Winterdepressie is een serieus fenomeen. Elk jaar kampen zo’n 500.000 mensen rond deze tijd met neerslachtige en sombere gevoelens, aanhoudende vermoeidheid en een gebrek aan energie. En dat is niet zo gek. Buiten is het koud, nat en donker, en het seizoen lijkt eindeloos lang te duren. Met deze tips krijgen de koude maanden jou er niet onder!

Luister een podcast

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven! Of je nu behoefte hebt aan emotional guidance, wil luisteren naar luchtig geklets of juist iets wil leren, voor iedereen zijn er geschikte shows beschikbaar op alle luisterplatforms.

Onze favorieten: Dua Lipa: At Your Service, On Purpose with Jay Shetty, Love Life with Matthew Hussey, Klimaattherapie de Podcast van Cecilia Adorée, wellness unpacked with Ella Mills en Lobkes Podcast van Lobke Faasen.

Ga aan de slag in de keuken

Niets is meer soothing dan het maken van een goede curry, ramen, stevige soep, pastaschotel, lasagne, risotto… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al deze gerechten zijn verwarmend en laten het hele huis lekker ruiken. Alleen dit nummer geeft hopelijk al genoeg inspiratie om lekker aan de slag te gaan in de keuken. Hier vind je nog meer comforting recepten, of je nu op zoek bent naar een snelle doordeweekse maaltijd of een uitgebreider weekendproject. En misschien nog wel beter dan koken is bakken. Maak deze winter een heerlijke taart of cake, of maak zelf koekjes. En heb je al eens geprobeerd je eigen brood te bakken? Daarmee laat je ook nog eens het hele huis lekker ruiken.

Tip: Ben je bang om te falen in de keuken? Dat is nergens voor nodig! Iedereen is ooit ergens begonnen en je leert juist door het maken van fouten. Geniet juist van het hele proces van experimenteren. En we beloven je: de voldoening na het proeven van een heerlijke zelfgemaakte maaltijd of een home made baksel is onbetaalbaar.

Let’s move!

Ga het liefst elke dag naar buiten voor een wandeling. Dagelijks wandelen verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Het kan bovendien afleiding bieden van negatieve gedachten. Frisse lucht geeft je nieuwe energie, waardoor je er daarna weer tegenaan kunt. Ga naar je favoriete park of maak een uitgebreidere wandeling, bijvoorbeeld een vooraf uitgestippelde wandelroute door een natuurgebied.

Tip: Trakteer jezelf onderweg op een warme chocolademelk in een café. Wat geeft nou eenmaal meer comfort op een druilerige dag? Of maak deze achteraf thuis zelf.

Ben je sportief? Ga dan hardlopen. Stel realistische doelen voor jezelf en maak een schema, eventueel met hulp van een coach. Ben je liever warmpjes binnen? Leef je dan uit in de sportschool, volg een dansles in een studio in de buurt, ga ’s morgens of ’s avonds zwemmen of doe thuis oefeningen met behulp van YouTube.

Feit: Beginnen met wandelen of sporten is de grootste stap. Een nieuwe gewoonte aanleren is een kwestie van tijd. Als je elke dag even beweegt, al is het tien minuten, zit dit na verloop van tijd in je systeem.

Praat met een vriend(in)

Niets geeft zoveel helderheid als een goed gesprek met een trouwe vriend of vriendin. En dan hebben we het over de mensen bij wie je je écht goed voelt, die het beste met je voor hebben en geen advies geven waar ze uitsluitend zelf beter van worden. Spreek af met iemand die oprecht naar je luistert en je om je geeft. Hierdoor kun je er weer vol goede moed tegenaan.

Tip: Misschien heb je het gevoel dat je niet alles met je familielid, vriend(in) of partner kunt bespreken. Bovendien is niet iedereen altijd in staat om emotional support te geven. Praten met een professional kan dan helpen. Deze is bovendien zoveel mogelijk objectief en kijkt met een blik van buitenaf naar de situatie.

Yoga

Schrijf je in bij een yogastudio of volg thuis een online yoga course op je yogamat. Yoga leert je beter te ontspannen, wat rust geeft en een betere stemming. Het kan daarom helpen om beter in je vel te zitten. De verschillende yogaoefeningen laten energie beter door je lichaam stromen. Onze huidige favoriet is yin yoga, een langzame vorm van yoga waarbij de asana’s voor drie tot vijf minuten worden vastgehouden.  Het houdt de yin weefsels (gewrichten, banden en bindweefsel) in je lichaam gezond en soepel en focust op het ontspannen van de spieren. Wil je je spieren juist aanspannen? Ga dan voor yang yoga. Op zoek naar meer dynamische yoga? Ga dan voor Vinyasa yoga, waarbij je snel van de ene naar de andere houding beweegt in een dynamische flow.

Write it down!

Journaling is een uitlaatklep voor al je gevoelens en gedachtes. Het voelt bevrijdend om alles wat je voelt op papier te zetten. Houd daarbij in gedachten dat je niemand ooit hoeft te laten lezen wat je schrijft, zodat je zonder angst eerlijk kunt opschrijven wat je voelt en daar later rustig op kunt reflecteren. Het is aangetoond dat schrijven helpt bij het stellen van prioriteiten en om angsten en zorgen helder te krijgen, zodat je de symptomen hiervan beter kunt controleren. Bovendien kunnen we allemaal wel wat positieve self-talk gebruiken en negatieve gedachten en gedragsuitingen in kaart brengen. Een extra bijkomstigheid: nu heb je een excuus om dat ene mooie (en eventueel duurzame) notitieboekje aan te schaffen!

Lees een boek

Waar fictieboeken je even helemaal laten ontsnappen aan de waan van de dag, bieden non-fictieboeken vaak advies en begeleiding in het omgaan met onze struggles. Lees bijvoorbeeld het interview met Brianna Wiest, auteur van De berg dat ben jij, in dit nummer. Ook raden we Vind je innerlijke kracht van Swami Purnachaitanya aan.

Tip: Wil je graag iets leren? Dan raden we het boek Naar een vegan wereld van Tobias Leenaert aan, een heel verhelderend boek over een pragmatische aanpak van vegan activisme. In dit nummer lees je alvast een voorproefje.

Luister je favoriete muziek

Muziek ontspant en prikkelt de hersenen. Je kent het misschien wel: na een lange dag ben je mentaal helemaal op en je heb je alleen nog maar behoefte aan het luisteren van je favoriete nummers. Het is bovendien bewezen dat muziek de bloeddruk verlaagt en stress vermindert.

Tips: Heb je energie en wil je de dag helemaal loslaten? Dans dan lekker in je kamer en ga helemaal los!

Gezond eten

Je bent wat je eet, zeggen ze ook wel. Een gezond en gebalanceerd eetpatroon draagt bij aan je algehele gevoel van welzijn. Dat betekent: zoveel mogelijk puur en onbewerkt eten, met veel verse groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en peulvruchten. Eet elke dag drie goede en volwaardige maaltijden en zorg ervoor dat je altijd gezonde snacks, zoals dadels en noten, hebt voor onderweg. Blader door dit nummer of kijk hier voor de lekkerste recepten.

Let op: balans betekent niet: jezelf alles ontzeggen wat ‘ongezond’ is. Natuurlijk is het net zo goed voor je mentale welzijn om je favoriete vegan dessert, kaasvervanger of burger in de winkel te kopen en hiervan optimaal te genieten. De balans maakt je een gelukkig mens!

Belangrijk: heb je er moeite mee om jezelf geen restricties op te leggen? Praat dan altijd met een (plantaardig) voedingsdeskundige!

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om de wintermaanden te overleven. Koude dagen lenen zich bijvoorbeeld perfect om knusjes binnen te DIY’en. Ga bijvoorbeeld aan de slag met zero waste projecten voor het maken van verzorgingsproducten. Ook goed slapen is van belang. Ga dus lekker op tijd naar bed en gun jezelf een paar extra uurtjes. Etherische oliën met de geuren van lavendel, kamille, rozen, bergamot en sandel-of cederhout werken bovendien rustgevend.

Gaan je sombere gevoelens niet over? Of voel je je heel neerslachtig of moe? Praat dan altijd met je huisarts of een professional. Hulp zoeken is heel normaal en toont juist aan dat je krachtig bent!