Als beginnende vegan kan het nog wel een zoektocht zijn om uit te vinden wat nou wel en wat niet helemaal vegan is. Tijdens het lezen van verpakkingen kom je regelmatig voor verrassingen te staan. Alledaagse producten als Speculoos en Oreokoekjes zijn namelijk hartstikke plantaardig, terwijl chips en kaarsen dat lang niet altijd zijn. Wij verzamelden een aantal van die onverwachte niet-vegan producten.

Chips

Chips is gemaakt van aardappelen, dus hoezo zou het niet vegan zijn? Veel varianten bevatten helaas weipoeder, BBQ-smaken bevatten kippenvet en paprikachips bevat vaak lactose. Gelukkig ligt er ook genoeg vegan chips in de supermarkt, die helemaal vrij is van dierlijke ingrediënten, zoals naturel (ribbel)chips van Lays, naturel tortillachips en de paprika- en bolognesechips van Croky. En ook de naturelvariant van Pringles is vegan!

Brood

Soms is brood vegan, maar dat hoeft niet altijd. In sommige varianten zit namelijk zuivel, zoals melk, ei en boter en soms zelfs de broodverbeteraar L-cysteïne (E920), gemaakt van veren of varkensharen, die ervoor zorgt dat brood soepeler wordt en langer goed blijft. Volgens grote bakkerijen in Nederland is hun L-cysteïne (E920) echter altijd van plantaardige oorsprong, dus meestal hoef je je daarover geen zorgen te maken.

Frisdrank

In de frisdranken Rivella en Taksi zit melk. En ook heldere appel- en perensap bestaat bijna altijd uit dierlijke producten. Kies dus liever voor de biologische of troebele versie als je voor een vegan drankje wilt gaan. Ook sinaasappelsap is meestal niet vegan, omdat er schellak op de sinaasappels wordt gespoten en dat komt van luizen. Een goed alternatief zijn alle dranken van Coolbest. Die zijn allemaal vegan, net als alle frisdranken van Coca Cola (cola, fanta en sprite), behalve hun Minute Maid Multivitamin.

Baba ganoush

We houden van baba ganoush, een bekende superlekkere auberginedip voor op je brood of borrelplank. Helaas is de variant uit de supermarkt niet altijd vegan, omdat die soms ei bevat. Gelukkig zijn er genoeg vegan restaurants die plantaardige baba ganoush serveren en vind je online talloze recepten te vinden om het zelf vegan te maken!

Kaarsen

We vonden het behoorlijk shocking toen we ontdekten dat kaarsen vaak dierlijk slachtafval bevatten. Vind je het ook geen fijn idee om bijenwas en dierlijk vet aan te steken? Dan zijn er gelukkig genoeg plekken waar je terechtkunt voor vegan kaarsen, gemaakt van bijvoorbeeld soja- of koolzaadwas. Onze favorieten zijn bijvoorbeeld de intentiekaarsen van Daphne Rose en de kaarsen van The Candle Salon.

Schoonmaakproducten

Het testen van cosmetica op dieren is binnen Europa verboden, maar dat geldt niet voor schoonmaakmiddelen. Hiervoor worden onder andere ratten, muizen en konijnen gebruikt. De dieren worden soms op verschrikkelijke wijze blootgesteld aan allerlei chemicaliën, met bijwerkingen als braken, rillen en orgaanfalen als gevolg. En als ze de proeven hebben overleefd, worden ze daarna gedood. Schoonmaakmiddelen vallen dus vaak onder niet-vegan producten. Gelukkig zijn er vegan schoonmaakmiddelen, die ook nog eens zitten verpakt in gerecycled plastic, zoals de schoonmaakmiddelen van Marcel’s Green Soap. Nog leuker is het om zelf aan de slag te gaan. Met een paar natuurlijke ingrediënten als groene zeep, azijn en baking soda kom je al een heel eind. Kijk voor leuke DIY’s eens op Het Zero Waste Project.

Douchegel

Huisverzorging kan dierlijke ingrediënten bevatten zoals lanoline en wordt soms op dieren getest. Gelukkig zijn er tegenwoordig héél veel vegan alternatieven verkrijgbaar, zoals de producten van Naïf, Zarqa, Blokzeep en nog veel meer!

Vond je dit artikel over niet-vegan producten interessant om te lezen? Lees dan ook: Duurzaam schoonmaken.