Het is weer echt herfst en dat houdt in: straten versierd met blaadjes, de eerste vuurtjes van het jaar en…..een herfstdip. Want hoewel de één het alleen maar gezellig vindt dat de dagen korter worden, is het voor een ander reden tot vermoeidheid en een slecht humeur. Heb jij hier soms last van of wil je het voorkomen? Lees dan snel verder!

Eerst even dit: het is belangrijk dat je weet dat een winter- of herfstdip en een winterdepressie niet hetzelfde zijn. Bij een winterdepressie gaat het om serieuze klachten, die zich jaarlijks vanaf het begin van de herfst tot in het voorjaar herhalen (minstens 2-5 weken lang). Dit is te behandelen met lichttherapie d.m.v. een speciale lamp en eventueel medicijnen. Ga hiervoor naar je huisarts.

 

Klachten

Klachten van een herfst- of winterdip komen wel overeen met een depressie, alleen zijn ze niet even heftig. Deze klachten kunnen bestaan uit:
– Vermoeidheid
– Veel behoefte aan slapen
– Meer eten
– Somberheid
– Minder zin om dingen te ondernemen
– Prikkelbaar
Niet het einde van de wereld dus, maar fijn is natuurlijk anders. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om weer lekker in je vel te zitten!

 

Vijf tips

1. Meer bewegen

Hoewel het in de herfst vaak verleidelijk is om in plaats van te gaan sporten behaaglijk thuis te blijven, is het juist goed om elke dag minstens een half uur te bewegen. Sporten is namelijk een effectief middel tegen depressieve gevoelens. Hardlopen schijnt hierbij het beste effect te hebben, maar het gaat er uiteindelijk natuurlijk vooral om dat je lekker in je vel zit. Doe dus vooral iets wat je echt leuk vindt!

2. DIY lichttherapie

Zoals we eerder als schreven is lichttherapie een veelgebruikt middel tegen winterdepressie. Het reguleert namelijk je aanmaak van melatonine. Nu gaat het hier natuurlijk niet over depressie, maar licht heeft alsnog veel invloed op hoe je je in het najaar voelt. Zelf kun je het beste elke ochtend even gaan wandelen. Komt die beweging ook gelijk in orde! Daarnaast kun je, als je last hebt van veel behoefte aan slaap, een wake up light verschaffen. Dit licht, dat ook als wekker dient, bootst bij het afgaan voorjaarslicht na en verbetert op die manier je dag- en nachtritme.

3. Minder blauwlicht

Nog een lichttip: het vermijden van blauwlicht in de avond. Dit doe je door ’s avonds simpelweg minder naar je telefoon, laptop of tv te kijken. Blauwlicht verstoort je bioritme, wat bijdraagt aan je herfstdip. Je zou zelfs naar een blauwlichtbril kunnen kijken (een speciale bril die het licht blokkeert), maar je digitale activiteit ’s avonds beperken kan sowieso wel eens fijn zijn. Kun je eindelijk dat ene boek weer een keer openslaan!

4. Vitamines

Opvallend is, is dat mensen die gevoelig zijn voor een dip of depressie vaak een laag vitamine B12 gehalte hebben. Norman E. Rosenthal, de grondlegger van de diagnose winterdepressie, adviseert dit in de donkere maanden bij te slikken. Ook kan een hogere inname van foliumzuur je helpen. Maar al kunnen deze vitamines echt wat doen, moet je natuurlijk ook zorgen dat je ze via je eten binnenkrijgt. Gezond eten is dus zeker nu ook heel belangrijk!

5. Selfcare season

Verder is het uiteraard noodzaak om als je je wat minder voelt in de herfst extra goed voor jezelf te zorgen. Dus ga eropuit! Dat kan gelukkig ook binnen, zoals bijvoorbeeld een tripje naar een cabaretvoorstelling, bibliotheek, de film of een museum. Of maak van je zomerse kast een ware wintergarderobe (want wat is er nou leuker dan mooie én comfy kleding), creëer een heerlijk herfstrecept en tover je huis om tot een herfstparadijs met leuke DIY’s. Maar misschien nog wel het belangrijkst is om het samen te doen, even echt ouderwets socializen buiten social media. Het moraal van dit verhaal? Zorg goed voor jezelf!

Vond je dit artikel over eerste hulp bij een herfstdip interessant om te lezen? Lees dan ook: Zo ga je om met slechte dagen