Gezellige restaurantjes, interessante tentoonstellingen, duurzame pop-upstores en inspirerende ecowinkels. In deze rubriek zoeken wij voor je uit hoe vegan-friendly een stad is, zodat je weet waar je als vegan terecht kunt. Voor deze duurzame en vooral lokale editie gaan we naar het midden van Nederland: Utrecht.

Kasvio

Het thema lokaal en duurzaam komt hier zeker tot zijn recht, want al heeft Kasvio’s chef Mari Pitkänen zelf Finse roots, de producten komen uitsluitend van een eigen kruidentuin en lokaal geteelde, biologische seizoensgroenten. De naam van het restaurant, Kasvio, betekent in het Fins herbarium. Dat is een metafoor voor wat chef Mari drijft: het onderzoeken van planten, onze leefomgeving, en de vraag of ons eetgedrag verandert met plantaardig voedsel. Dit doet ze samen met haar medewerkers en kunstenaars die van je diner of lunch een unieke eetervaring maken met een achtergrondverhaal. Dit alles vindt plaats in de Metaal Kathedraal, de Utrechtse Biotoop voor het dagelijkse circulaire leven waar ze hun uiterste best doen om klimaatverandering en oplossingen bereikbaar te maken voor en in een lokale leefomgeving.

Rijksstraatweg 20 www.kasvio.nl

Life’s a peach

Life’s not a bitch, life’s a peach! Dat is het mojo van eigenaresse Vanessa. Ze vindt namelijk dat we het leven wel eens wat positiever mogen bekijken: peachy! Daarin neemt ze (gelukkig voor ons) haar Italiaanse roots mee en uit ze ze in heerlijke focaccia’s, fritatta’s, taarten en desserts. Deze lekkernijen worden allemaal gemaakt met liefde en respect voor de wereld. Daarbij probeert ze zoveel mogelijk verpakkingsvrije producten bij lokale markten of onafhankelijke winkeltjes te kopen. En van lokaal naar lokaler: terwijl je geniet van je eten kun je kunst van lokale kunstenaars bewonderen en zelfs kopen. Kortom: lekker, verantwoord lunchen of snacken in een fijne omgeving met mooie kunst. Wat wil je nog meer?

Hardebollenstraat 9 www.lifesapeach.nl

VanPlanten

Zoals de naam al door laat schemeren, biedt dit Utrechtse pareltje uitsluitend vegan opties aan. Extra leuk: De menukaart verandert voortdurend, dus heb je alles van de kaart geprobeerd, dan kun je toch gewoon blijven komen. VanPlanten focust zich op duurzaamheid, cruelty-free en natuurlijk echt genieten. In 2020 kregen ze hierom ook de VeganAward voor beste eetgelegenheid in Utrecht. Zeker een tussenstop waard dus! Wat dit restaurant alleen nog maar interessanter maakt, is dat de winst van het restaurant gaat naar partijen die opkomen voor dierenwelzijn, de natuur en het milieu.

Surinamestraat 5 www.restaurantvanplanten.nl

Green up

Green up is het grootste duurzame warenhuis van Nederland! Het wordt gerund door een collectief van duurzame ondernemers die allemaal een unieke shop-in-shop hebben. Die lopen uiteen van (tweedehands) slow fashion en verzorgingsproducten tot interieur en cadeau items. Elk concept heeft zijn eigen verhaal en stijl, maar alle shops hebben met elkaar gemeen dat ze op hun eigen manier willen bijdragen aan een duurzame toekomst. Met deze mindset willen ze bij de GreenUP stapje voor stapje een grote, groene beweging in gang zetten. Wil jij zelf je leven vergroenen, maar ben je nog op zoek naar een houvast? Je kunt hier ook leuke, milieubewuste workshops en evenementen bijwonen. Neem vooral ook een kijkje bij Botania waar je kunt genieten van een lekkere lunch, ontbijt, diner of borrel. Een leuke plek om je leven wat te vergroenen!

Stadhuisbrug 5 www.green-up.eco

Foto: Studio Joos

Broei

Nog een 100% plantaardig restaurant in Utrecht! De keuken van Broei draait om groenten, groenten en nog eens groenten die ze verwerken tot gerechten, geïnspireerd op keukens van over de hele wereld! Alles kan hier en bijna alles is home made. Enne.. om weer even terug te komen op het lokaal en duurzaam thema: Broei werkt zo veel mogelijk met lokale, kleinschalige boeren, brouwers, branders en telers. Wat niet uit eigen keuken komt, zoals sommige dranken, is ook zo veel mogelijk direct trade, lokaal en/of van kleinere ondernemers. Daarnaast kun je hier zomaar in een muziekoptreden, expositie, lezing of andere thema-avond terechtkomen.

Oosterkade 24 www.broei-utrecht.com

Copper Branch

Misschien heb je hem al voorbij zien komen op onze site. In de tweede helft van 2021 werden we namelijk verwend met deze vegan fastfoodketen die haar eerste zaak in Nederland officieel opende. Even snel wat afhalen gaat voor de gemiddelde veganist vaak niet zo ‘even snel’. Is er dan een plantaardige optie, dan is deze meestal niet echt gezond. Met een menu waarbij de focus ligt op plantbased powerfood, brengt veganistische fastfoodketen Copper Branch daar verandering in. Het menu is gericht op lekker én gezond en bij alles wordt gelet op duurzaamheid; van verpakkingen tot interieur en uiteraard het eten zelf, dus je kunt zorgeloos genieten!

Steenweg 37 www.copperbranch.nl

Vond je dit artikel over vegan eten in Utrecht interessant om te lezen? Lees dan ook:Hoe vegan-friendly zijn de Waddeneilanden?