In Mexico zijn veel gerechten een stuk pittiger dan wij ons maar kunnen voorstellen. Toch voegen ze er pepers niet aan hun eten toe om hun smaakpapillen af te branden, maar juist voor de complexe smaak die het toevoegt aan gerechten. En dat wil je, voorzichtig, proberen!

Jalapeño

We kennen allemaal wel de bekende, groene jalapeño. Echt spicy is hij niet, maar gevulde jalapeño’s worden veelal gegeten met (vegan) roomkaas, als tegenhanger voor de pit. Ook zijn pickled jalapeño’s populair in nacho’s. Maar jalapeño’s zijn ook erg lekker in een mexicaanse tacosoep.

Polano

Poblano is een groene, milde chilipeper, afkomstig uit de staat Puebla in Mexico. Eén van de meest geliefde recepten in Mexico is chiles en nogada, ofwel pepers met walnootsaus. Hoe je dit gerecht, met poblano in de hoofdrol, maakt? Vul de peper met wat je maar wilt, bijvoorbeeld vegan kaas, een stoof of groenten. Voeg vervolgens een roomsaus toe (gemaakt van boter, ui, gecondenseerde melk, bouillon, maizena, half cream – een mengsel van plantaardige melk en slagroom – en suiker) en garneer met walnoten en granaatappelpitjes. Leuk feitje: bij het serveren heeft dit gerecht de drie kleuren van de Mexicaanse vlag.

Habanero

Habanero wordt gezien als een van de meest voorkomende en pittigste pepers in Mexico. De peper wordt voornamelijk geserveerd in frisse, zomerse gerechten, zoals ceviche en aguachile. Veel mensen mengen de peper bijvoorbeeld met mango. Deze peper wordt veel gebruikt in sauzen, bijvoorbeeld voor taco’s. Denk aan een saus met habanero, ananas en tomatillo (een heel kleine groene tomaat met een meer zure smaak). Waarschuwing: habanero is héél pittig.

Chiltepin

Chiltepin is nóg pittiger dan habanero en groeit voornamelijk in het noorden van Mexico, waar het klimaat droger is. Het is een klein bolletje, dat is geconcentreerd onder de droge omstandigheden. Anders dan jalapeño kun je deze peper niet zo eten, omdat deze veel te pittig is. In Mexico wordt chiltepin veel gebruikt in aguachile en in sauzen voor taco’s en nacho’s. Chiltepin wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met tomaat, ui en knoflook, zodat deze minder pittig wordt.

Chipotle

Een bekende peper, ook in het westen, is chipotle. Chipotle is gerookte jalapeño met een heel kenmerkende smaak. Je kunt er alle kanten mee op. Chipotle wordt veel gebruikt met room en in sauzen met andere pepers, waarin deze vervolgens de smaak naar boven brengt. De peper doet het ook goed in marinades voor tofu.