Geen keukenprins(es) of gewoon niet altijd tijd of energie om uren in de keuken te staan? Lekker en gezond eten betekent echt niet dat je urenlang moet kokkerrellen. Want zeg nou eerlijk, wie heeft daar na een lange dag nou wél zin in? Daarom vind je hier een heleboel vliegensvlugge recepten voor elke dag. En met deze tips wordt het al helemaal snel en makkelijk, en tegelijkertijd gezond mét verse ingrediënten. Zo kan het dus ook.

1 Meal preppen is het belangrijkste

Een lekkere pompoen gescoord op de markt? Heerlijk, maar het snijden kost je algauw twintig minuten en dáár kun je op drukke dagen tijd winnen door in het weekend (of op elke dag die jou uitkomt) alvast het snijdwerk te doen. Hetzelfde geldt overigens voor je andere groentes. Doe ze in kleine, afsluitbare bakjes in de koelkast en je zult de hele week blij zijn. Je koelkast ziet er bovendien lekker opgeruimd door uit, dat ook. Bak verder in het weekend alvast een bananenbrood of gezonde cake of koekjes voor de week, zodat je elke dag vooruit kunt. Ook een grote pan rijst kun je makkelijk vooruit maken en bewaren. De rijst hoef je later alleen nog even op te warmen. Hetzelfde geldt overigens voor soepen en curry’s. Maak grote pannen en vries porties in. Kwestie van genoeg bewaardoosjes aanschaffen en niks staat je meer in de weg!

2 Dubbele porties koken

In dezelfde categorie als meal preppen: kook dubbele porties. Maak je vanavond pasta? Kook dan een dubbele hoeveelheid en doe deze in een apart bakje. Hetzelfde geldt voor je zelfgemaakte saus. Kost geen extra tijd, maar je wint er een avond koken mee! Lekker als lunch op je thuiswerkdag (doei saaie boterham) of gewoon nog een keer als avondmaaltijd. Want wij bevestigen: als je lekker kookt, is het hélemaal geen straf om twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten!

3 Koop voorgesneden groenten/diepvriesfruit voor smoothies

Wil je helemaal snel zijn? Dan koop je in de supermarkt gewoon voorgesneden groentes. Deze zijn in verhouding vaak wel iets duurder dan de hele groentes, maar het scheelt absoluut in tijd. Bevroren groenten en fruit uit de diepvries zijn overigens net zo’n goede optie. Alles wordt na de oogst direct ingevroren, waardoor het nauwelijks voedingswaarde verliest. Check uiteraard wel altijd even de ingrediëntenlijst, om zeker te weten dat er niets aan is toegevoegd.

4 Bewaar restjes

Heel duurzaam én behulpzaam is het om alle restjes te bewaren. En dan bedoelen we zelfs de delen van groenten die je normaal gesproken niet zou opeten. Verzamel ze in één grote bak en trek er, als je genoeg hebt verzameld, bouillon van. Supergezond, zero-waste en alweer een goede basis voor een lekkere maaltijd.

5 Doe één keer per week alle boodschappen

Planning is het allerbelangrijkste als je echt grote tijdswinst wil maken in de keuken. Doe daarom één keer per week alle boodschappen. Maak een lijst en ga naar de markt (voor de goedkoopste seizoensgebonden groenten en fruit), maak je wekelijkse rondje in de toko en/of ga naar de grote supermarkt. Als je alles haalt wat je nodig hebt, hoef je er op andere dagen niet nog een keer extra uit. En dat scheelt héél veel tijd.

Extra tip: Eenpansgerechten voor minder afwas

Heb je geen vaatwasser? Maak dan zoveel mogelijk mogelijk eenpansgerechten voor minder afwas. Ook dat scheelt weer een hoop! Soepen, curry’s en pasta’s lenen zich met een beetje creativiteit prima voor een bereiding in één pan. Net als ovenschotels. En laat dit nou net allemaal heel comforting gerechten zijn!

Extra tip: Rijst en pasta koken met gekookt water uit waterkoker of heetwaterdispenser

Wachten tot het water kookt, hoeft niet langer te duren als je het water van tevoren kookt in de waterkoker of heetwaterdispenser. Dat is een stuk sneller. Het werkt ook prima met groenten, en bij groenten met een korte kooktijd hoef je het pitje vervolgens helemaal niet aan te zetten als je de deksel op de pan laat.

Op zoek naar snelle recepten voor op een doordeweekse dag? Deze maaltijden staan binnen 15 minuten op tafel!

Een dampende kom gember-misoramen

Stevige Chinese zwarte bonentaco’s met jalapeño-mole en koriander

Taco’s in soep? Say what! Deze snelle Mexicaanse tacosoep zal je hart verwarmen

Helende Thaise soep