“Minder lang douchen”, die kennen we inmiddels allemaal wel. Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen om niet alleen jouw routine, maar ook die van je huisgenoten te verduurzamen? En dan ook nog eens stijlvol! Lees hieronder 5 tips voor een duurzamere badkamer.

1. Begin bij de basis; het eco-design

Het liefst staan we natuurlijk in een mooie, goedverzorgde badkamer. Ga je grote veranderingen maken in je badkamer? Dan komen daar vaak dure, niet altijd even milieuvriendelijke materialen bij kijken.

Door gerecyclede of vintage (of zelfs gewoon tweedehands) producten te gebruiken ben je al goed in de richting. Daarnaast zijn bamboeproducten een perfecte eco-keuze voor je badkamer. Bamboe groeit namelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen, groeit gewoon verder na het kappen en is bijna afval-vrij. Maar misschien wel het belangrijkste voor een eco-friendly design is het kopen van kwalitatieve producten, om op die manier afval, grondstof en uiteindelijk ook geld te besparen.

Om het gebruik van natuurlijke materialen nog groter te maken, kun je dit ook toepassen in alledaagse gebruiksvoorwerpen. Zo is bijvoorbeeld een mosmat en goed alternatief voor de reguliere badmat. Ziet er ook nog eens super stijlvol uit! Daarnaast kun je kijken naar handdoeken en badlakens van bio-katoen.

2. In je routine

Ook zeepproducten kunnen duurzaam. Zo zijn er nu niet alleen meer soapbars om je handen mee te wassen, maar ook om als douchezeep, shampoo, conditioner, scheerzeep en zelfs haar- of gezichtsmaskers te gebruiken.
Ook voor kleine producten die normaal vervuilend kunnen zijn, zijn alternatieven,. Denk aan wasbare wattenschijfjes, bamboe wattenstaafjes en tandenborstels en tandpasta uit een pot.

Deodorant is ook iets wat bijna iedereen gebruikt, terwijl dat eigenlijk ook niet al te best is. Vaak zijn de verpakkingen én ingrediënten schadelijk voor het milieu. Spuitflessen zijn meestal het schadelijkst, omdat er daar bij elk spuitje schadelijke drijfgassen en oplosmiddelen vrijkomen. Dat zijn vluchtige organische stoffen (VOS) die medeverantwoordelijk zijn voor smogvorming. Bij rollers heb je dat niet, maar daar komt de verpakking om de hoek kijken. Die worden namelijk vaak verpakt in nieuw plastic en zijn dus niet de meest duurzame oplossing. Gelukkig zijn er van deodorant veel milieuvriendelijke versies. Extra leuk: zoek op hoe je zelf deodorant kan maken met baking soda en kokosolie en voeg hier je favoriete etherische olie aan toe voor een lekker geurtje. Onthoud wel dat het beste voor je huid, portemonnee én het milieu blijft: houd het simpel, gebruik niet te veel.

3. Water besparen

Dit is natuurlijk heel belangrijk en naast dat standaard “minder douchen” kun je dit bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een waterbesparende doucheknop. Zo’n doucheknop zorgt ervoor dat je maximaal 7 liter water (hoeveel het bij een specifieke douchekop is staat op de verpakking) per minuut verbruikt, maar voelt toch nog even lekker en vol aan door speciale technieken.

Daarnaast is het niet altijd helemaal duidelijk wat duurzamer is: in bad of in de douche? Het antwoord is toch echt in de douche. Je verbruikt in bad namelijk ongeveer 140 liter water. Dat is gemiddeld drie keer zo veel als tijdens het douchen. Moet je na gaan hoe veel je dan bespaart met zo’n waterbesparende doucheknop!

Wat ook veel water verbruikt, of het nou in je badkamer staat of niet, is je toilet. Je kunt natuurlijk altijd het beste gaan voor een eco-friendly toilet. Heb je daar op dit moment het geld of tijd niet voor? Al zou je dat misschien niet zeggen, maakt het al een groot verschil of je bij het doortrekken de grote of kleine knop gebruikt. De grote verbruikt namelijk gemiddeld 6 liter water per keer, waar de kleine er gemiddeld maar 3 verbruikt. Let dus op de knop!

Voor meer tips hierover, kun je eens kijken naar dit artikel.

4. Energie besparen

Een handige tool om energie te besparen tijdens het douchen is een douche-wtw (warmte terugwinning). Iets duurder, maar ook dat win je uiteindelijk terug! Het werkt heel simpel: het wegstromende, warme water wordt namelijk gebruikt om het koude water alvast voor te verwarmen. Door warmte uit je wegstromende douchewater terug te winnen, verbruikt je cv-ketel minder gas.

Ook je bad gebruik kun je verduurzamen. Een bad kun je namelijk prima isoleren! Hierdoor blijft het badwater langer warm en hoef je het niet bij te vullen. Hoe je dit doet? Maak gebruik van isolatiedekens van glaswol, steenwol, gerecyclede textiel hennep- of vlasvezel.

5. Schoonmaken schoon maken

Het klinkt misschien “clean”, maar de meeste van onze schoonmaakproducten bevatten agressieve chemicaliën en zorgen voor veel schadelijk afval. Slecht voor jou en het milieu dus! Om te zorgen dat je badkamer schoon is op elke manier kun je op zoek gaan naar alternatieve schoonmaakproducten zoals natuurlijke zuren (citroen en ecologisch azijn) en baking soda. Al zijn er, voor als je niet zo van het alternatieve bent, ook veel duurzame schoonmaakmerken op de markt. Je kunt zelfs je schoonmaakdoekjes vervangen door microvezeldoekjes. Daarmee kun je met weinig schoonmaakmiddel veel schoon maken en je kunt ze tot 600 keer gebruiken.

Ook wasmiddel kan vaak duurzamer. Gebruik een “groen wasmiddel” of een wasei. Waseieren, ook wel wasbollen genoemd, zijn gemaakt van gerecycled plastic en bevatten korrels ter vervanging van wasmiddel. Ze zijn niet al te duur en gaan ook nog eens lang mee; gemiddeld 60 tot 70 wasbeurten!

Vond je dit artikel over een duurzame badkamer interessant om te lezen? Lees dan ook: Zo creëer je een duurzame slaapkamer