Het is misschien niet het leukste aspect van groener leven: duurzaam schoonmaken. Toch is het belangrijk, want veel schoonmaakmiddelen zitten vol chemicaliën die slecht zijn voor jezelf en het milieu. Wij delen een aantal tips om je huis op een gezonde, verantwoorde en duurzame manier schoon te houden.

1. Back to basic

Na een schoonmaakbeurt met ‘reguliere’ schoonmaakmiddelen (uit de supermarkt) is de lucht is huis vaak nog vervuilender dan de buitenlucht in een grote stad. Shocking! De meeste schoonmaakproducten bevatten allerlei schadelijke stoffen en pesticiden, die slecht zijn voor je luchtwegen, huid én voor het milieu. Als je eenmaal weet wat er in reguliere schoonmaakmiddelen zit, wil je ze vast niet meer gebruiken. Maar geen zorgen, je hoeft echt niet per se over te stappen op allerlei, vaak duurdere, ecologische schoonmaakmiddelen.

De basis van duurzaam schoonmaken ligt juist bij simpele ingrediënten als baking soda en groene zeep. Baking soda (zuiveringszout) is biologisch afbreekbaar en leent zich goed als schuurmiddel. Met een eetlepel baking soda op een natte spons of doekje boen je de wasbak, douche, oven, magnetron, vloer, pannen en potten schoon. Samen met wat azijn kun je baking soda zelfs gebruiken als toiletreiniger. Met azijn kun je verder je douchekop ontkalken. Ook met groene zeep kun je je toilet of keuken een grondige schoonmaakbeurt geven. Groene zeep werkt ontsmettend en laat geen fosfaten achter in het afvalwater.

2. Natuurlijke materialen

Eerlijk: plastic afwasborstels met nylonharen zien er niet heel stijlvol uit in de keuken. Bovendien brengen ze extra wegwerpplastic met zich mee. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mooie, natuurlijke hulpmiddelen als alternatief. Wat dacht je van houten afwasborstels met vervangbare kop, waardoor je niet steeds een nieuwe afwasborstel hoeft te kopen? En van vaatdoeken van ecologisch katoen, sponsjes en afwashandschoenen van gerecycled materiaal en plasticvrije gootsteenborstels? Deze producten zijn niet alleen beter voor een low-waste levensstijl, maar staan ook nog eens veel mooier en tijdlozer in je woning.

3. DIY

Ben je creatief of wil je gewoon eens wat nieuws proberen? Dan is het heel leuk om aan de slag te gaan met DIY-projecten. Zo maak je voortaan gewoon zelf je afwasmiddel, wc-reiniger en allesreiniger. En het goede nieuws is: dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten en je hebt er geen moeilijke ingrediënten voor nodig. Op het blog Het Zero Waste Project delen Jessie en Nicky Kroon allerlei DIY’s om duurzaam schoon te maken. Kies er eentje uit en ga gewoon eens aan de slag! En in hun boek Doe het zero vind je nog veel meer! Ook het boek Simpel Leven van Julia Watkins staat boordevol DIY’s voor home made schoonmaakmiddelen. Het enige wat je vaak nodig hebt zijn basics als baking soda, citroenzuur, maizena, natuurazijn of en/of water, eventueel aangevuld met etherische oliën. Dat kun jij ook!

Duurzaam schoonmaken, is dat wel budgetproof?

Over duurzamer schoonmaken (en duurzamer leven in het algemeen) bestaat het misverstand dat het duur is. Met een duurzaam blok zeep van 4 euro doe je echter drie keer zo lang dan met een handpompje van 1 euro, maar dat vergeten mensen vaak. Datzelfde geldt voor afwasborstels met vervangbare koppen en schoonmaakdoeken van goede kwaliteit. In feite ben je onderaan de streep dus veel goedkoper uit als je kiest voor duurzamere opties.

Water besparen

Met z’n allen verspillen we zonder dat we het doorhebben vaak ontzettend veel water tijdens het schoonmaken. Gelukkig zijn er een aantal makkelijke manieren om tijdens het schoonmaken water te besparen. Ververs het water niet te vaak, want dat is nergens voor nodig. Wel heb je wanneer goed wilt schoonmaken en afwassen warm water nodig. Terwijl je wacht tot het kraanwater opwarmt, spoel je zonder dat je het doorhebt liters water door het putje. Vang dat water liever op en geef het aan de planten of aan je huisdier. Laat de kraan ook niet onnodig lopen. Zo kunnen we zelfs tijdens het schoonmaken bijdragen aan een duurzamer leven.

Vond je dit artikel over duurzaam schoonmaken interessant om te lezen? Lees dan ook: Handwas of vaatwasser: wat is nou écht duurzamer?