Je hebt vast weleens gehoord van zero-waste: het principe van afvalvrij leven. Omdat letterlijk afvalvrij leven heel moeilijk is, focussen we ons op een low-waste lifestyle, die goed is voor onszelf, de aarde en toekomstige generaties. Wij geven vijf tips.

1. Weg met onnodig afval

We hebben massaal een hekel aan wegwerpplastic en dat heeft een goede reden. Elk jaar belanden er tonnen aan plastic in de oceaan, wat ernstige gevolgen heeft voor de biodiversiteit en het milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar, zoals rietjes van bamboe, glas of roestvrij staal, eventueel mét schoonmaakborsteltje. Ook van andere huishoudelijke producten, zoals afwasborstels, boterhamzakjes en wegwerpdoekjes, zijn er heel mooie, duurzame varianten te koop. Ben je bang dat duurzame producten duur zijn? Uiteindelijk doe je er veel langer mee dan met niet-duurzame producten, waardoor je minder vaak of zelfs nooit nieuwe hoeft te kopen en je onderaan de streep dus goedkoper uit bent! Onnodig afval zit ook om ons eten en drinken. Koop geen koekjes die per stuk in het plastic zitten verpakt en neem je eigen koffiebeker mee bij het halen van een koffie to go! Bij sommige koffietentjes krijg je zelfs korting als je je eigen beker meeneemt.

2. Voedselverspilling tegengaan

Het tegengaan van voedselverspilling is heel belangrijk. In deze tijd, waarin alles altijd voorradig is, lijken we soms te vergeten dat voedsel niet uit de supermarkt komt. Pas als je ziet hoe dingen langzaam groeien in de grond, besef je dat het weggooien van eten écht zonde is. Voor al het voedsel dat wordt geproduceerd, zijn land, water en voer nodig. Het niet consumeren van voedsel is dus verspilling van alle natuurlijke hulpbronnen die nodig waren voor de productie. Kook alleen wat je daadwerkelijk gaat opeten en vries in wat je over hebt, zodat je dit een andere keer kunt maken. Het streven is om nooit eten weg te gooien. Zelfs van een restje sappulp kun je groentecrackers maken. Wees creatief en zuinig met je voedsel. Maak een boodschappenlijstje van de producten die je echt nodig hebt, let op de houdbaarheidsdatum, bewaar producten op de juiste plek, maak een nieuw recept met restjes groenten die overblijven en doneer dichte verpakkingen die je toch niet nodig hebt aan de Voedselbank. Zo help je niet alleen de aarde, maar ook de mensen om je heen!

3. Duurzame verzorgingsproducten

Naast je keuken kun je ook je badkamer sustainable maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van wattenstaafjes van bamboe in plaats van plastic? En van wasbare wattenschijfjes? Doe ze in een katoenen waszakje en was ze één keer per week mee. Ook kun je gebruik maken van shampoobars, die vrij zijn van microplastics en geen plastic verpakking hebben. Ook zijn er heerlijke showerbombs, mooie duurzame scheermesjes en een groot aanbod aan natuurlijke make-up en skincare producten die beter zijn voor je huid, het welzijn van de dieren en de planeet.

4. Recycle kleding en andere spullen

Hangt jouw kledingkast bomvol met spullen die je niet draagt? Of heb je veel andere spullen die je niet gebruikt? Geef ze dan een tweede leven! Veel tweedehands winkels zullen superblij zijn met jouw mooie kleding en producten. Uiteraard kun je ze ook weggeven aan een vriendin of vriend. Beperk zelf de nieuwe kleding en producten die je koopt. Koop alleen iets nieuws als je er écht blij van wordt op lange termijn en als je het nodig hebt. En zorg er dan voor dat het item tweedehands is of duurzaam en van goede kwaliteit. Zo creëer je je eigen duurzame garderobe!

5. DIY

Ben je creatief? Dan kan het hartstikke leuk zijn om met natuurlijke ingrediënten zelf aan de slag te gaan. Online vind je talloze recepten voor het zelf maken van je allesreiniger, afwasmiddel en waspoeder. Het niet langer consumeren van de in plastic verpakte chemische middelen uit de supermarkt heeft een grote voordelen voor het milieu. Ook is het hartstikke leuk, goedkoop en simpel om zelf aan de slag te gaan. Behalve home-essentials kun je ook verzorgingsproducten als gezichtsscrub, antibacteriële handgel en bruisballen makkelijk zelf maken met een aantal ingrediënten als baking soda, kruiden en etherische oliën. In het boek Simpel Leven van Julia Watkins vind je heel veel inspirerende low-waste recepten en DIY-projecten voor elke dag.

Tip van Julia Watkins (@simply.living.well), auteur van Simpel Leven voor een low-waste lifestyle:

“Als je focust op letterlijk afvalvrij leven of vijf jaar aan afval in één pot wil stoppen, maak je jezelf waarschijnlijk gek. Onze lineaire economieën ondersteunen die levensstijl niet, dus als je echt helemaal zero-waste wilt leven, moet je dat buiten het systeem om doen. Dat is te doen, maar wel heel moeilijk. Een andere manier is juist om een beetje te ontspannen en te doen wat je kunt. Volgens mij is het doel om een balans te vinden tussen wat duurzaam is voor de aarde en wat duurzaam is voor jou.”

Meer lezen? In V’GAN Lifestyle Magazine 02 2021 lees je een interview met Julia.

Vond je dit artikel over een low-waste lifestyle interessant om te lezen? Lees dan ook: Duurzaam schoonmaken.