukste tijd te hebben en tegelijk verantwoord om te gaan met de omgeving zijn wandelen, mountainbiken, surfen en bezienswaardigheden en musea bezoeken. Laat de dieren – ook in het buitenland – met rust. Olifantentochten en bezoekjes aan dierentuinen en dolfijnenshows zijn niet diervriendelijk.

6. Afval beperken

Gooi nooit afval op straat – hoe vervuild een gebied ook lijkt. Koop zo min mogelijk wegwerpplastic en neem je eigen tasje mee naar de supermarkt, zodat je niet telkens met een plastic zakje terug komt. Zie je afval liggen? Raap het dan een keer op en gooi het weg, ook al is het niet van jou. Alle beetjes helpen.

7. Zonnebrandcrème

Ga je naar een zonnige bestemming? Dan is het uiteraard belangrijk om zonnebrandcrème mee te nemen, zodat je niet verbrandt. Let erop dat lang niet alle zonnebrandcrèmes oceaanvriendelijk zijn en dat sommige koraalrif aantasten. Gebruik daarom zonnebrandcrème zonder oxybenzone. Laat je niet verleiden door greenwashing. Als er ‘natuurlijk’, ‘biologisch afbreekbaar’ of ‘ocean friendly’ op een verpakking staat, betekent dat niet altijd dat de zonnebrandcrème echt natuurlijk is. Kijk daarom altijd naar de ingrediënten van de zonnebrandcrème. Mijd alles waar oxybenzone, octinoxate, PABA, homosalute, octisalate, octocrylene, sulisobenzone, amiloxate en enzacamene in zit. Zo zorgen ervoor dat we het koraalrif beschermen.

8. Energie besparen

Ga – net als thuis – zo zuinig mogelijk om met energie. Laat het licht niet branden in je kamer als dit niet nodig is, zet de airconditioning uit als je weg gaat en haal je telefoon uit het stopcontact zodra die is opgeladen. Laad je telefoon bij voorkeur niet ’s nachts op, omdat je telefoon dan dus nog oplaadt, terwijl het niet meer nodig is.

9. Zuinig omgaan met water

Niet in alle landen kun je kraanwater drinken. Koop in dat geval niet steeds kleine flesjes water, maar bijvoorbeeld één grote jerrycan, waarmee je je eigen waterfles telkens vult. Ook kun je gebruik maken van kraantjes met drinkwater, die in veel binnen-en buitenlandse steden te vinden zijn. Via de app Refill my Bottle zie je de dichtstbijzijnde locatie. Ook handig is het om een fles aan te schaffen met een waterfilter, dat alle bacteriën, microplastics en andere onzuiverheden uit het water filtert. Een voorbeeld van zo’n fles is Lifestraw Go. Verder geldt net als met energieverbruik: doe geen dingen die je thuis ook niet doet. Heeft je hotelkamer een bad? Vul het dan niet drie keer per dag om lekker lui te badderen. Dat kost heel veel water.

10. Steun de lokale economie

Steun de lokale bevolking door grote internationale ketens zoveel mogelijk te vermijden. Haal je koffie dus liever niet bij Starbucks, maar bij dat ene kleine tentje om de hoek. Streetfood dat wordt gemaakt door locals is bovendien vaak superlekker en goedkoop. Van overnachten en eten bij grote en bekende hotels en restaurants ziet de lokale bevolking niets terug. Wil je een tour maken? Via Better Places ontdek je lokale en betrouwbare touroperators.

Vond je dit artikel over duurzamer reizen interessant om te lezen? Lees dan ook: Vegan summer guide.