Een rijke biodiversiteit is essentieel voor het behoud van de aarde. Helaas neemt de biodiversiteit wereldwijd al jaren af. Wij leggen uit waarom dat een probleem is en wat je ertegen kunt doen.

Biodiversiteit staat voor het geheel aan planten- en diersoorten die in een gebied leven. ‘Bio’ betekent letterlijk ‘leven’ en diversiteit staat voor afwisseling. Verschillende soorten op aarde houden samen de natuur in balans. Biodiversiteit is essentieel om te overleven, want zonder zou er geen landbouw bestaan, zouden we veel medicijnen niet kennen en zouden we geen schoon water, geen vruchtbare grond en geen stabiel klimaat hebben.

Over biodiversiteit

Biodiversiteit draait dus om de miljoenen verschillende soorten leven op aarde. Alleen al in Nederland zijn er 40.000 verschillende soorten bekend. Een groot aantal planten- en diersoorten is bovendien nog helemaal niet bekend en er worden dan ook telkens nieuwe soorten ontdekt. Die soorten leven wereldwijd in verschillende ecosystemen waar ze kunnen bestaan, denk aan tropische regenwouden, koraalriffen en savannes. De aarde kan niet zonder biodiversiteit en toch neemt dit wereldwijd af. Dat is een probleem.

Problemen door afname van biodiversiteit

Uit een rapport van de VN blijkt dat minstens 30 procent van de aarde het komende decennium moet worden beschermd om te voorkomen dat het massale uitsterven van planten- en diersoorten doorzet. De biodiversiteit in een gebied, inclusief alle insecten, vlinders en vissen, is moeilijk te meten, maar duidelijk is in ieder geval dat het aantal soorten afneemt. Deze achteruitgang speelt vooral in Noord-Amerika en Europa en is veelal te wijten aan activiteiten van de mens (voor economisch gewin). Denk aan ontbossing, de aanleg van wegen, het kweken van gewassen in monoculturen en overbevissing, maar ook aan reizen. In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland aanzienlijk minder biodiversiteit over. Dat is fataal voor het bestrijden van klimaatverandering en het proberen te verminderen van natuurrampen.

Wat kun jij doen?

Natuurlijk moet er op grote schaal veel gebeuren om de biodiversiteit te vergroten. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij overheden en bedrijven. Zij zouden bijvoorbeeld meer moeten inzetten op natuurbehoud en –ontwikkeling. Toch kun jij ook je steentje bijdragen. Kijk bijvoorbeeld eens naar je eigen tuin of balkon. In een duurzame tuin bestaat minimaal tweederde uit beplanting. Een tuin met veel groen is in de zomer bovendien altijd koeler dan een tuin met klinkers en bestrating.

Ook als je een kleine tuin of een balkon hebt, kun je zorgen voor meer groen. Hieronder een aantal tips:

  • Een klein boompje zorgt al voor zuurstof, vangt fijnstof op en absorbeert CO2.
  • Water in de tuin zorgt bovendien voor meer dierenleven, dus leg een natuurlijke vijver aan of plaats een bak met water en waterplanten. Heb je daar geen ruimte voor? Ook een vogeldrinkschaal is goed! Daar komen naast vogels ook libellen op af.
  • Een composthoop trekt tientallen insecten aan.
  • Vlinders en bijen hebben baat bij een bloeiende tuin. Trek ze aan met verschillende bloemen.
  • Creatief? Maak dan een eigen insectenhotel!

Vond je dit artikel over bijdragen aan een grotere biodiversiteit interessant om te lezen? Lees dan ook: Zo maak je een insectenhotel.