Wil je je woning graag verduurzamen? Begin dan bij de slaapkamer, de plek waar je heel wat uren doorbrengt en waar comfort het allerbelangrijkste is. Wij geven een aantal tips voor een fijne en duurzame slaapkamer.

1. Verzorg je spullen goed, koop weinig en het liefst tweedehands

Natuurlijk kun je alles wat niet duurzaam is weggooien, maar het is veel duurzamer om de spullen die je toch al hebt goed te verzorgen. Dat geldt zowel voor kleding als voor accessoires en andere spullen. Het minst duurzaam is de kleding die je niet draagt. Wil je bepaalde spullen echt wegdoen? Geef ze dan aan vrienden die ze leuk vinden, verkoop ze (bijvoorbeeld via social media) of breng ze naar de kringloopwinkel. Zo geef je ze een tweede leven en belanden ze niet op de stortplaats. Andersom geldt hetzelfde: ben jij op naar een nieuw tafeltje of een schilderij? Kijk dan eerst of er leuke tweedehands opties zijn. Ook kun je boeken lenen in plaats van nieuw kopen, net als kleding overigens, bijvoorbeeld bij kledingbibliotheek Lena Library. De meeste impact heb je gewoonweg door wat minder gloednieuwe spullen te kopen. Zo creëer je eenvoudig een duurzame slaapkamer.

2. Duurzaam beddengoed

Wij zijn dol op een schoon bed met frisse lakens die naar wasmiddel ruiken. Is het tijd om een nieuw dekbedovertrek aan te schaffen? Kijk dan eens bij een duurzaam merk als Yumeko. Dan weet je zeker dat het beddengoed kwalitatief goed is en ook nog eens op een eerlijke manier geproduceerd, met de meest natuurlijke materialen.

3. Natuurvriendelijke muurverf

Je geeft je slaapkamer heel eenvoudig een boost met een nieuwe kleur op de muren. Lijkt het je leuk je plek op deze manier op te pimpen? Let er dan op de je natuurlijke en ecologische muurverf gebruikt. Veel reguliere verf bevat namelijk chemische stoffen die je liever niet wil inademen en die bovendien schadelijk zijn voor het milieu. Een voorbeeld van duurzaam merk met krijtverf is Amazona. Muurverf helpt je om een sfeervolle en duurzame slaapkamer te creëren.

4. Energie besparen

Bij een duurzamere woning hoort ook het besparen van energie. Zet de verwarming ’s nachts uit en leg dikke dekens op je bed als je het koud hebt. Zet je raam bovendien zoveel mogelijk open voor voldoende ventilatie. Ook kun je overstappen naar energiezuinige verlichting. De LED lamp is de meest duurzame optie voor in huis, omdat die zuiniger in gebruik is en veel langer meegaat dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Laat het licht niet aan als het niet nodig is en haal opladers uit stopcontacten zodra je telefoon of laptop is opgeladen. Laad je telefoon bij voorkeur niet ’s nachts op, omdat je oplader dan veel langer in het stopcontact zit dan nodig is.

5. Kamerplanten

Kamerplanten zijn er niet alleen ‘voor de sier’. Sommige hebben ook een luchtzuiverende werking. Als je planten koopt, let er dan op dat ze op een natuurlijke manier zijn gekweekt, zonder bestrijdingsmiddelen. Ben je niet goed in het onderhouden van planten? Dan kun je gebruikmaken van Pokon Powerplanten. Deze planten laten jou via een app weten wanneer ze verzorging nodig hebben. Hoe dat werkt? Bij de planten wordt een Pokon Watermeter geleverd, die precies aangeeft wanneer je plant een beetje water nodig heeft. Ook krijg je er Pokon Voedingskegels bij. Die stop je in de grond rondom de plant. De plant neemt de voeding vervolgens op als hij dit nodig heeft. Pokon Powerplanten worden duurzaam geteeld en daarna rechtsreeks van de kweker bij jou thuis afgeleverd. Voorbeelden van luchtzuiverende planten zijn Sansevieria, Monstera en Calathea.

Vond je dit artikel over tips voor een duurzame slaapkamer interessant om te lezen? Lees dan ook: 10x planten voor in de slaapkamer.