Boeken lezen, podcasts luisteren en documentaires kijken zijn manieren om ons te verdiepen in de gezondheidsaspecten van veganisme, de ethische kant van het verhaal en de klimaatcrisis. We noemen onderstaande documentaires echter geen must-see’s, want je moet er emotioneel ruimte voor hebben om ze te kijken. Wij delen vijf indrukwekkende vegan documentaires die ervoor zorgen dat je nooit meer hetzelfde naar de wereld kijkt.

The Game Changers

Een heel indrukwekkende documentaire over het gezondheidsaspect van plantaardig eten is The Game Changers. Hierin zien we hoe topsporters als Lewis Hamilton prima functioneren op een plantaardig voedingspatroon. Hoofdpersoon is James Wilks, een vechtsporter die erachter komt dat veel topatleten vegan eten. Hij luistert naar hun verhalen en naar die van wetenschappers, die onderbouwen dat plantaardig eten een positieve impact heeft op je gezondheid. De documentaire laat zien wat het verschil is tussen plantaardige en dierlijke eiwitten en ondermijnt het vooroordeel dat sporters vlees nodig zouden hebben voor hun kracht en energie. Juist op een plantaardig eetpatroon leveren ze de beste prestaties. Interesting!

Dominion

Dominion is een zeer aangrijpende Australische documentaire die laat zien welk dierenleed er achter menselijke keuzes voor voedsel, kleding, cosmetica, entertainment etc. zit. De filmmakers gingen met verborgen camera’s naar slachthuizen en filmden daar de realiteit. De film begint met de stelling dat de meeste mensen zichzelf zien als dierenliefhebber, maar zijn ze dat daadwerkelijk als ze bijdragen aan systemen waarin dieren op brute wijze worden misbruikt en vermoord? Deze film is echt een eye-opener, maar zó heftig dat je er bijna niet naar kunt kijken. Denk dus twee keer na voordat je hem opzet.

Cowspiricy

Cowspiricy draait niet per om het dierenleed dat zich afspeelt in de vlees- en zuivelindustrie, maar veel meer om het milieuaspect. De documentaire bevat dus geen heel schokkende beelden, maar gaat vooral over hoe de vee-industrie bijdraagt aan voedselverspilling, watergebrek en de afbreuk van natuur. Voor het maken van 1 kilo vlees is zo’n 15.000 liter water nodig. Het zou dus enorm helpen als iedereen gewoon minder of geen vlees meer zou eten. Ook laat de film zien dat er genoeg voedsel is voor iedereen, maar dat dit niet eerlijk wordt verdeeld over de wereld. Een documentaire om te kijken als je meer wil leren over waarom plantaardig(er) eten goed is voor het milieu.

Seaspiricy

Wie Seaspiricy heeft gezien, laat een stukje vis voortaan wel liggen. Deze documentaire werd gemaakt door de maker van Cowspiricy en focust op de gevolgen van de plastic soep in de oceanen, overbevissing en commerciële visserij. Daardoor gaat het leven onder zee eraan en dat is te zien op soms schokkende beelden. Waar het doorgaans vooral gaat over ontbossing en veeteelt, laat deze documentaire uitgebreid zien welke stille ramp zich onder water afspeelt, wat enorm interessant en leerzaam is en je nooit meer hetzelfde laat kijken naar een stukje vis in de supermarkt.

Before The Flood

In Before The Flood, een documentaire van National Geographic, reist Leonardo DiCaprio, vredesambassadeur van de Verenigde Naties, af naar alle werelddelen en laat hij zien wat de gevolgen zijn van de huidige leefwijze van de mens. Hij gaat in gesprek met wetenschappers, activisten en wereldleiders en laat zien dat er iets moet gebeuren in de strijd tegen de klimaatcrisis, dat populistische politiek een reden voor mensen is om wetenschap te ontkennen en wat we moeten doen om de aarde leefbaar te houden.

Vond je dit artikel over vegan documentaires interessant om te lezen? Lees dan ook: 5x onze favoriete vegan en duurzame podcasts.