Duurzaam boodschappen doen lijkt soms voorbehouden aan een kleine groep mensen die alles haalt bij natuurvoedings- en bulkwinkels. Die liggen niet altijd in de buurt, je betaalt er soms meer voor simpele producten en het is net die extra drempel waarin je na een lange werkdag geen zin meer hebt. Daarom delen we 7 tips om in je reguliere supermarkt duurzamer boodschappen te doen, zonder dat het extra tijd of moeite kost.

1 Verpakkingen mijden

Ook in de supermarkt kun je slim omgaan met verpakkingen. Dat doe je bijvoorbeeld door bewaarproducten in grote hoeveelheden te kopen. Denk aan een grote doos noten in plaats van een kleine hoeveelheid in een klein doosje of zakje. Ook rijst, pasta, granen en kruiden zijn heel geschikt om in grote hoeveelheden te kopen, omdat deze toch lang houdbaar blijven. Dat betekent onder aan de streep minder verpakkingsmateriaal. Kies bij voorkeur ook voor kartonnen verpakkingen in plaats van plastic en voor glas in plaats van blik.

2 Koop lokaal en seizoensgebonden

Veel producten, als avocado’s, bananen en sinaasappels, worden vanaf de andere kant van de wereld naar onze supermarkt vervoerd. Dat transport van voedingsmiddelen kost veel energie, bijvoorbeeld door het vervoer via het vliegtuig. Intussen groeien in de Nederlandse bodem heel veel lekkere verse groenten en fruit, zoals appels, peren, peulvruchten, kool, aardappels en suikerbieten. Door wat vaker te kiezen voor lokale producten, draag je enorm bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien hebben lokale groenten en fruit sowieso minder vaak een verpakking, omdat ze simpelweg een kortere tijd naar de winkel hebben afgelegd. In lijn met het kopen van lokale producten, ligt ook het eten van zoveel mogelijk seizoensgebonden groenten en fruit. Dat is bovendien veel lekkerder en goedkoper. Op de website van het Voedingscentrum vind je precies welke groenten en fruit in het seizoen zijn. En hoe leuk is het om een jaar lang uit te kijken naar de lekkerste verse aardbeien, appels en asperges!

3 Vermijd volumedeals

Een extra grote verpakking plantaardige zuivel voor hetzelfde geld? Gelet op de portemonnee is het inderdaad voordeliger, maar weet dan wel van tevoren zeker dat je het product ook daadwerkelijk opmaakt. Heb je maar een kleine hoeveelheid kwark nodig? Koop dan niet meer dan die hoeveelheid, ook niet als het in een goedkopere, grotere verpakking te vinden is. Uiteindelijk leidt het er alleen maar toe dat je veel weggooit, wat leidt tot voedselverspilling en dus hartstikke zonde is.

4 Let op keurmerken

Let op duurzaamheidskeurmerken, zoals Fairtrade, Rainforest Alliance, PlanetProof, Europees biologisch, Eko en Demeter. Deze keurmerken staan voor biologische voedingsmiddelen, waarbij ook nog eens wordt gewerkt aan de verduurzaming van het bedrijf. Kies dus voor Fairtrade chocolade en koffie in plaats van voor varianten zonder dit keurmerk.

5 Let op de houdbaarheidsdatum

In de supermarkt kun je natuurlijk letten op de houdbaarheidsdatum. Ben je van plan iets vandaag of morgen te eten? Koop het dan op datum, zodat de supermarkt het ook niet weg hoeft te gooien. Laat producten thuis nooit over de datum gaan, zodat je voedselverspilling tegengaat. Houd hiermee slim rekening bij het boodschappen doen.

6 Ga niet alleen op het uiterlijk af

Koop groenten en fruit die er qua vorm en kleur niet perfect uitzien. Deze worden veel minder vaak verkocht en belanden daarom vaak bij het afval, terwijl je ze prima kunt eten!

7 Vermijd impulsaankopen

Verreweg de meeste invloed heb je door gewoonweg minder te consumeren. Je laten verleiden door lokkertjes is dus geen duurzame keuze. Sojamelk 1+1 gratis? Hartstikke leuk, maar alleen zolang je binnen de houdbaarheidsdatum ook twee pakken op maakt. Anders leidt het opnieuw tot voedselverspilling en dat is zonde. Doe dus slim boodschappen. Je hebt niets aan méér producten voor minder geld als je ze vervolgens niet gebruikt.

Vond je dit artikel over duurzaam boodschappen doen in de supermarkt interessant om te lezen? Lees dan ook: Duurzaam schoonmaken.