Zeeuwse bolus

Voor 16 bolussen | Bereidingstijd: 45 minuten + 2 uur rijzen

Plantaardig eten betekent niet dat je de klassiekers hoeft over te slaan. Sterker nog: alles kán vegan. Elke editie veganizen we daarom een classic voor je. Deze keer: Zeeuwse bolus.

Deel Print

Ingrediënten

225 ml havermelk

7 g instant gist (1 zakje)

435 g bloem, gezeefd

1 el suiker

2 tl zout

60 g plantaardige margarine, zacht

1 ruime el geprakte rijpe banaan

200 g bruine basterdsuiker

1 tl kaneel

 

verder nodig:

steelpannetje

keukenmachine

vershoudfolie

bakplaat met bakpapier

Bereiding

1 Verwarm de melk heel zachtjes in een steelpannetje tot lauwwarm. Haal van de warmtebron, voeg de gist toe en mix door.

2 Doe de bloem in de kom van de keukenmachine en voeg de suiker, het zout, de margarine en de banaan toe. Mix even kort door. Schenk er de melk bij. Kneed op de lage stand in zo’n 8 tot 10 minuten tot een samenhangend, nogal klef deeg – het mag geen ‘deegbal’ heten.

3 Dek af met vershoudfolie of een vochtige schone theedoek en laat een uur rusten op een warme plek.

4 Verdeel het deeg in 16 gelijke delen. Rol de stukken uit tot een rol van ongeveer 15 centimeter. Bewaar onder de vochtige theedoek of vershoudfolie terwijl je de rest rolt.

5 Stort de bruine suiker op een schoon werkoppervlak. Voeg de kaneel toe en mix goed door.

6 Ga met de rolletjes door het suikerkaneelmengsel en rol tot ze nog net iets dunner zijn, tot maximaal zo’n 20 centimeter. Vorm er een bolus van door een punt vast te pakken en de rest van de slang eromheen te cirkelen. Leg de bolus op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek af en laat nog een uur rijzen.

7 Verwarm de heteluchtoven voor tot 220 graden. Bak de bolussen in 6-7 minuten gaar.