Als je (vaak) plantaardig eet, zijn er een aantal vragen en beweringen die je vast en zeker maar al te bekend voorkomen. Het lijkt soms wel alsof je jouw keuze aan anderen moet verantwoorden. Daarom zochten wij voor je uit welke vooroordelen over vegans waarheid zijn en welke een mythe. Zo heb jij voortaan gelijk je antwoord klaar!

Veganist zijn is onnatuurlijk. Mensen zijn van oorsprong gemaakt om vlees te eten

Mythe. Sinds we als mensen het tijdperk van jagers en verzamelaars in de prehistorie achter ons hebben gelaten hoeven we niet meer per se dierlijk voedsel te eten. Vooral niet omdat onze planeet zoveel meer te bieden heeft. Tuurlijk, we hebben vier hoektanden, maar heb je weleens geprobeerd om daarmee een stuk vlees uit elkaar te scheuren zonder een mes te gebruiken? Bovendien is ons verteringsstelsel ruim zes meter lang, terwijl dat van carnivoren nog geen twee meter lang is. Dat betekent dat het ongeveer 72 uur duurt voor mensen vlees verteren. Vleeseters merken daar weinig van, omdat ze eraan gewend zijn, maar zodra je een maand plantaardig eet en weer een stukje vlees probeert, merk je hoe zwaar dit op de maag ligt.

Als vegan moet je supplementen slikken.

Waar. Zolang je gezond en gevarieerd eet, kom je bijna niks tekort. Bíjna, want als vegan loop je wel het risico een tekort aan vitamine B12 op te lopen. Deze vitamine wordt door bacteriën in het lichaam aangemaakt en zit in vlees, vis, ei en zuivelproducten. B12 is belangrijk voor je hersenen en zenuwstelsel en speelt een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Symptomen van een tekort aan B12 zijn onder andere vermoeidheid, duizeligheid, benauwdheid en tintelende vingers. Heb je een vermoeden dat je een tekort hebt? Dan kun je supplementen van deze vitamine kopen. Ook kan het verstandig zijn om extra vitamine D te slikken, want dat krijgen mensen vooral binnen via vette vis en zonlicht. Dat betekent overigens dat het voor niet-vegans ook handig kan zijn om in de winter vitamine D te slikken. Maar zoals gezegd: als je verder verantwoord eet, krijg je al je voedingsstoffen binnen. Mineralen als calcium haal je namelijk gewoon uit tofu of paksoi en omga-3 zit in zeewier en lijnzaad. In VGAN 04 2021 lees je meer over supplementen.

Als vegan krijg je te weinig eiwitten binnen

Mythe. Producten als peulvruchten (linzen en kikkererwten), quinoa, soja (tofu, tempeh, edamame-boontjes), havermout, noten, zaden en groenten als broccoli en spinazie zijn rijk aan eiwitten! Als je veel sport kun je bovendien altijd een shake maken met een van de vele plantaardige proteïnepoeders. Bekende vegan topsporters als sprinter en verspringer Carl Lewis, tennisster Serena Williams, bodybuilder Torre Washington, Formule1-coureur Lewis Hamilton, de Nederlandse kampioen powerlifting Sanne Visser, CrossFit-atleet Jeremy Reijnders en de sterkste man van Duitsland, Patrik Baboumian, bewijzen alleen maar dat je echt geen dierlijke producten nodig hebt om aan je eiwitten te komen. En dit zijn nog maar een paar van alle superfitte vegans die er bestaan…

Als vegan mag je alleen maar groenten en hummus eten

Mythe. Alleen al de vele overheerlijke recepten in onze magazines en op dit platform bewijzen het tegendeel. Zodra je je verdiept in een plantaardige levensstijl gaat er een hele wereld voor je open. Er bestaat een groot scala aan vegan kookboeken en blogs waar je superveel inspiratie vandaan kunt halen voor nieuwe recepten. Die laten stuk voor stuk zien dat je als vegan echt niet alleen maar salade hoeft te eten! Van bijna elk gerecht kun je wel een 100% plantaardige variant maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegan lasagnes, ramen, pasta’s, pizza’s, curry’s, soepen, overheerlijke burgers en een lekker patatje met ketchup en vegan mayo? Ook op toetjes en zoetigheden hoef je niet in te leveren. De klassieke Oreo’s zijn namelijk gewoon vegan, net als een aantal chocoladerepen in de supermarkt en schepijs (bijvoorbeeld in het assortiment van Magnum, Ben & Jerry’s en Oppo). Er valt dus nog steeds genoeg ongezond te snacken!

Een volledig plantaardig eetpatroon is hartstikke moeilijk vol te houden

Mogelijk waar. We gaan hier niet verkondigen dat je het nooit lastig zal vinden om een plantaardig eetpatroon vol te houden. Dat verschilt per persoon. Als je vegan bent en toch eens zin hebt in een dierlijk product helpt het om na te denken over hoe dat product is gemaakt. Vaak zal het verlangen dan snel verdwijnen. Maar onthoud: wees niet te streng voor jezelf. Ook als je niet 100% vegan bent en een aantal dagen per week plantaardig eet, ben je al zo ontzettend goed bezig voor onze planeet!

Vegan zijn is duur

Mythe. Een vegan eetpatroon is niet per se duurder dan een eetpatroon met vlees en vis. Ga maar eens naar de supermarkt en vergelijk de prijs van een (biologisch) pak kip met die van een vleesvervanger. Groenten, seizoensfruit, zaden en peulvruchten zullen je ook echt niet van je centen beroven en speciale producten uit biologische winkels heb je niet per se nodig. Door bevroren fruit en groenten te kopen voorkom je bovendien dat je producten weg moet gooien en opnieuw boodschappen moet doen. Natuurlijk kost het wel meer geld wanneer je regelmatig uiteten gaat of vaak heel ingewikkelde gerechten gaat bereiden, maar dat geldt ook voor niet-vegans.

Een veganistische levensstijl is enorm tijdrovend

Mythe. Het is maar net hoe spannend en uitgebreid jij je gerechten dagelijks wilt maken. Er bestaan verschillende boeken en blogs die laten zien hoe je met slechts een aantal ingrediënten heerlijke plantaardige maaltijden bereidt. Veel van die ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van snelle lunchwraps boordevol groenten, gegrilde kikkererwten en hummus? Of een broodje met avocado, sla, komkommer en een groentespread? Ook een heerlijke kapsalon met friet, plantaardige shoarma, veel groenten, vegan mayo, vegan mozzarella en wat kruiden is zo gemaakt. Neem eens een kijkje op verschillende websites en je zult versteld staan van de hoeveelheid plantaardige gerechten die je in een mum van tijd kunt klaarmaken.

Als vegan kun je niet meer uiteten

Mythe. Als vegan kun je tegenwoordig juist heel goed uiteten! Tuurlijk is het in een grote stad makkelijker om geschikte restaurants te vinden dan wanneer je in een klein dorp woont, maar over het algemeen zijn er opties genoeg. Je moet er misschien alleen even voor reizen. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vind je op elk tijdstip van de dag talloze betaalbare vegan tentjes. En ook in kleinere steden staan er vaak wel één of twee vegan dishes op de kaart. Het is vooral een kwestie van plannen en van tevoren online even de menukaart checken.

Met een 100% plantaardig dieet word je veel te mager

Mythe. Op plaatjes lijkt veganisme soms voorbehouden aan extreem gezonde en strakke mensen, maar het tegendeel is waar. Tuurlijk zijn er slanke vegans, maar of hun veganistische levensstijl daar de directe oorzaak van is, is nog maar de vraag. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt namelijk dat veganisten vaak gezonder leven dan niet-veganisten. Ze bewegen bijvoorbeeld vaker. Van veganistisch eten zelf hoef je dus helemaal niet af te vallen. Zoals gezegd zijn er genoeg ongezonde vegan producten verkrijgbaar en leef je als veganist dus echt niet op twee blaadjes sla. Ja, een plantaardig eetpatroon wordt in sommige gevallen aangeraden om gewicht te verliezen, maar dat wil absoluut niet zeggen dat afvallen en veganisme hand in hand gaan. Vegans houden ook gewoon van koekjes, taart en chips!

Vegans zijn radicale activisten die anderen de mond willen snoeren en met een vingertje wijzen

Mythe. Veganisten betweterig, negatief, opdringerig en irritant? Helemaal niet! Tuurlijk zijn er uitzonderingen, maar verreweg de meeste vegans zijn juist heel positief, inspirerend en ruimdenkend. Ze lopen echt niet weg als degene tegenover hen kipnuggets bestelt en ze zullen ook echt niet ongevraagd een betoog houden over de vervuilende vleesindustrie. Opvallend is dat vleeseters met dit vooroordeel nooit eerst bij zichzelf te rade gaan. Waarom mogen zij vegans wel kritisch ondervragen, maar voelen ze zich gelijk aangevallen als ze de vraag terugkrijgen? Tuurlijk vinden ze het niet leuk om te horen waar de schnitzel op hun  bord vandaan komt, maar vegans vinden net zo goed niet leuk om hun persoonlijke keuze continu te moeten verantwoorden. Bovendien zijn veganisten wel wat gewend en hebben ze heel goed door wanneer iemand oprecht geïnteresseerd is of gewoon wil zeuren.

Het heeft geen zin om vegan te eten. Uiteindelijk maakt het niets uit voor de planeet en al het dierenleed

Mythe: ‘Deze dieren worden toch wel opgegeten’ is een van de grootste onzinargumenten om af te zien van een plantaardig eetpatroon. Mensen die dit zeggen, hebben waarschijnlijk nog nooit van het principe vraag en aanbod gehoord. Een ander gaat echt niet dubbel zoveel dierlijke producten eten omdat jij vegan bent geworden. Bovendien weet je van jezelf dat je je steentje bijdraagt en dat ieder gered dier er weer één is. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de watervoetafruk (de hoeveelheid water die nodig is voor het hele proces van slachten tot verpakken) van een stukje biefstuk gelijk staat aan 45 keer douchen, 10 keer met de auto door de waterstraat en 257 keer de wc doortrekken. Als vegan heb je dus zéker wel een positieve impact op het milieu en de planeet.

Vond je dit artikel over vooroordelen over vegans interessant om te lezen? Lees dan ook: 10x veelgehoorde vragen over veganisme (mét antwoorden!)