Gezellige restaurantjes, interessante tentoonstellingen, duurzame pop-upstores en inspirerende ecowinkels. In deze rubriek zoeken wij elke editie voor je uit hoe vegan-friendly een stad is, zodat je precies weet waar je als vegan terecht kunt. Omdat we deze zomer nog niet echt verder weg kunnen én omdat dichtbij op vakantie gaan net zo leuk en duurzaam is, vertellen we deze keer waar je plantaardige producten kunt vinden en kunt vegan eten op de Waddeneilanden.

Lokaal 16

Bij Lokaal 16 op Texel wordt gewerkt met lokale producten van het eiland. Je geniet er dus van Texelse koffie, maar ook van Texels desembrood en lokaal geteelde groenten en fruit. Sinds kort vind je bovendien heel veel nieuwe vegan gerechten op de kaart! Naast het broodje Avocado Power, is er nu ook vegan brood met auberginespread, rucola, geroosterde pompoenpitten en, optioneel, gerookte tofu. Maar ook voor zoete broodjes met vegan roomboter, pindakaas, jam en appelstroop ben je hier aan het juiste adres. Alle soepen zijn bovendien 100% vegan en voor bij de koffie zijn er de vegan en glutenvrije taartjes van De Groene Zusjes. Ook een blondie en Vegan Nougat Snickers vind je op de kaart. Alleen daarvoor wil je al gelijk de boot pakken!

Je vindt Lokaal 16 aan Gravenstraat 16, Den Burg. www.lokaal16.nl 

Strandpaviljoen Twaalf

Bij een verblijf op Texel mag een bezoek aan Strandpaviljoen Twaalf niet ontbreken! Hier kijk je in een heerlijk ontspannen omgeving naar de mooiste zonsondergang.  Geniet na een strandwandeling van een vegan oreo blueberry cheesecake met een flatwhite met havermelk. Heb je grote trek? Ook dan staat er genoeg op de menukaart, zoals friet vegan rendang met jackruit en pastinaak, een broodje vegan rendang, een portobelloburger met truffelmayo of een sandwich met muhammara en avocado.

Je vindt Strandpaviljoen Twaalf aan Jan Ayeslag 2, Den Hoorn. www.strandpaviljoen-twaalf.nl

Leut

Op Vlieland heeft het leven een lager tempo. Dit rustige en autoluwe eiland is heerlijk om te voet, met de (elektrische) fiets of tandem te verkennen. Daarbij mag een bezoekje aan Leut niet ontbreken. In deze koffiebar en logies kun je een kamer reserveren en geniet je overdag van de lekkerste ontbijtjes, koffies, lunches en borrelhapjes. Je kunt er terecht voor vegan burgers, flatbread met falafel, smoothiebowls en nog veel meer. ’s Middags geniet je in de zon van Vlielands speciaalbier, huisgemaakte ijsthee of kombucha en vegan taart. Yummy!

Je vindt Leut aan Dorpsstraat 118, Vlieland. www.leutvlieland.nl

Pura Vida Foodbar

Terschelling is een heerlijk vakantie-eiland waar je de zomer volop viert, maar ook geniet van stilte. Een deel is zelfs officieel stiltegebied. Voor of na het verkennen van het eiland zit je goed bij Pura Vida Foodbar, die momenteel twee vestigingen op het eiland heeft. Hier geniet je van gestapelde bananenpannenkoeken met kokosyoghurt, banaan, blauwe bes en maple syrup, van pulled oats, pulled paddo en summerrolls. Ook kun je er terecht voor vegan burgers en bowls. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sushibowl met gemarineerde spicy mango? De chef-kok van Pura Vida Foodbar heeft veel gereisd en dat is terug te zien op de menukaart. Je vind er een koude bowl gado gado met roseval aardappel, taugé, rode kool, komkommer, gemarineerde wortellinten, rode biet, seroendeng en geroosterd sesamzaad, een warme bowl met couscous, hummus, zonnebloempitjes, broccoli, paprika, gepofte quinoa, edamame en zoete aardappel en Libanese taco’s met spinazie, hummus, tomaatjes, lente-ui, pulled paddo, kiemen en limoen.

Locatie West-Terschelling:  Boomstraat 17

Locatie Midsland: Oosterburen 36

www.puravidafoodbar.nl

The Sunset

Op het rustige en autoluwe Ameland geniet je van de lekkerste drankjes en hapjes bij strandpaviljoen The Sunset. Na een lange (strand)wandeling strijk je er neer voor een Libanese wrap met aubergine, paprika, verse munt, koriander, gebakken uitjes en nog veel meer. Ook voor vegan soto (oosterse groentebouillon met rijst en tofu) en yam chow wang (een Thaise vegan salade) ben je hier aan het juiste adres. Ook kun je verschillende plantaardige sides bestellen, zoals oosterse wokgroenten, bospeen en peultjes en komkommersalade. Voor lekkere drankjes zit je hier ook goed! En zoals ze bij The Sunset zelf zeggen: ‘If you’re not barefoot… you’re overdressed!

Je vindt The Sunset aan Oranjeweg 61, Hollum. www.thesunset.nl 

Ambrosijn

Op Schiermonnikoog vind je het breedste strand van Europa. Dit rustige eiland is één groot natuurgebied. Na een lange wandeling ben je natuurlijk wel toe aan wat lekkers. Daarvoor ben je aan het juiste adres bij hotel en restaurant Ambrosijn. Hier maakt de chef-kok de lekkerste vegan gerechten voor je, bijvoorbeeld een lasagne van tofuvellen, cantharellen en truffeljus op basis van sojamelk. Ook voor desserts zit je hier goed!

Je vindt Ambrosijn aan Langestreek 13, Schiermonnikoog. www.ambrosijn.nl

Heb je zin gekregen in een vakantie in eigen land? Met al deze hotspots heeft het gebied bewezen dat je meer dan genoeg kunt vegan eten op de Waddeneilanden.

Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is.

Vond je dit artikel over vegan eten op de Waddeneilanden interessant om te lezen? Lees dan ook: Hoe vegan-friendly is Tilburg?