Gefermenteerde blauwe bessen

Voor 250 g gefermenteerde bessen

Waarom fermenteren? Gefermenteerde groenten en fruit stimuleren gezonde bacteriƫn in onze darmen. Ze ondersteunen onze spijsvertering en verbeteren daarmee onze weerstand. Ze maken bovendien een maaltijd lichter en voegen de culinaire dimensie van zuurheid toe aan ons bord. Met deze gefermenteerde blauwe bessen krijg je je probiotica wel binnen. Ze hebben een heel diepe smaak en doen het goed in je plantaardige yoghurt met granola, in een coulis over desserts of geserveerd op ijs.

Deel Print

Ingrediƫnten

250 g biologische (onbespoten) blauwe bessen

5 g zout zonder jodium

 

verder nodig:

gesteriliseerde pot met schroefdeksel (of weckpot zonder rubber)

2 plastic boterhamzakjes

Bereiding

1 Was je handen. Spoel de blauwe bessen kort in een vergiet. Laat uitlekken. Doe de bessen samen met het zout in een kom en meng goed door. Hevel over in de gesteriliseerde pot. Vul de pot af met een plastic zakje gevuld met water (goed dichtknopen met evt een extra zakje erover) dat je op de bessen laat rusten.

2 Schroef het deksel losjes dicht.

3 Laat ongeveer zes dagen fermenteren op het aanrecht, op kamertemperatuur. Hoe warmer het is, hoe sneller je bessen lekker zijn. Schroef elke dag het deksel even open om te ontgassen. Proef vooral of je ze al lekker vindt.

4 Haal de bessen zodra ze goed zijn uit de pot. Bewaar een paar dagen in een luchtdicht bakje in de koelkast. Het sap kun je gebruiken als dressing, of kook het in met suiker voor een funky glaasje limo.

Met deze gefermenteerde blauwe bessen krijg je je probiotica wel binnen.