Vrije dag of weekend zonder plannen in het vooruitzicht? Geniet er dan van door buiten een frisse neus te halen en een lange wandeling te maken. Als er namelijk één ding is waaraan Nederland rijk is, dan zijn het wel mooie en verrassende wandelgebieden. Van duinen en strand tot langgerekte bossen, gebieden aan het water en het heuvelachtige zuiden. Wij delen drie geweldige routes voor wandelen in Nederland.

1. Nederlands trots: Nationaal Park de Veluwe

Bij natuurgebieden in Nederland denk je al snel aan de Veluwe en dat is niet voor niets. Met zijn bossen, heidevelden, zandverstuivingen, randmeren en grote variantie aan verblijfsmogelijkheden is dit de meest populaire binnenlandse vakantiebestemming. Juist tijdens de koude wintermaanden leent de Veluwe zich hartstikke goed voor een actieve én ontspannende vakantie. Met de vorst op het glooiende landschap wandel je onder de strak blauwe hemel in alle rust over de eindeloze velden en door de uitgestrekte bossen. Bijzonder is dat de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied is van heel Europa! Het gebied, bestaande uit 91.200 hectare grond, strekt zich uit van de randmeren bij Harderwijk tot de IJssel in het zuiden en is een stuk gevarieerder dan je in eerste instantie zou denken. Je komt er drassige uiterwaarden tegen, maar ook akkerranden, polders, heuvelachtige bossen en glooiende heidevelden. In het gebied ligt meer dan 200 kilometer aan wandelroutes. Tijdens het wandelen heb je ook nog eens de kans om de Nederlandse Big Five te spotten: edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en Schotse hooglanders. Ook bijzondere vogels, vlinders en plantensoorten leven in de Veluwe. Als natuurliefhebber kom je hier dus zeker niets tekort.

Hoe kom je er? Ga met de trein naar Arnhem, Apeldoorn, Ede-Wageningen, Harderwijk of Barneveld Centrum, vanwaar je verder reist met de bus naar het Nationaal Park. Hier moet je een entreekaartje kopen om binnen te komen.

2. Wandeling aan de kust

De Nederlandse kust is maar liefst 450 kilometer lang en heeft meerdere, prachtige standen voor een strandwandeling, in welk seizoen dan ook. En nee, dan hebben we het niet over het veel bezochte en toeristische Scheveningen, maar over rustige duingebieden als de Zeeuwse kustlijn, het Zuid-Hollandse Rockanje en Kuikduin, het Noord-Hollandse Zuid-Kennemerland, het Noord-Hollandse Bergen aan Zee en natuurlijk de Waddeneilanden. Nederland biedt volop plekken waar je heerlijk kunt uitwaaien. Neem een picknickmand mee en geniet met mooi weer van de rust en ruimte op het strand. Of strijk neer bij de eerste 100% vegan strandtent van Nederland: Pele Surf Shack of een van de vegan hotspots op de Waddeneilanden. Maak je winterwandeling? Warm dan achteraf op in een van de vele cafeetjes aan de boulevard of in nabijgelegen steden of dorpen.

Hoe kom je er? Ga zo ver mogelijk met de trein naar de provincie waar je een strandwandeling wilt maken. Vandaar gaan er bussen naar het strand. Voor de Waddeneilanden reis je met de trein naar Den Helder (voor Texel), Harlingen (voor Vlieland en Terschelling), Holwerd (voor Ameland) of Lauwersoog (voor Schiermonnikoog).

3. Zuid-Limburg: ons eigen stukje buitenland

Ouderwetse hoogstamboomgaarden, vakwerkhuisjes, beboste hellingen en kapelletjes: Zuid-Limburg doet Frans aan en is ons eigen stukje buitenland. Veel bezoekers krijgen een nostalgisch gevoel wanneer ze deze streek met kleine dorpjes en authentieke steden bezoeken. De locals zijn hier bovendien net iets aardiger dan elders in het land. Dit rustige natuurgebied is bij uitstek geschikt voor wandelaars. Wandel langs een van de vele oude kastelen en geniet van bourgondische gastvrijheid. Tip: het uitzicht tijdens een hoogtewandeling in Valkenburg is meer dan de moeite waard. Ook kun je hier met de kabelbaan naar boven of, voor de actie-liefhebber, rodelen. Heb je gewandeld in Zuid-Limburg? Warm dan op met vegan goulash, een echt streekgerecht, bij restaurant Het Slimme Schaap, aan de rand van een bosgebied in Elsloo. Anders dan de naam van dit restaurant doet vermoeden zijn alle gerechten op de kaart ook vegan te krijgen. We love it!

Hoe kom je er? Ga met de trein naar Maastricht of Heerlen en neem vandaar de stoptrein naar Valkenburg. Ook kun je in Sittard de stoptrein nemen naar Maastricht en uitstappen in Beek-Elsloo.

Vond je dit artikel over wandelen in Nederland interessant om te lezen? Lees dan ook: Waarom je elke dag zou moeten wandelen.