Naast vegan eten en kleding horen ook vegan cosmetica bij een plantaardige levensstijl. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om daarbij te kiezen voor vegan alternatieven. Wij leggen uit waarom veel skin-care producten, make-up, parfum, nagellak en kwasten doorgaans niet vegan zijn en welke merken dat wél zijn. Zo maak je voortaan makkelijk een vegan keuze.

Vegan cosmetica: alles over skin-care

Verzorgingsproducten zijn vegan als ze geen dierlijke ingrediënten bevatten én niet zijn getest op dieren. Volgens de Consumentenverordering mogen sinds 2013 geen cosmetica in Europa worden verkocht, waarvan de ingrediënten vanaf 2013 op dieren zijn getest. Stoffen die al vóór 2013 werden gebruikt als ingrediënt, kunnen echter wel op dieren zijn getest. Merken die sowieso niet op dieren testen, zijn te herkennen aan het certificaat ‘cruelty-free’. Zij maken soms wel gebruik van dierlijke ingrediënten, zoals honing, bijenwas, collageen (uit vissen), elastin (uit koeien), glycerin (dierlijk vet), hyaluronic acid (dierlijke huid of gewrichten), keratin (uit haar, hoeven en botten), lactic acid (uit bloed, spieren of melk), retinol (uit lever of eieren) en nog veel meer. Kijk voor de volledige lijst met veelvoorkomende dierlijke ingrediënten op www.shoplikeyougiveadamn.nl Merken maken gebruik van deze dierlijke ingrediënten omdat ze goedkoop zijn en makkelijk te bewerken. De meeste consumenten hebben geen idee wat bovenstaande termen inhouden en maken zich er dus ook geen zorgen over. Let ook op: ‘natuurlijk’ staat niet gelijk aan ‘plantaardig’. Er zijn natuurlijke cosmeticamerken die wel werken met dierlijke ingrediënten.

Vegan skin-caremerken:

Hieronder een greep uit de vegan skin-care merken die je kunt kiezen. Er zijn er overigens nog veel meer.

Welke skin-care merken kun je beter vermijden?

Hieronder een aantal grote en bekende merken die anno 2021 helaas nog steeds op dieren testen. En helaas zijn dat er nog veel meer.

 • Clinique
 • L’Oréal
 • Biotherm
 • Dove
 • Nivea

Make-up

Voor make-up geldt grotendeels hetzelfde als skin-care. Elk gerenommeerd make-upmerk dat producten verkoopt in China moet volgens de Chinese wet beautyproducten laten testen op dieren. Dat is verplicht. Apen, konijnen en katten lijden en overlijden dus voor het testen van misschien jouw wel favoriete lippenstift. Dat moet anders kunnen.

Vegan make-upmerken:

Hieronder een lijstje met 100% vegan make-up merken.

Welke make-upmerken kun je beter vermijden?

Hieronder een aantal grote en bekende make-upmerken die anno 2021 helaas nog steeds op dieren testen. En dat zijn er nog veel meer.

 • MAC
 • L’Oréal
 • Estée Lauder
 • NARS
 • Benefit
 • Lancome
 • Maybelline
 • Rimmel
 • Bobbi Brown

Kwasten

Make-upkwasten zijn doorgaans gemaakt van dierenharen van eekhoorns, paarden en nertsen. En dat terwijl synthetische kwasten net zo goed werken. Vegan make-upkwasten vind je bij The Body Shop, Ecotools, Real Techniques en Lush. Ook kun je als vegan de sponsjes van Beauty Blender gebruiken, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van foundation.

Nagellak

In nagellak zitten vaak dierlijke ingrediënten, zoals visschubben (voor de glans) of Chochineal kevers (voor de rode kleur). Merken met vegan nagellak zijn Karolin van Loon, Boho Green Make-up en Peacchi.

Parfum

Parfum bevat soms wel honderd verschillende stofjes, waaronder dierlijke. Evergeil en castoreum in parfums komen uit het geslachtsklier van een gedode bever. Amber(gris) komt uit de darmen van potvissen en de afscheiding civet komt uit een klier bij de anus van de Afrikaanse civetkat. Het lijkt ons inderdaad geen fijn idee dat je dit op je huid spuit en buiten dat veroorzaakt het veel dierenleed. Gelukkig zijn er voldoende parfums die bewijzen dat je echt geen dierlijke ingrediënten op je lichaam hoeft te spuiten. Helemaal vegan zijn de parfums van Kat von D, Stella McCartney, Ariana Grande en Rituals heeft een parfumlijn die helemaal vegan is.

Vond je dit artikel over vegan cosmetica interessant om te lezen? Lees dan ook: 7x niet-vegan producten waarvan je niet verwacht.