We hebben allemaal weleens een dag waarop we ons niet de beste versie van onszelf voelen. En nee, dit artikel is geen opsomming van zaken die ervoor zorgen dat je slechte dag overgaat. We geloven namelijk heel erg in het toelaten van onze emoties. Op sommige  slechte dagen voelt het nu eenmaal alsof ons hoofd vol watten zit en willen we alleen maar in bed liggen met een deken over ons hoofd. Dat is oké.

Allereerst: soms wordt een heel gewone dag opeens een slechte dag en soms eindigt een slechte dag heel normaal. Daarvoor hoeft niet te gebeuren. Je voelt je nu eenmaal hoe je je voelt. Als je het fijn vind, kun je dat opschrijven. Hoe voel je je? Hoe ziet je dag eruit? Waar heb je behoefte aan en waaraan helemaal niet? Weet je wat jouw triggers zijn voor slechte dagen? Laat je emoties toe en huil eventueel als je voelt dat de tranen komen. Dat lucht op. Blijf daarna niet eindeloos hangen in somberheid, maar gun jezelf rust en geborgenheid.

Hieronder een aantal dingen die wij het liefst doen op slechte dagen, niet om tegen onze stemming te vechten, maar juist omdat we behoefte hebben aan veiligheid, rust en comfort. Misschien helpen ze jou ook!

Wandelen

Hoewel we misschien lekker op de bank of in bed willen kruipen, gaan we op slechte dagen (überhaupt op alle dagen) naar buiten voor een wandeling. Als het regent, nemen we gewoon een paraplu mee. Niets is fijner om onze gedachten even te laten gaan en om ons heen te kijken. Het liefst wandelen we op deze dagen in een groene omgeving, zoals een bos, door velden of in een natuurpark. Geen betere manier om een frisse neus te halen. Daarna nemen we thuis een douche en trekken we onze lievelingschilloutfit aan. Daarna voelt ons lichaam heerlijk ontspannen. Alles draait op deze dagen om lief zijn voor jezelf.

Contact & plannen cancelen

Cancel waar mogelijk je plannen op deze dagen, in ieder geval als je er geen zin in hebt. Natuurlijk wil je niemand teleurstellen, maar als mensen echt om je geven, willen ze niet dat jij iets doet waarbij je je niet prettig voelt. De volgende keer ga je wel weer mee. Let er wel op dat je je niet compleet afzondert en stel een familielid, vriend(in) of collega op de hoogte, zodat die er voor je kan zijn en weet waar die rekening mee moet houden.

Muziek luisteren & lezen

Niets fijner dan ons afsluiten van de wereld door met oortjes of een koptelefoon te luisteren naar onze favoriete muziek. Ook grijpen we graag een mooi boek uit de kast. Verhalen lezen (of luisteren) zijn de beste manier om onze gedachten te verzetten.

Thee/chocolademelk drinken

Is er iets meer comforting dan een warme kop van je lievelingsthee vasthouden? Laat je kalmeren door de geur ervan en drink het lekker uit een grote mok. Ook lekker is natuurlijk chocolademelk. Ga voor een versie met rijstmelk en rauwe cacao of voor een comforting versie met chai en havermelk. Vegan slagroom erop en genieten maar. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Voedzaam comfortfood

Zorg ervoor dat je voedzaam eet met veel groenten en fruit, dat je genoeg eet én lekker. Luister naar je lichaam en eet waar het om vraagt. Oreokoekjes, brownies of scones? Ja hoor, heerlijk. Bakken is sowieso onze favoriete bezigheid en op dagen als deze maar al te meer. Appeltaartmuffins zijn ons ultieme comfortfood en die zijn zo klaar. ’s Avonds doen verwarmende soepen, curry’s en een groot bord pasta (met linzenbolognese) doen het goed op deze dagen.

Hopelijk geven bovenstaande dingen jou een beetje meer comfort.

Vond je dit artikel over omgaan met slechte dagen interessant om te lezen? Lees dan ook: De voordelen van een digital detox.