Wasmiddel is vaak helemaal niet zo schoon als reclames doen lijken. Hoe weet je welke vorm wasmiddel je het beste kunt gebruiken voor duurzaam wassen? En wat zijn de alternatieven?

Er bestaan veel verschillende soorten wasmiddelen, zoals wit-wasmiddelen, bonte-wasmiddelen en wolwasmiddelen, die allemaal een andere samenstelling hebben. In wit-wasmiddelen zit bijvoorbeeld bleekmiddel. In het ene wasmiddel zitten veel meer chemicaliën (wat leidt tot chemisch afvalwater) dan in het andere. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van regulier wasmiddel. Wedden dat deze vol staat met allerlei onuitspreekbare chemische stoffen? Let ook eens op de geurstoffen. Die kunnen een omhulling hebben van kunststof, ofwel microplastics. Door parfumvrij wasmiddel te gebruiken, vermijd je in ieder geval die microplastics.

Duurzaam wassen: vloeibaar wasmiddel of poeder?

De verschillende soorten wasmiddelen zijn grofweg te verdelen in twee vormen: poeder en vloeibaar wasmiddel. Feit is dat je kleding bij het wassen met vloeibaar wasmiddel minder microvezels loslaat dan bij het wassen met een poederwasmiddel. Die laatste heeft als het ware een ‘scrubfunctie’, waarbij de korrels langs je kleding schuren en er meer microvezels loslaten. Ook kun je waspoeder beter niet gebruiken bij het wassen met lagere temperaturen, omdat het middel dan niet goed genoeg oplost en er kans bestaat op vlekken in je wasgoed. En laat wassen op lagere temperaturen nou net milieuvriendelijker zijn…

Duurzaam wassen: ecologische wasmiddelen

Let bij het kopen van wasmiddel op keurmerken als Ecogarantie en Europees Ecolabel en kies bij voorkeur voor wasmiddel dat enkel natuurlijke, ecologische en biologische ingrediënten bevat. Ecologische wasmiddelen zijn minder schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Je koopt ze tegenwoordig gewoon bij de supermarkt en hoeft er dus niet voor naar een biologische winkel of speciaalzaak.

Belangrijk! Houd je bij het gebruik van wasmiddel altijd aan de aanbevolen dosering. Te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat er zeepresten en lichaamsvetten achterblijven in de wasmachine en leidingen, waardoor sneller vetluis ontstaat. Met waspoeder heb je overigens minder kans op vetluis.

Duurzaam wassen: wasnoten

Tegenwoordig zijn er talloze alternatieven, die het gebruik van reguliere wasmiddelen overbodig maken. Denk daarbij aan waseieren, ossengalzeep en wasnoten. Wasnoten, ook wel zeepnoten genoemd, groeien in warme regio’s aan de Sapindus Mukorossi boom en bevatten saponine. Dit natuurlijke bestandsdeel kan, nadat het in aanraking is gekomen met water, worden gebruikt als zeep en heeft een antibacteriële en reinigende werking. Wasnoten zijn 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Je kunt er met een heet water een sopje mee maken en dit toevoegen aan je koude was. Of voeg vijf noten in een goed dichtgeknoopt zakje toe aan de was in de wasmachine. De geurloze noten zorgen voor heerlijk zacht wasgoed, waardoor je geen wasverzachter nodig hebt.

Over de werking van alternatieve middelen als wasnoten zijn de meningen verdeeld. Volgens Milieu Centraal blijkt uit tests dat deze middelen niet beter werken dan alleen wassen met water. Anderen zweren juist bij het resultaat na het wassen met wasnoten. Uiteindelijk is het een kwestie van proberen wat voor jou het beste werkt.

Duurzaam wassen: weg met wasverzachter

Stop met het gebruiken van wasverzachter en het milieu zal je dankbaar zijn. In feite is dit alleen maar een extra middel met schadelijke stoffen, dat je door het riool spoelt. De verleiding om wasverzachter te gebruiken is misschien groot omdat er bij het drogen kalkdeeltjes op je wasgoed achterblijven, waardoor het hard wordt. Onthoud echter dat wasverzachter deels hecht aan kleding, maar voor het grootste gedeelte gewoon wegspoelt met het afvalwater! Het reclamebeeld van bloemenweiden vormt bovendien een schril contrast met de werkelijke giftige chemicaliën die wasverzachter bevat.

Duurzaam wassen: DIY

Ben je creatief en houd je van DIY’en? Maak dan zelf wasmiddel! Dat is helemaal niet moeilijk en kan al met een aantal basisingrediënten als natuurlijke zeep, water, soda en eventueel etherische olie voor een lekkere geur. Zelf wasmiddel maken is makkelijk, vele male goedkoper dan regulier wasmiddel en een stuk duurzamer! Tegenwoordig vind je in allerlei boeken en op blogs instructies om makkelijk zelf wasmiddel te maken.

Kort samengevat: Gebruik ecologisch wasmiddel, eventueel zelfgemaakt. Gebruik geen wasverzachter. Je kunt eventueel een scheutje schoonmaakazijn en een paar druppeltjes etherische olie of wasolie toevoegen aan het wasverzachterbakje als je een zachtere, lekker ruikende was wilt.

Vond je dit artikel over duurzaam wassen met wasmiddelen interessant om te lezen? Lees dan ook: Microplastics: hoe je kleding bijdraagt aan de plastic soep.