Gezellige restaurantjes, interessante tentoonstellingen, duurzame pop-upstores en inspirerende ecowinkels. Wij zoeken voor je uit hoe vegan-friendly een stad is, zodat je weet waar je er als vegan terechtkunt. Deze keer: Waar kun je plantaardige producten vinden en vegan eten in Tilburg?

Focus Foodbar

Wil je als vegan eten in Tilburg? Dan moet je een keer bij de Focus Foodbar zijn geweest. De oprichters van Focus Foodbar gingen voor het concept van hun restaurant verder dan duurzame gerechten en het tegengaan van voedselverspilling. Ze doken in de ethiek achter voedsel en besloten dan ook alleen volledig plantaardige gerechten op de kaart te zetten. Die gerechten worden op een pure, eerlijke en duurzame manier zoveel mogelijk huisgemaakt. Je kunt er terecht voor een plantbased high tea, sandwiches, verschillende veganburgers, , groentekroketten, bietencarpaccio, pasta’s, een fancy driegangenmenu en nog veel meer. Ook kun je er gerechten afhalen, zoals een overheerlijke vegan kip-kerrie.

Bezoek Focus Foodbar aan Heuvelstraat 122 in Tilburg. Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is. www.focusfoodbar.com

Mr. Morris

Als je in de ochtend of middag lekkere trek hebt en in Tilburg vegan lunchrooms zoekt, dan ben je bij Mr. Morris aan het juiste adres. Geniet van koffie, lunch of een heerlijk ontbijt. Deze juice- en koffiebar serveert verschillende vegan taartjes, overheerlijke smoothiebowls en allerlei healthy (proteïne)shakes. Ook kun je er terecht voor een juice detoxdag met een wake up shot in de ochtend en vijf verschillende sapjes van 500 ml als ontbijt, lunch, middagsnack, diner en dessert.

Bezoek Mr. Morris aan Nieuwlandstraat 58a in Tilburg. Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is. www.mr-morris.nl

Xu Noodle Bar

Een aantal generaties terug begon het verhaal van Xu Noodle Bar in een dopje in Zuidoost-Azië. Herinneringen en familierecepten met huisgemaakte noedels en verse ingrediënten van de lokale markt werden doorgegeven aan de kleinkinderen, die in Nederland Xu Noodle Bar begonnen. Op de menukaart van dit prachtige en sfeervolle restaurant vind je tussen alle Oost-Aziatische smaakmakers genoeg vegan opties! Wat dacht je bijvoorbeeld van een warme en vullende (coco) vegan noodle soup, een ricebowl met tofu, vegan dumplings en springrolls, Chinese scallion pancakes en tempura sweet potatoes. Een bezoek aan dit restaurant mag niet ontbreken als je in Tilburg bent!

Bezoek Xu Noodle Bar aan Heuvelring 67. Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is. www.xunoodlebar.com/tilburg

Doloris 

In het oude postkantoor aan de Tilburgse Spoorlaan, kun je tegenwoordig een unieke experience beleven! Ga met een grote industriële lift naar de tweede verdieping, waar zich een ontvangstruimte bevindt. Vanuit hier word je individueel meegenomen naar binnen, waar de surrealistische ervaring van de meta maze begint. Je maakt een reis door tientallen kamers en gekke ruimtes, ontworpen door kunstenaars, terwijl je op zoek gaat naar de uitgang. Op de derde verdieping vind je een eveneens magisch aanvoelende rooftop bar, waar je nog heerlijk kunt nagenieten (of voorgenieten) van je avontuur. Op de kaart vind je hier meer dan genoeg vega en vegan opties, zoals gefrituurde oesterzwam en aubergine met saffraan-yoghurt, dukkah en waterkers. Heerlijk eten en drinken met uitzicht op de Tilburgse binnenstad!

Bezoek Doloris aan Spoorlaan 21C in Tilburg. Meer informatie en reserveren vind je op de website. www.doloris.nl

 

TextielMuseum Design Studio

Je kan niet alleen heerlijk vegan eten in Tilburg; de stad staat van oudsher ook bekend om zijn TextielMuseum. De Design Studio van het Tilburgse TextielMuseum richt zich op de toekomst van mode: fashion on demand, produceren zonder restafval en gebruik van duurzame garens. Hier ga je zelf aan de slag en kruip je in de huid van designer Bertjan Pot. Ontwerp deze winter je eigen gepersonaliseerde en sustainable sokken en sjaals met verschillende kleuren garens en je eigen tekst. Hierna zie je het ontwerp door de breimachines rollen. Sokken neem je direct mee naar huis, sjaals krijg je thuisbezorgd.

Bezoek het TextielMuseum en het TextielLab aan Goirkestraat 96 in Tilburg. Reserveer van tevoren je plekje voor de Design Studio via de website. www.textielmuseum.nl/designstudio

Restaurant Waanzinnig

Wat is een bezoek aan Brabant zonder het proeven van een vegan worstenbroodje? Daarvoor kun je terecht bij het bijzondere zorg-restaurant Waanzinnig. Hier werken mensen die door hun psychische achtergrond of kwetsbaarheid een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar wel beschikken over veel creativiteit en inzet. Daarmee toveren ze de lekkerste seizoengerechten op tafel, zoals vegan Nori loempia’s, gevuld met een kleurrijke salade van onder andere mango en avocado, maar ook vegan Indiase Dahl Bhar burgers op naanbrood en bietensalades met plantaardige gerookte vis en gegrilde peer. Creativiteit, huiselijkheid en medemenselijkheid staan in het restaurant voorop. De deelnemers maken zich hier de horecawereld eigen en leren de vaardigheden die daarbij horen, zoals werkdruk, flexibele werktijden en omgaan met diverse wensen van gasten.

Bezoek Restaurant Waanzinnig aan Willem II straat 52a in Tilburg. Check van tevoren altijd op  de website of reserveren noodzakelijk is. www.restaurantwaanzinnig.nl

Alle bovenstaande eetgelegenheden vind je midden in het centrum van Tillburg. Het Textielmuseum is vanaf het Centraal Station goed bereikbaar te voet, te fiets of met het openbaar vervoer. Maar dit is nog lang niet alles. Bij vegan patisserie Van Planten kun terecht voor de lekkerste ‘cheesecake’, rocky road en koekjes. En woon je toevallig in of nabij Tilburg? Dan kun je een goedgevulde 100% plantaardige borrelplank thuis laten bezorgen door De Groene Chef. Met al deze hotspots heeft de stad bewezen dat je meer dan genoeg kunt vegan eten in Tilburg!

Vond je dit artikel over vegan eten in Tilburg interessant om te lezen? Lees dan ook: Hoe vegan-friendly is Maastricht?