‘You need your protein’ is een veelgehoorde uitspraak. Sommige mensen gaan zelfs over op een high protein dieet waarbij ze voornamelijk eiwitrijk voedsel eten en de inname van koolhydraten en vetten aanzienlijk beperken. Een high protein voedingspatroon zou volgens sommigen samenhangen met gezondheid en kracht.

Eiwitten, ofwel proteïnen, is een voedingsstof die calorieën en aminozuren levert. Aminozuren zijn bouwstenen voor de eiwitten in je cellen. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten haal je uit brood, groenten als broccoli en spinazie, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Wij vroegen voedingsdeskundige en diëtist Lisa Steltenpool hoe het nou écht zit met eiwitten.

Is het waar dat een high protein dieet samenhangt met gezondheid en kracht?

Lisa: “Vaak wordt gedacht dat je gespierd wordt van het eten van meer eiwitten. Dat is absoluut niet zo. Je lichaam heeft eiwitten nodig voor het behoud van je spieren en voor het vernieuwen van weefsels. Voor een vrouw ligt de normale hoeveelheid eiwitten op zo’n 60 gram per dag. Sommige sport- of voedingsadviseurs adviseren om drie keer zoveel te eten, maar die extra eiwitten worden niet zomaar in je spieren gepompt. Daar moet je veel krachttraining voor doen. Alleen dan gaat je lichaam het eiwit echt opslaan. Als je gewoon elke dag veel eiwitten eet of drinkt zonder te trainen, gaat je lichaam die eiwitten als calorieën gebruiken en dat is niet gunstig. Voor je gezondheid kun je je energie beter halen uit koolhydraten en vetten. Wat dat betreft heeft eiwitrijk eten weinig zin, tenzij je veel sport. Maar ook dan ligt het eraan wat je precies doet. Als je gaat hardlopen heb je niet zoveel extra nodig als wanneer je gaat bodybuilden.”

Zijn er risico’s verbonden aan een high protein dieet?

Lisa: “Dat ligt eraan welke eiwitten je neemt. Onderzoeken laten zien dat veel dierlijke eiwitten, bijvoorbeeld in vlees of wei-eiwitpoeder, ervoor zorgen dat het IGF1-hormoon toeneemt. Deze insulin-like growth-factor is gelinkt aan snelle celdeling en zorgt daarmee voor een verhoogde kans op kanker. Dat kan ook een verklaring zijn voor het feit dat veel krachttrainers niet heel oud worden. Ik zou eiwitrijke voeding daarom alleen aanraden voor mensen die daadwerkelijk een hoge eiwitbehoefte hebben, zoals sporters of mensen met een ziekte. Bij plantaardige eiwitten zijn geen risico’s vastgesteld.”

Eindconclusie over een high protein dieet

Lisa: “Elke dag onnodig veel eiwitten nemen zonder veel te trainen, is niet gunstig voor je gezondheid. Soms worden echter weleens eiwitrijke repen aangeraden, omdat eiwitten een relatief hoge verzadiging hebben. Een reep vol suiker heeft minder verzadiging. Eiwitrijke repen worden daarom nog weleens ingezet om mensen te helpen met afvallen, maar dan gaat het slechts om 10 gram eiwitten meer. Dat is geen heel eiwitrijk dieet. En als ik dat aanraad aan mensen, is het altijd een aanvulling op gezonde voeding. Het is niet zo dat je dingen moet vervangen met eiwitten. Uiteindelijk gaat het erom dat je normaal leert eten. Eiwitrepen of eiwitshakes ga je in de praktijk niet de rest van je leven nemen en ze zijn hartstikke duur. Het kan een middenweg zijn om even een steuntje te geven, maar ik zou het niet op de lange termijn aanbevelen. Natuurlijk heb je wel meer eiwit nodig als je heel veel sport. En voor ouderen boven de 65 jaar is de eiwitbehoefte verhoogd om sacropenie tegen te gaan. Afhankelijk van iemands situatie kan het dus wel zijn dat met eiwit verrijkte voedingsmiddelen worden aanbevolen, maar voor de meeste mensen is daar geen meerwaarde bij.”

Kijk voor meer informatie en voedingsadvies op www.lisasteltenpool.nl

Vond je dit artikel over high protein interessant om te lezen? Lees dan ook: Alles over intermittent fasting.