Als veganist eet je geen dierlijke producten. Dat is duidelijk. Maar het gaat verder dan alleen plantaardig eten. Dierlijke stoffen zitten in onze verzorgingsproducten, onze kleding en dus ook in onze schoenen… Zijn vegan schoenen iets voor jou? Je leest het hier!

Vegan schoenen: is leer een bijproduct?

Als een schoen gemaakt is van een dierlijk product is dat waarschijnlijk leer. Een veelvoorkomende misvatting is dat leer een restproduct is, want “anders zou het toch zonde zijn?”. Volgens PETA is niks minder waar. De organisatie ondervond dat er jaarlijks wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze worden vermoord voor de leerindustrie. Dat zou trouwens van koeien en schapen tot zelfs honden en katten gaan…

Vegan schoenen: go green!

Het klimaat is naast dierenleed een grote reden voor veel mensen om te minderen of stoppen met het consumeren van dierlijke producten. Dat is ook niet raar. Het effect dat het maken van vegan schoenen heeft, is namelijk enorm groot. Bij leer komt dat vooral door een proces genaamd looien. Dat houdt in dat het leer schoon, soepel en houdbaar wordt gemaakt. Pure Earth, voorheen het Blacksmith Institute, heeft leerlooierijen een aantal jaar geleden toegevoegd aan de lijst van ’s werelds 10 meest giftige industrieën. Dat komt doordat er routinematig gebruik wordt gemaakt van gevaarlijke stoffen zoals koolteer, derivaten, formaldehyde en meer. Door de schadelijkheid van dit proces zijn veel Europese landen en de VS hiermee gestopt, waardoor de productie naar ontwikkelingslanden is verplaatst. Daar worden de giftige stoffen vaak in het water in de buurt gedumpt, wat slecht is voor de natuur.

Vegan schoenen: pleather

Maar is vegan leer dan wel per definitie goed? Je zult vast wel eens vegan tassen of schoenen tegen komen en denken dat het desbetreffende merk zich er goedkoop van af heeft gemaakt door plastic te gebruiken in plaats van een kwaliteitsproduct. Dat komt inderdaad (al vele jaren) voor en heeft zelfs een eigen naam: Pleather (oftewel plastic leather). Er wordt dan bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de stoffen polyurethaan (pu) of polyvinylchloride (pvc), de eerste minder schadelijk voor het milieu dan de tweede. Ze zijn diervriendelijk, goedkoop en vaak vrij makkelijk te onderhouden, maar dragen aan de andere kant wel bij aan plastic afval,  zijn minder comfortabel en slijten sneller.

Er zijn ook duurzamere manieren om leer te imiteren. Een paar van onze favorieten vind je hieronder:

  • MuSkin en Mylo worden allebei gemaakt van paddenstoelen. Het is nog zachter dan leer van dierlijke oorsprong, stoot water beter af en er hoeven geen chemische stoffen aan te pas te komen.
  • Fruitresten worden doorgaans natuurlijk weggegooid, maar blijken soms enorm handig te kunnen zijn. Denk aan de stengel van een bananenplant, pitten, stelen en schillen van de druif of het blad van een ananas (ook bekend als Piñatex).
  • Bomen zijn eveneens een goede bron van vegan leer. Hiervoor worden bijvoorbeeld bladeren van de teakboom en moerbei gebruikt, maar ook kurk afkomstig van de Quercus Suber. De laatste stof is extra fijn voor schoenen, want hij is vrij onderhoudsarm en gaat lang mee.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een helderder beeld over en een idee of vegan schoenen iets voor jou zijn, maar voor meer informatie vind je een uitgebreider artikel over vegan fashion in V’gan Lifestyle 03 2022.

Vond je dit artikel over vegan schoenen interessant om te lezen? Lees dan ook: Wat is vegan kleding?