Je hebt er vast weleens van gehoord: vegan kleding. Dit is niet hetzelfde als duurzame kleding, maar wat betekent het dan wel? Wij leggen het uit.

Vegan kleding is vrij van dierlijke producten en geproduceerd zonder dat er dierenleed aan te pas is gekomen. Vegan fashion is daarmee niet per se sustainable, want een katoenen kledingstuk waarvoor geen dier heeft geleden, kan slecht zijn van kwaliteit en er kan kinderarbeid aan te pas zijn gekomen. Een wollen trui kan daarentegen hartstikke duurzaam zijn vervaardigd en lang meegaan, maar is niet vegan, omdat hij wol bevat.

Redenen om te kiezen voor vegan kleding

Een wollen trui lijkt misschien niet iets waar veel dierenleed achter zit. Schapen moeten tenslotte toch van hun wol af? Think twice! In de wolindustrie worden schapen behandeld als machines en worden ze gefokt om zoveel mogelijk goede wol te kunnen leveren. Daardoor hebben ze vaak een heel zware en onnatuurlijke laag wol om zich heen. In Australië wordt er zelfs mulesing toegepast: een techniek waarbij de huid rond het achterwerk van schapen onverdoofd wordt weggesneden om infecties tegen te gaan. Als ze eenmaal zijn ‘gebruikt’ voor hun wol en niet meer nodig zijn, worden de schapen in slachthuizen afgemaakt.

Ook achter leer gaat er veel leed schuil. Het meeste leer is afkomstig van varkens die eerst een verschrikkelijk leven leiden in de bio-industrie. Exotisch leer wordt gemaakt van de huiden van reptielen, zoals krokodillen en pythons. Zij worden gefokt of gevangen genomen en vaak levend gevild, omdat het leer dan soepeler zou blijven. En wat dacht je van dons? Dit warme isolatiemateriaal in winterjassen en dekbedden wordt verkregen door donsganzen en –eenden levend te plukken. Om nog maar niet te spreken over het vilten van dieren voor bont en het doorfokken van rupsen voor zijde, waardoor volwassen vlinders niet meer kunnen vliegen.

Vegan materialen

Vind je dit onethisch en wil je een plantaardige levensstijl op alle gebieden toepassen? Dan zijn er een aantal materialen waarop je kunt letten bij het kopen van kleding. Biologisch linnen en biologisch katoen zijn hartstikke vegan én duurzaam, net als gerecycled polyester. Ook zijn er tegenwoordig heel veel mooie imitatie-materialen, waarvoor geen enkel dier heeft geleden. Denk aan faux fur en imitatie-suède. Dierlijke materialen als wol, leer, suède, bont, dons, vilt en zijde zijn vanzelfsprekend niet vegan. Let er ook op dat kleding geen vogelveren of parelmoer bevat of is geverfd en gelijmd met materialen van dierlijke oorsprong. Door niet langer kleding te kopen waarvoor dieren zijn gebruikt, geef je een signaal af aan de winkels, merken en achterliggende industrieën.

Vond je dit artikel over vegan kleding interessant om te lezen? Lees dan ook: 5 tips voor een duurzame garderobe.