Je hebt er misschien vast weleens een gezien of ervan gehoord: een insectenhotel. Nu insecten steeds minder natuur hebben om te leven, kun je ze in jouw tuin of op je balkon verwelkomen met een huisje. Dat heeft een positieve invloed op de biodiversiteit!

Een insectenhotel maken is een heel eenvoudig DIY-project. Er zijn eigenlijk geen regels aan verbonden, zolang je maar in gedachten houdt welke kamertjes welk insect lokken. Bijen, hommels en wespen nestelen zich bijvoorbeeld in buisjes of holle stengels, terwijl oorwurmen liever gaan voor een hoopje stro. Om zoveel mogelijk nuttige insecten te laten verblijven in je insectenhotel, is het handig om de juiste ligging te kiezen. Wespen, bijen en hommels gaan het liefst voor een zonnig plekje in de halfschaduw, in een rustig, beschut hoekje.

Materiaal voor een insectenhotel

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen voor het maken van je insectenhotel. Kijk thuis en tijdens een wandeling om je heen. Houten kistjes, riethalmen, bamboestokken, takken met zacht merg en stukken onbehandeld hout zijn heel geschikt, net als buisjes en holle stengels van onder andere zonnebloemen, aardpeer of zelfs fazantenbes. Zorg ook voor dennenappels, stro en kleine houtsnippers. Snijd de takken en stukken hout op de gewenste lengte. Belangrijk: gebruik alleen hout dat goed hard is. Zacht hout kan door vocht uitzetten en eventueel broedsel vernietigen.

Aan de slag met je insectenhotel

Maak een vierkanten of rechthoekig raamwerk met een harde achtergrond en verdeel het onder in aparte vakjes, die straks allerlei verschillende kamertjes worden. Elk vakje vul je met een specifiek materiaal. Holle stengels en buisjes stapel je netjes naast en op elkaar, maak vakjes met stro (voor oorwurmen) en vakjes met dennenappels en houtsnippers (voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen). Wissel af en toe af met een baksteen. In de gaten daarin nestelen insecten zich ook graag. Vlinders gaan het liefst voor deurtjes met horizontale spleten, waar ze makkelijk in en uit kunnen. Ook in middelgrote boomstammen en dikke takken met gaten verblijven insecten graag. Boor in de boomstammen gaten met een doorsnede van 2 tot 10 mm. Maak gaten die dienen als nesthol zo diep mogelijk, maar zonder helemaal door het hout heen te boren.

Maak ook een dak. Een dag dat aan alle kanten uitsteekt, voorkomt dat het insectenhotel inregent. Lijm hiervoor twee lagen tegels op elkaar. Leg die zo dat de bovenste laag de voegen van de onderste bedekt. Leg onder de tegels een latje, zodat regenwater van het dak kan aflopen.

Om insecten aan te trekken kun je mooie bijenplanten in je tuin of op je balkon zetten.

Vond je dit artikel over een insectenhotel interessant om te lezen? Lees dan ook: Hoe je kunt bijdragen aan een grotere biodiversiteit.