Wil je duurzamer en verantwoorder met kleding omgaan? Dan hoef je echt niet allerlei nieuwe, duurzame en vegan items te kopen. Een duurzame garderobe creëer je heel makkelijk zonder geld uit te geven, door de spullen die je al hebt goed te verzorgen. Wij geven vijf tips.

Minder kopen

Gewoonweg de meeste invloed heb je door minder nieuwe kleding, schoenen en accessoires te kopen en meer te waarderen wat je al hebt. De minst duurzame kleding is de kleding die je niet draagt. Begin met een periode waarin je geen nieuwe kleding meer koopt. Dat kan een half jaar zijn of een jaar, afhankelijk van wat voor jou haalbaar is. In die periode herontdek je je kledingkast en leer je nieuwe outfits te maken met wat je al hebt. Heb je echt behoefte aan iets nieuws? Ga dan voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit. Koop bijvoorbeeld één mooie jurk die heel lang meegaat in plaats van drie goedkope jurkjes die je volgende zomer al niet meer mooi kan dragen. Tijdloze items die niet snel uit de mode raken zijn het uitgangspunt. Eerder schreven we al een artikel over een aantal duurzame webshops.

Kleding lenen

Waarom kunnen we kleding niet gewoon lenen, net zoals boeken? Dat vroegen de oprichters van LENA Library zich ook af en daarom begonnen ze deze kledingbibliotheek. Heel handig, vooral voor gelegenheidskleding die je toch niet vaak draagt. Leen kleding voor een dag, een week of zelfs drie maanden, zonder dat je het uiteindelijk hoeft te bezitten. LENA Library is te vinden aan de Westerstraat in Amsterdam, maar je kunt de collectie ook online vinden via www.lena-library.com. In heel Nederland kun je de kleding laten bezorgen en terugsturen via het postkantoor. Handig!

Boycot fast fashion

Het minst duurzaam van alle kledingmerken zijn de fast fashionketens. Een shirtje voor maar vijf euro? Dat kan gewoon niet duurzaam. Kleding legt een lange reis af, van het katoen dat aan de boom groeit, het maken van kledingstukken in de fabriek tot het vervoer tot in onze winkel. Vaak heb je zelf bij een merk ook wel al het idee dat iets eigenlijk niet op een eerlijke manier tot stand kan zijn gekomen. Boycot daarom fast fashionmerken. Hoe het zit met hun duurzamere collecties? Die zijn tegenwoordig vooral greenwashing. Duik maar eens in de daadwerkelijke herkomst van stoffen en reden van produceren. De term ‘duurzaamheid’ is dan niet meer dan een marketingstunt om een graantje mee te pikken van het hele duurzaamheidsverhaal.

Geef kleding een tweede leven

Houd je toch van ‘nieuwe’ kleding? Koop dan tweedehands! Hiervoor zijn geen nieuwe grondstoffen gebruikt, want de kledingstukken bestaan al! In vintage winkels vind je vaak unieke en exclusieve items voor een goede prijs. Andersom kun je jouw kleding die je niet meer draagt ook weggeven, bijvoorbeeld door een kledingruil te organiseren met vrienden, het te verkopen via social media of het naar een tweedehandswinkel te brengen. Hiermee kun je weer iemand blij maken, wat altijd beter is dan het laten verstoffen in je kledingkast.

Goed verzorgen van je duurzame garderobe

Verzorg de kleding je al hebt goed. Dan gaan de items lang mee en hoef je minder snel iets nieuws te kopen. Was je kleding zo min mogelijk en doe dat met de juiste wasvoorschriften. Maak ook gebruik van waszakjes en was een kostbaar item met de hand.

Kijk voor meer informatie over het creëren van een duurzame garderobe op www.letstalkslow.nl en lees het interview in V’GAN Lifestyle Magazine 4 2021 met Stephanie van den Sigtenhorst over haar boek A Sustainable Wardrobe.

Vond je dit artikel over een duurzame garderobe interessant om te lezen? Lees dan ook: Wat is vegan kleding?