Snelle Sichuan chili-olie

Voor 125 ml olie / Bereidingstijd: 10 minuten

Sichuanpeper dankt zijn naam aan de Chinese provincie Sichuan, die bekend staat om de pittige keuken. Deze peper is zo te gebruiken, maar is ook het basisingrediënt van Sichuan chili-olie, waarvan een potje niet mag ontbreken in je keuken. Ga budgetvriendelijk te werk en maak een flinke batch helemaal zelf. Lekker voor het op smaak brengen van komkommersalade of tofu!

Deel Print

Ingrediënten

1 el sichuanpeperkorrels

1 el chilivlokken

2 knoflooktenen

1 tl geraspte verse gember

1 lente-ui, zeer fijngehakt

1 tl zout

1 tl suiker

250 ml neutrale olie

1 tl sojasaus

 

Verder nodig:

vijzel

Bereiding

1 Rooster de peperkorrels en chilivlokken kort in een droge koekenpan met een snuf zout. Vermaal in een vijzel, het mag niet te grof zijn, maar hoeft ook geen poedervorm te krijgen. Voeg de knoflook en gember toe en vijzel grof. Hevel over in een kommetje samen met de lente-ui, zout en suiker.

2 Verhit de olie een paar minuten in een wok of steelpan. Haal van de warmtebron en schenk bij de rest van de ingrediënten in het kommetje. Pas op – dit kan gaan bruisen. Laat even zo staan en voeg dan de sojasaus toe.

3 Laat even trekken – hoe langer, hoe lekkerder – maar je kunt de olie al gelijk gebruiken. Bijvoorbeeld als dressing bij het recept Groen met snelle Sichuan chili-olie op pag. XX, de Supersnelle spicy noedels op pag XX, of de Sweet Sichuan tofu op pag. XX.

Ga budgetvriendelijk te werk en maak een flinke batch Sichuan chili-olie helemaal zelf.