We zorgen ervoor dat we elke dag naar buiten gaan. Om wat lichaamsbeweging te krijgen, een frisse neus te halen en rust in ons hoofd te creëren. Wandelen blijkt de perfecte remedie te zijn tegen angst en stress. Wij vertellen waarom je elke dag even zou moeten wandelen en hoe je jezelf ertoe aanzet.

Voor sommigen klinkt het misschien suf en als een activiteit die niet aan hen is besteed, maar dagelijks wandelen heeft veel voordelen voor je fysieke én mentale gesteldheid. Ook op latere leeftijd zal je jezelf dankbaar zijn als je regelmatig aan lichaamsbeweging doet. En wat is daarvoor een betere plek dan gewoon in de natuur, op je eigen tempo?

Positief effect van wandelen

Waarom wandelen een positieve impact heeft op je mentale gezondheid? De reden daarvoor vinden we in de amygdala, het deel van je hersenen dat aanstuurt om verschillende emoties te verwerken. Uit onderzoek blijkt dat de amygdala bij mensen met een depressie of depressieve klachten minder goed functioneert. Als je wandelt, worden je hersenen geactiveerd en krijg je nieuwe prikkels binnen. Het angstige deel van je hersenen krijgt dan minder aandacht. Bovendien gaat tijdens het wandelen je bloed sneller stromen en je hart sneller kloppen. Je bent dan beter in staat om na te denken, wat je focus en creativiteit ten goede komt.

Waar(heen) wandelen?

Wandelen hoeft niet per se een einddoel te hebben, júist niet. Trek je schoenen aan en ga de natuur in, zonder bestemming. Dwaal over heidevelden, door bossen of over het strand en kijk en luister wat de omgeving biedt. Reserveer bijvoorbeeld één keer per week of elke dag een langere tijdzone in je agenda waarop je naar buiten gaat. Verder kun je wandelen natuurlijk toepassen voor alle moetjes, bijvoorbeeld naar de supermarkt, naar het postkantoor en naar een vriend(in). In plaats van met de auto, de fiets of het openbaar vervoer te gaan, wandel je nu gewoon, eventueel lekker luisterend naar muziek of een podcast. Kies verschillende routes heen en terug om het een beetje spannend te houden voor jezelf en laat je niet afschrikken door afstanden van bijvoorbeeld een uur. Het is juist lekker om erop uit te gaan en het biedt je, zoals we hierboven al schreven, heel veel. Veel meer dan thuis liggen lummelen met je telefoon.

Hoe bereid je je wandeling voor?

Een wandeling hoef je niet voor te bereiden. Je stapt gewoon naar buiten en je trekt erop uit. Ben je van plan een heel dagdeel of een hele dag weg te gaan? Zorg er dan voor dat je gemakkelijke kleding en goede schoenen draagt, neem een gevulde thermoskan of een waterfles mee en houdt de weersvoorspelling in de gaten. Zelf wandelen we ook gewoon als het regent en nemen we een paraplu mee. Dat is juist fijn, want je komt bijna niemand tegen op straat en bloemen en planten ruiken heerlijk! Misschien motiveert het je verder om met een stappenteller bij te houden hoeveel je hebt gelopen. En woon je midden in de stad en ben je uitgekeken op je vaste routes en het stadspark? Zoek dan eens mooie gebieden aan de rand van de stad of dorpen op. Ga er eventueel met de fiets of het openbaar vervoer heen en stippel daar een wandeling uit. Mooie wandelroutes vind je ook op de website van NS.

Vond je dit artikel over wandelen interessant om te lezen? Lees dan ook: De voordelen van een digital detox.