Misschien heb je de term weleens voorbij zien komen. Clean eating is een ware trend in voedingsland. Wij leggen uit wat het precies betekent en wat het oplevert.

Wat is clean eating?

Clean eating is ook wel écht eten. Het staat voor pure, onbewerkte en ongeraffineerde voeding die je lichaam voedt en niet alleen maar vult. Denk daarbij aan groenten, fruit en volle granen. Het draait om seizoensgebonden en lokaal eten. Alles is vers en zelfgemaakt. Voedsel uit pakjes en zakjes en fastfood horen hier dus niet bij. Voeding heeft geen kunstmatige toevoegingen en wordt op een zo milieuvriendelijke manier geproduceerd. Het is dus niets anders dan een gezond en volwaardig voedingspatroon, met de juiste verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten. Clean eating is onmisbaar in een bewuste levensstijl, waarin je goed zorgt voor je lichaam en geest.

Voordelen van clean eating

Het is geen verrassing dat bewerkte voeding vaak veel suiker, verzadigd vet en zout bevat en weinig vitamines, mineralen en vezels. Het spreekt daarom voor zich dat clean, en dus gezond, eten voordelen heeft voor je bloeddruk, cholesterolgehalte, darmen, schildklier en meer. Ook zorgt clean eating ervoor dat je meer energie krijgt. Uiteindelijk grijp je terug op de basis. Je eet wat de aarde ons te bieden heeft en luistert naar wat je lichaam wilt – los van de toegevoegde suikers in allerlei voedingsmiddelen waaraan je misschien gewend bent geraakt.

Clean eating: gezond en goedkoop

Helaas is fastfood vaak nog goedkoper dan gezonde voedingsproducten. Clean eating kan daarmee het imago ‘duur’ en ‘exclusief’ krijgen. Dat kun je omzeilen door gewoon écht terug te grijpen op de basis. Gezond en écht eten hoeft – net als vegan eten – helemaal niet duurder te zijn dan anders. Grijp terug op de basisvoedingsmiddelen die veel voedingsstoffen bevatten, zoals volkoren rijst, bonen, kikkererwten, linzen en groenten. Die zijn in Nederland juist veel goedkoper dan allerlei ongezonds. Je hoeft echt geen dure zaden en pitten aan te schaffen. Ook helpt het om je boodschappen gewoon lekker op de markt te doen. Maak lekkere soepen, curry’s en pasta’s en laat aan jezelf en anderen zien dat clean eating juist heel gevarieerd is.

Vond je dit artikel over clean eating interessant om te lezen? Lees dan ook: Wat zijn wholefoods?