Sommige ingrediënten koop je goedkoop in grote hoeveelheden in en zijn lang houdbaar. Als vegan is het handig sommige hiervan altijd in huis te hebben. Op drukke dagen maak je er makkelijk en snel een maaltijd mee klaar. Wij vertellen welke 10 productgroepen met ingrediënten niet mogen ontbreken in je vegan voorraadkast.

1 Verse groenten en fruit

Natuurlijk koop je de meeste groenten en fruit gewoon elke week vers. Hierbij een aantal die in ieder geval altijd op je lijstje zouden moeten staan, ongeacht wat je deze week gaat koken: uien, lente-ui, citroen en/of limoen. Zorg ervoor dat je ook altijd knoflook in huis hebt. Sla eventueel ook diepvriesgroenten en –fruit in. Altijd handig!

2 Peulvruchten in blik

Kikkererwten (altijd handig voor de kikkererwten zelf of gebruik het vocht – aquafaba – voor het maken van meringue), blikken of gedroogde bonen en linzen.

3 Essentiële bakingrediënten

Suiker (bij voorkeur zowel kokosbloesemsuiker als witte en bruine basterdsuiker), ahornsiroop, agavesiroop, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda, vanille-extract, tarwebloem of een glutenvrij meel als amandelmeel, en maïzena.

4 Graanproducten

Pasta en rijst kun je makkelijk in bulk kopen. Ga bij voorkeur voor de volkoren variant. Volkoren brood kun je in grote hoeveelheden inkopen, in boterhammen snijden en vervolgens invriezen. ’s Avonds haal je een aantal sneden uit de vriezer voor de volgende dag. Sla ook pakken wraps en taco’s in met een lange houdbaarheidsdatum.

5 Noten, zaden en gedroogd fruit

Noten naar keuze, bijvoorbeeld walnoten, amandelen, pecannoten en/of cashewnoten, en zaden als chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten en sesamzaad. Sla ook de favoriete gedroogd fruit in, zoals rozijnen, dadels en/of vijgen.

6 Plantaardige alternatieven voor zuivel

Deze kun je ongekoeld soms wel maanden bewaren. Zorg ervoor dat je altijd een pak plantaardige drink op voorraad hebt, bijvoorbeeld sojadrink of haverdrink. Sla ook een aantal blikken kokosmelk in als voorraad. Handig om mee te koken en bakken!

7  Sauzen

Een aantal sauzen kun je lange tijd bewaren, zoals sojasaus, miso en sriracha. Sla ook altijd een aantal blikjes tomatenpuree in. Ook handig om in de voorraadkast te hebben is een pot vegan mayo (let op de houdbaardheidsdatum) en mosterd.

8 Azijn

Natuurazijn, appelazijn en/of rijstazijn.

9 Oliën

Essentieel om in te bakken en koken zijn natuurlijk oliën. Heb altijd olijfolie en kokosolie in huis, en daarnaast een neutrale olie als zonnebloemolie.

10 Kruiden

Peterselie, basilicum, dille, koriander, oregano, tijm, rozemarijn, anijszaad, munt (in het seizoen), gerooktepaprikapoeder, komijn, kurkuma, kardemom, piment, gemberpoeder, chilipoeder, currypoeder (welke je het lekkerst vindt, goedkoop verkrijgbaar bij de toko), nootmuskaat, grove zwarte peper, zeezout en fleur de sel.

Vond je dit artikel over de vegan voorraadkast interessant om te lezen? Lees dan ook: Duurzaam boodschappen doen in de supermarkt: 7 tips.