De hele dag haasten, ’s morgens even snel een ontbijtje to go halen en alle meetings bijwonen op locatie. Het pre-coronatijdperk was een stuk socialer, maar maakten we het onszelf soms niet onnodig druk? Nu alles langzaam teruggaat naar het oude zijn er een paar belangrijke lessen om mee te nemen uit de levensstijl slow living.

De digitale wereld van tegenwoordig is enorm snel. We proppen zoveel mogelijk in ons werk- en privéleven, plannen onze dag vol met afspraken en schakelen de hulp in van allerlei apps om nog meer te kunnen doen in nog minder tijd. ’s Avonds thuis hebben we pas de tijd om na te denken en te reflecteren, maar eigenlijk zijn we dan veel te vermoeid. Zo zag het leven van velen er vóór de coronapandemie uit. Toen we plots niet meer (letterlijk) van hot naar her hoefden te rennen, was dat even wennen, maar uiteindelijk ontdekten velen een andere manier van leven, waarin we geen gehaast gevoel hebben en onze eigen tijd indelen. We maakten kennis met slow living.

“I would like to spend the rest of my days in a place so silent, and working at a place so slow, that I would be able to hear myself living.” – Elizabeth Gilbert

Wat is slow living?

Slow living is een levensstijl waarin je het leven benadert op een rustige manier. Dat is niet iets wat je alleen toepast in je vrije tijd, maar juist een mindset die je doorvoert in je dagelijks leven, dus ook tijdens je werk, opleiding en het opvoeden van kinderen. Het gaat over het bewust kiezen waar je je aandacht en energie in steekt, over het kiezen van kwaliteit boven kwantiteit en over het dankbaar zijn voor de kleine dingen die het leven zo mooi maken, zoals een zonnestraal op je gezicht. Het draait om onthaasten, beter voor jezelf zorgen en jezelf niet langer voorbij lopen.

Wat is slow living niet?

Slow living betekent dat je ‘nee’ zegt tegen dingen die jou niet gelukkig maken en dat je leeft in het moment, maar het betekent niet dat je niet meer actief bent, niet langer dingen onderneemt en niet meer geniet van activiteiten als bungjeejumpen, bergbeklimmen of een avond dansen in de club. Het gaat er juist om dat je bewust bent van de keuzes die je maakt en dat je aandacht besteedt aan de dingen die je leuk vindt. Het gaat er niet om dat je alles langzaam doet, maar juist ook dat je dingen snel blijft doen als je dat leuk vindt.

Aan de slag met slow living

Na anderhalf jaar thuis zitten als gevolg van de pandemie, gaat alles langzaam weer terug naar het oude. Dat heeft uiteraard heel veel positieve kanten, maar ook minder goede kanten voor onszelf en het klimaat. In ieder geval kun je nagaan wat je zou willen meenemen van de tijd waarin het leven een lager tempo had. Welke dingen vond je eigenlijk wel fijn? Aan welke dagelijkse bezigheden wil je meer aandacht blijven besteden, zoals de tijd nemen voor een kopje koffie, elke dag even wandelen en knuffelen met je huisdier? Ook rituelen passen goed in een leven met slow living. Op deze momenten doe je elke dag iets op dezelfde tijd en plaats, wat kan zorgen voor een gevoel van veiligheid. Je kunt als het ware aarden en maakt van een gedachteloze handeling een moment van bewustzijn.

Meer over slow living vind je op www.livingslow.nl, de website die Jenniefromtheblog begon.

Vond je dit artikel over slow living interessant om te lezen? Lees dan ook: De voordelen van een digital detox.