Als vegan gaat er een hele wereld voor je open. Een van de termen die je misschien weleens voorbij hebt zien komen is ‘wholefoods’. Wat betekent dit precies en wat zijn de voordelen van wholefoods in je voedingspatroon?

Een vegan voedingspatroon wordt vaak geassocieerd met het eten van veel groenten en fruit, maar vegan zijn betekent echt niet vanzelf dat je ook gezond eet. De laatste jaren is juist steeds meer vegan fast food verkrijgbaar en daar zijn we stiekem heel blij mee. Wie wordt er nou niet gelukkig van Ben & Jerry’s, donuts, koekjes, gebak, goede kaasvervangers en snoep? Vegans kunnen dus ook heel ongezond eten, maar dat hoeft niet. Het tegenovergestelde van dat fast food zijn namelijk wholefoods.

Wat is een wholefood plantaardig voedingspatroon?

Wholefoods is een Engelse term die staat voor pure, onbewerkte en ongeraffineerde voeding. Daaronder vallen niet alleen verse groenten en fruit, maar ook (volle) granen, zaden, noten, peulvruchten, gedroogde kruiden en eventueel plantaardige zuivel en licht bewerkte sojaproducten als tofu en tempeh. Mensen die wholefood plantaardig eten letten er dus niet alleen op of een product plantaardig is, maar ook of het voedzaam is. Toegevoegde vetten en suikers laten ze achterwege.

De voordelen van wholefoods

Een plantaardig voedingspatroon dat grotendeels uit wholefoods bestaat heeft veel gezondheidsvoordelen. Dat is ook logisch, want bewerkte voeding vol chemische toevoegingen en geraffineerde suikers is niet gezond. Het eten van natuurlijke plantaardige voeding verlaagt het risico op allerlei ziektes en zorgt ervoor dat je alle vrijwel alle voedingsstoffen die je nodig hebt sneller binnenkrijgt, wat kan zorgen voor meer energie.

Wat past bij jou?

Het is belangrijk om zelf uit te vinden welk voedingspatroon het beste bij jou past. Misschien heeft een wholefood plantbased eetpatroon voordelige effecten op je gezondheid, misschien past juist iets anders beter bij je. Om hierachter te komen, kun je je in voeding verdiepen, een wholefood plantbased voedingspatroon uitproberen en een voedingsdeskundige benaderen voor advies. Wees daarbij niet te streng voor jezelf. Als je voeding grotendeels bestaat uit wholefoods mag je best een keer iets ongezonds eten als je daar zin in hebt!

Vond je dit artikel over wholefoods interessant om te lezen? Lees dan ook: Wat is clean eating?