Je staat er misschien niet bij stil, maar met elk wasje draag je bij aan de plastic soep in de oceaan. Hoe dat komt? Synthetische textielproducten bevatten ontelbare microplastics. Wij leggen uit wat de gevolgen zijn en wat je ertegen kunt doen, zonder veel geld uit te hoeven geven.

Er bestaan natuurlijke stoffen en synthetische stoffen. Synthetische stoffen worden in het laboratorium gemaakt en veelal gebruikt in kleding, maar ook in bijvoorbeeld badmatten en vloerkleden. Bekende voorbeelden zijn acryl, nylon en polyester. Volgens de Plastic Soup Foundation wordt in totaal 63% van onze kleding gemaakt van plastic. Draag je veel kleding van synthetische stoffen? Dan laat je per wasbeurt tot wel 20 miljoen plastic vezels in het afvalwater komen! In totaal is de mode-industrie verantwoordelijk voor 20-35 procent van alle microplastics in de oceaan. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Elke keer dat je over je fleecetrui wrijft, komen microplastics vrij in de lucht. We krijgen ze vervolgens binnen via ons voedsel, maar ook via de lucht die we inademen. Studies met zoogdieren lieten al zien dat plastic in onze longen kan doordringen en in ons hele lichaam kan circuleren. Behalve dat ze veel plastic bevatten, zijn synthetische stoffen ook niet milieuvriendelijk door de enorme hoeveelheid fossiele brandstoffen die te pas komt aan de productie.

Alternatieven voor microplastics

Vermijd bij het kopen van nieuwe kleding zoveel mogelijk stoffen als (gerecycled) polyester, bioplastic, elastaan, PET, nylon, acryl, fleece en viscose. Die laatste wordt weliswaar gemaakt van hout, maar er komen zwaar bewerkte chemicaliën aan te pas. Sport- en badkleding worden veelal gemaakt van synthetische stoffen, dus het vinden van alternatieven hiervoor kan lastig zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig al wel bedrijven die plasticvrije varianten maken.

Probeer wat betreft andere kleding mogelijk vaker te kiezen voor natuurlijke stoffen als katoen (liefst tweedehands en/of biologisch), linnen, hennep, bamboe en lyocell (onder de merknaam Tencell). Dat doe je door labels te checken. Bamboe is overigens een moeilijke stof. Het is weliswaar een natuurlijke grondstof, groeit hard, verbetert de vruchtbaarheid van het land en gaat gronderosie tegen, maar het heeft ook veel nadelen. Het proces om van bamboe kleding te maken is bijvoorbeeld niet erg milieuvriendelijk, omdat er veel chemicaliën aan te pas komen. Kies daarom voor bamboe waarbij de afvalstoffen worden hergebruikt en niet terechtkomen in het milieu. Deze herken je aan het OEKO-TEX-keurmerk. Ook bij katoen moeten we een kanttekening plaatsen. Katoen is weliswaar een natuurlijke stof, maar voor de teelt ervan is veel land nodig. Dat gaat gepaard met ontbossing en verdringing van gewassen die nodig zijn voor voedsel. Kies daarom zoveel mogelijk voor biologisch of gerecycled katoen.

Microplastics vermijden: keurmerken

Er zijn een aantal keurmerken waarop je kunt letten bij de aankoop van duurzame kleding. Dat zijn bijvoorbeeld Made in Green, the Eco Passport en Detox van OEKO-TEX, het GOTS-keurmerk, Naturtextil, Europees Ecolabel, Global Recycle Standard en meer. Kijk op www.milieucentraal.nl voor een overzichtelijke database van keurmerken.

Budgetproof microplastics tegenhouden: waszakken

Kun of wil je om welke reden dan ook nog niet helemaal kiezen voor natuurlijke stoffen? Of heb je nog veel items van synthetische stoffen in je kledingkast hangen? Dan kun je gebruikmaken van speciale waszakken om deze microplastics op te vangen. De bekendste is de zogenaamde ‘Guppyfriend Bag’. Deze zorgt er voor dat de plasticvezels niet direct in het afvalwater terechtkomen. De waszak is weliswaar gemaakt van de plasticsoort polyamide, maar blijft heel tijdens het wassen en bestaat niet uit losse plasticvezels. Na het wassen haal je de microvezels uit de zak (ze hopen zich op in de ritssluiting en bij de hoeken) en gooi je ze weg bij het restafval. Ze worden dan met de rest van het afval verbrand en komen niet alsnog in de zee terecht. Om de waszak schoon te maken, gebruik je vochtig keukenpapier, dat stof, wasmiddelresten en ander vuil verwijdert. Het gebruikte keukenpapier kan ook weer bij het restafval.

Microplastics tegengaan: wat is de oplossing?

Deze waszakken zorgen voor een hele verbetering, maar zijn niet de oplossing. Ze houden namelijk niet alle microplastics tegen. Daarom kun je er ook voor kiezen een speciale filter op je wasmachine aan te sluiten. Het PlanetCare filter kreeg van de Plastic Soup Foundation bijvoorbeeld als eerste het label ‘Ocean Green Wash’. Dit filter houdt zo’n 90%, maar helaas dus ook niet alle, microplastics tegen. De echte oplossing ligt uiteindelijk toch bij het kopen van zoveel mogelijk natuurlijke stoffen. Zie ook ons artikel over duurzame webshops.

Vond je dit artikel over microplastics interessant om te lezen? Lees dan ook: