Opruimen, de een houdt ervan en de ander vindt het verschrikkelijk. Hoe dan ook, er is één methode die wereldwijd heel succesvol blijkt en dat is die van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo, ook wel de KonMari-methode genoemd. Nadat we haar Netflix-serie ‘Tidying up with Marie Kondo’ zagen, werd het tijd voor een artikel, zodat je gelijk de basics van haar haar methode leert.

Marie Kondo is dé wereldberoemde opruimgoeroe en auteur van twee bestsellers over opruimen, namelijk ‘Opgeruimd!’ en ‘Spark Joy’. Waarom haar methode zo bijzonder is? Het gaat niet over het saai opruimen van spullen in mandjes en kasten, maar juist over de filosofie erachter. Geven jouw spullen jou een goed gevoel? Dan voegen ze inderdaad iets toe aan je leven. Doen ze dat niet? Dan kun je ze wegdoen. Zo creëer je een opgeruimd huis waar je je goed voelt.

De KonMari-methode

Twee dingen zijn heel belangrijk als je wilt opruimen volgens de KonMari-methode. Trek alles uit de kast. Ja, alles. Marie Kondo doet geen half werk. Wil je je kledingkast opruimen? Haal deze dan helemaal leeg en leg alle kleding op je bed. Alleen zo kun je echt zien wat je allemaal hebt. Datzelfde geldt voor andere kasten. De tweede basisregel is dat je elk afzonderlijk accessoire, kledingstuk of boek vasthoudt en je afvraagt: does it spark joy? Met andere woorden: word je er blij van? Geeft dit jou een goed gevoel? Geeft het je plezier? Zo niet, dan is het tijd om het item weg te doen. Dat betekent niet weggooien, maar er een mooie nieuwe bestemming voor vinden, zoals het weggeven aan vrienden of familieleden die er wel blij van worden, verkopen of naar de kringloop brengen. Bij twijfel kun je drie verschillende stapels maken: houden, wegdoen en twijfel. Op het einde van je opruimsessie kijk je nog eens goed naar elk afzonderlijk item waarover je twijfelde.

Dankbaar

Marie Kondo leert ons om de spullen die we hebben te koesteren en om er met respect mee om te gaan. Doe je een bepaalde jurk weg omdat je er niet meer blij van wordt? Bedank de jurk dan voor de jaren waarin je deze met liefde hebt gedragen. Hetzelfde geldt voor de jas die je de hele dag heeft warm gehouden en de handtas die je spullen heeft gedragen. Natuurlijk moet je hier een beetje voor open staan, maar de achterliggende gedachte is heel mooi: we mogen veel meer waarderen wat we hebben. Soms gaan we onzorgvuldig met onze spullen om en dat is zonde. Doe alles waar je niet blij van wordt weg, zodat je alleen de nuttige en echt mooie spullen overhoudt. Hoe minder je hebt, hoe meer je kunt koesteren wat je hebt.

Spullen met emotionele waarde

De laatste fase van het opruimen met Marie Kondo zijn de spullen met emotionele waarde. Kun je bepaalde dingen, zoals schoolwerkjes van vroeger of souvenirs van een leuke vakantie, moeilijk wegdoen? Bewaar ze dan. Vul eventueel een doos met al deze spullen die je herinneringen doen ophalen. Gaat het om heel veel spullen die je eigenlijk niet meer zo mooi vindt? Dan kun je er ook foto’s van maken, die je in een album bewaart. Zo kun je toch nog terugdenken aan de momenten, maar hoef je de items zelf niet meer in huis te hebben. Mooie spullen met emotionele waarde die jou blij maken hoeven trouwens niet in een doos op zolder te belanden. Je mag ze juist een mooi plekje geven. Zo sta je vaker stil wat je hebt en koester je het nog meer.

Vond je dit artikel over opruimen volgens de KonMari-methode interessant om te lezen? Lees dan ook: Duurzaam schoonmaken.