Gefermenteerde rode kool

Voor 500 gram rode kool

Gefermenteerde groenten verbeteren onze darmflora, die ervoor zorgen dat we voedsel beter verteren. Het is dus zeker een goed idee om ze eens te proberen. Gefermenteerde rode kool is een heerlijk friszuur slaatje voor in de spring rolls, voor bij de boterham of voor bij een kop soep. Het is bovendien makkelijk te maken en het geeft je maaltijd een mooie, felrode kleur. Het moeilijkste van alles is het wachten…

Deel Print

Ingrediënten

500 g biologische rode kool, fijngesneden *

100 g geschilde appel

12 g zout zonder jodium (2 procent van gewicht)

1 tl jeneverbessen

2 kruidnagels

 

verder nodig:

Een gesteriliseerde glazen pot met schroefdeksel of weckpot van ongeveer 1 liter.

 

*het is belangrijk voor het fermentatieproces dat de kool biologisch en dus onbespoten is

Bereiding

1 Spoel de rode kool in een vergiet. Laat goed uitlekken.

2 Meng de kool in een ruime kom met het zout en masseer (met schone handen) zo’n 5 minuten. Laat 10 minuten staan. Kneed nog eens 5 minuten, tot er flink vocht uit de kool loopt. Voeg de geraspte appel, jeneverbessen en kruidnagels toe, meng goed door.

3 Doe de kool in een gesteriliseerde pot, druk goed aan, totdat de kool helemaal onder het eigen vocht staat. Om ervoor te zorgen dat de kool ook tijdens het fermentatieproces onder het vocht blijft, kun je er een stukje vershoudfolie over leggen met daarop een klein bakje of glaasje. Een andere optie is een plastic zakje vullen met water (goed dichtknopen met evt een extra zakje erover) en dat vervolgens op de kool laten rusten.

4 Draai het deksel losjes dicht. Laat fermenteren bij kamertemperatuur (gewoon op het aanrecht). Zet de pot in een pannetje of een diep bord, want er kan soms wat vocht ontsnappen en dat geeft zo’n troep.

5 Open het deksel eventueel om de dag helemaal om de gassen vrij te laten. Proef bij het ontgassen gelijk even of de kool al lekker is. Check ook of de kool nog steeds onder water staat. Op z’n lekkerst na 1 tot 2 weken. Bewaar vanaf gebruik in de koelkast.

Gefermenteerde rode kool is een heerlijk friszuur slaatje.