Eerlijk is eerlijk: zodra het december wordt, staat de kerstboom bij ons al een tijdje in huis. Niets zo leuk als de boom versieren met onze favoriete kerstmuziek op de achtergrond. Kerstbomen zijn helaas allesbehalve duurzaam en het kan nogal een dilemma zijn wat nou eigenlijk de beste optie is. Daarom geven wij drie tips voor een duurzame kerstboom.

Kun je net als ons de heerlijke geur van een echte dennenboom niet weerstaan? Dan vind je het vast ook heel jammer dat kerstbomen helaas niet duurzaam zijn. Ze worden vaak bespoten of bemest met ammoniak en dus niet duurzaam verbouwd. Vervolgens worden ze gekapt om een paar weken bij iemand thuis te staan, waarna de naalden eruit vallen de boom wordt weggegooid. Vaak wordt deze dan verbrand. En dat terwijl je kamerplanten doorgaans juist koopt om er heel lang van te genieten en deze goed te verzorgen, zodat ze wel jaren meegaan. Gelukkig zijn er duurzame opties voor het hebben van een kerstboom.

Duurzame kerstboom: Adopteer een boom

Een goed alternatief voor een wegwerpboom is het adopteren van een kerstboom. Via verschillende initiatieven kun je je kerstboom in januari weer terug laten platen, waarna je deze het volgende jaar weer ophaalt. Je neemt de boom in huis tegen betaling van huur of statiegeld en levert deze na de feestdagen weer in. Dat kun je meestal drie tot vijf jaar achter elkaar doen, voordat je boom ‘op’ is. Op deze manier krijgt je kerstboom nog meer betekenis, omdat je echt gehecht raakt aan ‘jouw’ boom. Dit is uiteraard alleen een duurzame optie als de boer, tuinder of kweker waar je de boom haalt, niet te ver weg ligt. Als je elk jaar een half uur tot een uur moet rijden om de boom te halen, blijft er weinig over van de milieuwinst. Milieu Centraal berekende namelijk dat de klimaatimpact van een boom gelijk staat aan 25 kilometer autorijden.

Duurzame kerstboom: Ga voor een tweedehands kunstboom

Hoef je niet per se een echte kerstboom in huis? Ga dan voor een kunstboom, maar dan wel tweedehands. Kunstbomen zijn doorgaans gemaakt van plastic en dus niet erg duurzaam. Bovendien zijn de productie en het transport vanuit China erg milieubelastend. Voor een tweedehands kunstboom zijn vanzelfsprekend geen nieuwe grondstoffen nodig. Dit is dus een duurzame optie. Je vindt tweedehands kunstbomen bij de kringloop, op Marktplaats of misschien wel in je kring van familie, vrienden en bekenden. Een kunstboom haal je elk jaar gewoon weer van zolder. Verzorg de boom goed, zodat deze zo lang mogelijk meegaat. Om een kunstboom milieuvriendelijker te laten zijn dan een echte kerstboom, moet je deze minimaal 9 tot 17 jaar gebruiken.

Duurzame kerstboom: Maak je eigen kerstboom

Tegenwoordig zijn er ook talloze alternatieven en hoef je echt niet meer te kiezen tussen alleen een echte kerstboom of een kunstboom. Heel leuk is het bijvoorbeeld om je eigen kerstboom te maken, bijvoorbeeld van resthout. Je kunt deze vervolgens naar je eigen smaak verven en versieren. Of maak een kerstboom met washi tape en lampjes. Dit is makkelijk en laat geen sporen na op je muren. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Schaf dan een PaperTree-kerstboom aan van gerecycled karton.

Vergeet ook de impact van de kerstlampjes in de boom niet. Ga bij voorkeur voor ledlampjes. Een snoer kerstverlichting met ledlampjes is zeven keer zo zuinig dan een snoer met gloeilampjes.

Vond je dit artikel over een duurzame kerstboom interessant om te lezen? Lees dan ook: Vegan cadeaus: 15x vegan en duurzame cadeautips.