Wellicht is het bij jou thuis een veel gevoerde discussie: wat is nou eigenlijk duurzamer, handwas of vaatwasser? Beide verbruiken liters water en er bestaan verschillende meningen over welke optie nou eigenlijk beter is voor het milieu. Daarom gingen wij op onderzoek uit.

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: handwassen is duurzamer dan het gebruiken van de vaatwasser. Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar twee tot drie keer zoveel energie dan wanneer je de afwas met de hand doet, zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Let op: soms is handwassen echter minder duurzaam, namelijk als je water gebruikt dat uit een elektrisch toestel voor warm water komt (zoals een close-in boiler). En uiteraard is het niet duurzaam om de vaat voor te spoelen. Ook in dat geval kun je toch beter voor de vaatwasser gaan.

Waarom?

De meeste milieubelasting voor het afwassen zit in de opwarming van het water. Tegenwoordig zijn nieuwe vaatwassers vaak energie- en waterzuinig ingesteld, waardoor ze minder water verbruiken. De hot-fillvaatwasser maakt bijvoorbeeld gebruik van zowel de warm- als koudwaterkraan. Wat veel mensen echter vergeten is dat vaatwassers in essentie al niet ‘duurzamer’ kunnen zijn, omdat voor de transport en verpakking veel energie nodig was. En dan heb je ook nog eens vaatwastabletten nodig, die doorgaans bestaan uit allerlei chemische stoffen en verpakt zitten in plastic. Die zijn dus ook niet heel milieuvriendelijk. Natuurlijk loop je daar met afwasmiddel ook tegenaan, maar dat is op een natuurlijke manier eenvoudig zelf te maken.

Conclusie: handwas of vaatwasser?

Het allerbeste kun je dus afwassen met de hand en zelfgemaakt afwasmiddel, zónder de vaat voor te spoelen. Als voorspoelen echt nodig is, doe dat dan met koud water. De zuinigste optie is het afwaswater zelf laten opwarmen door een zonneboiler, waarbij je gebruikmaakt van zonne-energie in plaats van gas of elektriciteit. Was nooit af onder de lopende kraan, maar vul een teiltje of laat de wasbak vollopen. En maak bij voorkeur gebruik van een duurzame afwasborstel, die lang meegaat en dus niet is gemaakt van wegwerpplastic.

Vond je dit artikel over handwas of vaatwasser interessant om te lezen? Lees dan ook: Duurzaam schoonmaken.